Βαθμός σοβαρότητας:  
  (94/100)

ABOUT FILES! Ransomware. Τρόποι Αφαίρεσης (Οδηγός Απεγκατάστασης)

από Alice Woods - - | Τύπος: Προγράμματα Υποκλοπών

Τι είναι το 'ABOUT FILES!'?

Το 'ABOUT FILES!' είναι μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη ειδοποίηση η οποία μπορεί να εμφανιστεί στον υπολογιστή σας από το πουθενά. Έως τώρα γνωρίζουμε ότι έχει εμφανιστεί μόνο σε υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα Windows, ωστόσο κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν θα εμφανιστεί και σε άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως πχ. Mac OS X. Εάν λοιπόν παρατηρήσατε πρόσφατα ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει εμφανιστεί και στο δικό σας υπολογιστή, τότε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε κάποιο από τα αρχεία σας. Μπορεί να είναι video αρχείο, φωτογραφίες, κλπ. Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να τα ανοίξετε, τότε είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από ιδιαιτέρως επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό τύπου crypto-ransomware το οποίο αφού διείσδυσε στον υπολογιστή σας, ξεκίνησε να κρυπτογραφει σημαντικά αρχεία σας.

Συγκεκριμένα, ο ιός αυτός προβαίνει άμεσα σε σάρωση συστήματος και αφού εντοπίσει τα σημαντικότερα αρχεία, αρχίζει να τα μπλοκάρει. Κατόπιν, εμφανίζει μηνύματα όπου θα σας ζητείται να προβείτε σε πληρωμή ενός συγκεκριμένου ποσού ως λύτρα, έτσι ώστε να λάβετε το ειδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης (special decryption key) που θα αποκρυπτογραφήσει τα μπλοκαρισμένα αρχεία σας. Δυστυχώς, αυτό το ειδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης είναι σχεδόν ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος. Βεβαίως, μπορείτε να προσπαθήσετε να δοκιμάσετε προγράμματα, όπως πχ. R-Studio ή Photorec , ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις όπως αυτή, είναι σαφώς προτιμότερο να κάνετε backup τα αρχεία σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα..

Ωστόσο, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε πως ακόμα κι αν πληρώσετε τα λύτρα που εμπεριέχονται στο κείμενο της 'ABOUT FILES!' ειδοποίησης δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβετε εν τέλει το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Και δυστυχώς, ο ιός 'ABOUT FILES!' έχει προγραμματιστεί ώστε να μπλοκάρει τα πιο σημαντικά αρχεία του χρήστη-θύματος. Συνήθως, ο ιός 'ABOUT FILES!' απαιτεί ως λύτρα 3 Bitcoins, δλδ. περίπου $700, τα οποία και θα πρέπει να πληρωθούν εντός 72 ωρών. Στην περίπτωση που ο υπολογιστής σας μολυνθεί από αυτή την επικίνδυνη κυβερνο-απειλή, σας συμβουλεύουμε να προβείτε άμεσα σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας το εξαίρετο Reimage. Αν πάλι μόλυνε το Mac OS X λειτουργικό σας σύστημα, τότε σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το Webroot SecureAnywhere AntiVirus, το οποίο και είναι συμβατό εξίσου με λειτουργικά συστήματα Windows και Mac OS X.

Πώς μπορεί το 'ABOUT FILES!' να μολύνει τον υπολογιστή μου?

Είναι γνωστό ότι κακόβουλα πρόγραμμα τύπου ransomware, όπως πχ. Cryptolocker, CTB Locker, CoinVault ή Cryptowall, εξαπλώνονται διαδικτυακά κυρίως μέσω trojans. Συνήθως, κρύβονται σε spam και κακόβουλες επισυνάψεις που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη διαδικτυακή εξάπλωση ιών.

Σε γενικές γραμμές, για να αποφύγετε αυτού του είδους τις κρυφές κι εν δυνάμει πολύ επικίνδυνες διεισδύσεις, θα πρέπει να αγνοείτε πλήρως και να διαγράφετε άμεσα emails από άγνωστους αποστολείς που μπορεί κατά καιρούς να εμφανιστούν στα Εισερχόμενά σας. Πάντως, σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι ορισμένες φορές ο ιός ABOUT FILES!' διεισδύει σε συστήματα υπολογιστών και μέσω trojan downloaders, όπως πχ. Ajuxery και Shanabim. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να έχετε πάντα εγκαταστημένο στον υπολογιστή σας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Διαφορετικά, μπορεί να βρεθείτε στην ιδιαιτέρως δυσάρεστη θέση να διαπιστώσετε ότι σημαντικά αρχεία σας έχουν μπλοκαριστεί και ο μόνος τρόπος να αποκτήσετε και πάλι πρόσβαση προς αυτά είναι με πληρωμή λύτρων σε bitcoins ή κάποια άλλη νομισματική μονάδα. Σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιείτε αξιόπιστες λύσεις backup για να αποφύγετε περιπτώσεις να πέσετε θύματα ransomware ιών. Αν εν τέλει ο 'ABOUT FILES!' ransomware ιός έχει καταφέρει να μολύνει τον υπολογιστή σας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να ακολουθήσετε προσεκτικά της παρακάτω οδηγίες:

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τον ιό 'ABOUT FILES!' virus?

Εάν εμφανίστηκε κι εσάς ένα τεράστιο μήνυμα το οποίο σας πληροφορεί ότι τα αρχεία σας έχουν μπλοκαριστεί λόγω ransomware και ότι πρέπει να προβείτε σε πληρωμή λύτρων για την αποκρυπτογράφησή τους, τότε σας συμβουλεύουμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Για περιπτώσεις όπως αυτή, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε κάποιο από τα εξαίρετα προγράμματα ασφάλειας: Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner, Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes. Αν είστε χρήστης λειτουργικού συστήματος Mac OS X , τότε σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το Webroot SecureAnywhere AntiVirus.

Εάν θέλετε να ανακτήσετε πρόσβαση στα μπλοκαρισμένα αρχεία σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα backups τους ή διαφορετικά να το προσπαθήσετε χρησιμοποιώντας προγράμματα ανάκτησης αρχείων, όπως πχ. R-Studio ή Photorec. Επίσης, η Kaspersky Lab έχει παρουσιάσει ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης κρυπτογραφημένων αρχείων, το Kaspesky Ransomware Decryptor. Σας συνιστούμε να ΜΗΝ πληρώσετε τα λύτρα που θα σας ζητηθούν, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβετε το ειδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης που απαιτείται για να ξεμπλοκάρετε τα πολύτιμα αρχεία σας.

Συνοψίζοντας, είναι σαφώς προτιμότερο να προφυλαχθείτε από αυτού του είδους τις επικίνδυνες κυβερνο-απειλές έχοντας εγκαταστημένα αξιόπιστα και πλήρως ενημερωμένα προγράμματα ασφάλειας, όπως αυτά που σας προτείναμε πιο πάνω, και να κάνετε συχνά backup έστω τα πιο σημαντικά αρχεία σας, παρά να ρισκάρετε να δεχθείτε κάποια στιγμή ύπουλη κυβερνο-επίθεση, όπως στην περίπτωση του ιού About files! ransomware.

Όσον αφορά τα backups, μπορείτε να χρησιμοποιείτε εξωτερικούς δίσκους μέσω USB, CDs, DVDs, ή να επιλέξετε να κάνετε online backups χρησιμοποιώντας πχ. Google Drive, Dropbox, Flickr, κλπ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με backups μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη δημοσίευση: Γιατί πρέπει να κάνω backup και τι επιλογές έχω?

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το Reimage, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Προτείνεται το Reimage για αφαίρεση της ζημιάς του ιού. Η δωρεάν σάρωση σας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξετε για το εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί ή όχι. Εάν χρειασθεί να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό (βλ. malware), τότε θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε την πλήρη έκδοση του προγράμματος ασφάλειας Reimage.

Σχετικά με συντάκτη

Alice Woods
Alice Woods

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Alice Woods
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-about-files-ransomware.html

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες