Πώς γίνεται η απενεργοποίηση των macros στα Windows και Mac OS X?

Πώς γίνεται η απενεργοποίηση των macros στα Windows και Mac OS X?

Οι ιοί ransomware αποτελούν μια από τις πιο επικίνδυνες και πλέον επιθετικές κυβερνο-απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Οι κυβερνο-επιθέσεις των ιών ransomware έχουν πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις για τους χρήστες-θύματα, όπως πχ. η κρυπτογράφηση και μπλοκάρισμα πρόσβασης σε σημαντικά ή συναισθηματικά πολύτιμα αρχεία, υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, οικονομικές ζημίες, κλπ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, μόνο κατά τη διάρκεια του 2017, σχεδόν το 50% των εταιρειών και οργανισμών παγκοσμίως έχουν γίνει στόχος επιθέσεων τουλάχιστον ενός ιού ransomware, χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε τα εκατομμύρια οικιακών υπολογιστών παγκοσμίως. Οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε εταιρίες, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, και σε ιδιώτες χρήστες ότι πρέπει να προνοήσουν πριν συμβεί το κακό και να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να θωρακίσουν επαρκώς το σύστημα του υπολογιστή ή το δίκτυο υπολογιστών.

Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης είναι τα τακτικά backups των αρχείων του συστήματος, τουλάχιστον των πιο σημαντικών, σε εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης (είναι πολύ σημαντικό αυτές οι μονάδες να αποσυνδέονται από τον υπολογιστή με την ολοκλήρωση του backup). Έτσι, στην περίπτωση που βρεθείς στην πολύ δυσάρεστη θέση να δεις το σύστημα του υπολογιστή σου να μολύνεται από ιό ransomware θα είσαι σε πλεονεκτική θέση. Θα εστιάσεις στην άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού, και κατόπιν θα προβείς σε μεταφορά των backup αρχείων σου από την εξωτερική μονάδα αποθήκευσης στον υπολογιστή σου. Και έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Είναι όμως δυνατή η πλήρης αποφυγή / θωράκιση από τις κυβερνο-επιθέσεις ιών ransomware στο σύνολό τους? Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική που να εκμηδενίζει 100% τις πιθανότητες κυβερνο-επίθεσης από ιούς ransomware. Ο παγκόσμιος διαδικτυακός ιστός είναι ένα υπερ-περίπλοκο matrix που συνεχώς εναλλάσσεται και εξελίσσεται. Οπότε είναι τουλάχιστον μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει μια πανάκεια λύση. Οι περιηγήσεις και οι λήψεις από το διαδίκτυο συνοδεύονται και από ένα ποσοστό ρίσκου. Αυτό, βεβαίως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις πιθανότητες ο υπολογιστής μας να μολυνθεί από ιούς ransomware, malware, και PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα).

Πρώτα απ' όλα είναι άκρως αναγκαία η εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον ενός αξιόπιστου και πλήρως ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας, όπως πχ. antivirus, anti-malware, anti-spyware, το οποίο και θα προσφέρει προστασία συστήματος σε πραγματικό χρόνο (real-time virus protection). Είναι άκρως απαραίτητη η τακτική λήψη όλων των πρόσφατων ενημερώσεων, ώστε το λογισμικό ασφαλείας να είναι ετοιμοπόλεμο και ικανό να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει ακόμα και τις πιο καινούριες κυβερνο-απειλές. Η τακτική λήψη ενημερώσεων είναι άκρως απαραίτητη και για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που βρίσκονται εγκαταστημένα στο σύστημα, αλλά, φυσικά, και για το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, όπως πχ. Windows και Mac OS X.

Αν και περίπου το 59% των χρηστών κάνει τα παραπάνω, ωστόσο αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία δεν κάνει είναι να δείχνει την απαραίτητη προσοχή και παρατηρητικότητα κάθε φορά που κατεβάζει εφαρμογές από το διαδίκτυο, κυρίως δωρεάν (freeware) / δοκιμαστικές / shareware εφαρμογές, δεν αποφεύγει να επισκέπτεται ύποπτους και πειρατικούς ιστότοπους, και ανοίγει emails χωρίς να σκεφτεί αν αυτά είναι ασφαλή και αξιόπιστα ή spam emails.

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι spam email καμπάνιες αποτελούν την πλέον διαδεδομένη και αγαπημένη μορφή διαδικτυακής εξάπλωσης για την πλειοψηφία των ιών ransomware. Συνήθως, οι ιοί εμπεριέχονται στις επισυνάψεις των spam emails, οι οποίες κακόβουλες επισυνάψεις έχουν τη μορφή Word εγγράφου, το κακόβουλο φορτίο του οποίου εκτελείται εάν είναι ενεργοποιημένα τα macros (βλ. macro-based virus attacks). Τα macros είναι μια λειτουργία η οποία επιτρέπει την αυτοματοποίηση διαφόρων διεργασιών μέσω σειράς προεπιλεγμένων εντολών.

Δυστυχώς, οι hackers εκμεταλλεύονται αυτό το script για να μολύνουν με malware συστήματα υπολογιστών. Μάλιστα, οι περισσότεροι ιοί ransomware δε μπορούν να ενεργοποιηθούν και να τρέξουν εάν δεν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία Macros. Εκτός από τα Windows, αυτό ισχύει και για λειτουργικά συστήματα Mac OS X. Επομένως, εάν είσαι χρήστης Mac, μη ξεχάσεις και εσύ να απενεργοποιήσεις την λειτουργία Macros! Παρακάτω, θα βρεις αναλυτικές οδηγίες για το πως να απενεργοποιήσεις την λειτουργία Macros στα λειτουργικά συστήματα Windows και Mac OS X.

Απενεργοποίηση Macros στα Windows:

 1. Άνοιξε ένα έγγραφο Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, etc.) και πήγαινει στην καρτέλα File (Αρχείο)
 2. Στο μενού που θα εμφανιστεί, επέλεξε Options (Ρυθμίσεις) Disable Macros on Windows. Step 2
 3. Κλικ στο Trust Center. Μετά, κλικ στο Trust Center Settings…Disable Macros on Windows. Step 3
 4. Πήγαινε Macros Settings και κλικ disable all Macros (απενεργοποίηση όλων των Macros). Κλικ OK για αποθήκευση αλλαγών.
  Disable Macros on Windows. Step 4
 5. Κάνε επανεκκίνηση συστήματος.

Απενεργοποίηση Macros στα Mac OS X:

Στις Mac OS X εκδόσεις από το 2016 και μετά, η λειτουργία Macros είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή, οπότε δε χρειάζεται να την απενεργοποιήσεις. Παρόλα αυτά, για καλό και για κακό, μπορείς να τσεκάρεις αν όλα είναι είναι ρυθμισμένα όπως πρέπει:

 1. Άνοιξε ένα Microsoft Office έγγραφο στο Mac.
 2. Κάνε κλικ στο όνομα της εφαρμογής (πχ. Word) το οποίο θα δεις δίπλα στο εικονίδιο της Apple. Μόλις εμφανιστεί το μενού, πήγαινε Preferences (Προτιμήσεις).Disable Macros on Mac OS X. Step 1
 3. Μόλις ανοίξει το νέο παράθυρο, πήγαινε Personal Settings (Προσωπικές Ρυθμίσεις) και επέλεξε Security & Privacy (Ασφάλεια & Απόρρητο).Disable Macros on Mac OS X. Step 2
 4. Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει, βεβαιώσου ότι είναι τικαρισμένο το κουτάκι δίπλα στο Warn before opening a file that contains macros (Ειδοποίηση πριν το άνοιγμα αρχείου που περιέχει macros).
  Disable Macros on Mac OS X. Step 3

Ελπίζουμε πως αυτές οι οδηγίες θα προσθέσουν ένα σημαντικό επίπεδο ασφάλειας στη γενικότερη ασφάλεια του συστήματος. Έτσι, θα μειώσεις ακόμα περισσότερο τις όποιες πιθανότητες να δεις το σύστημα του υπολογιστή σου να μολύνεται από ιούς ransomware.

Σχετικά με συντάκτη
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Παθιασμένη web ερευνήτρια

Η Gabriel E. Hall είναι μια παθιασμένη malware ερευνήτρια, η οποία συνεργάζεται με το ioys.gr εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Επικοινώνησε με Gabriel E. Hall
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση