Ο Ασφαλέστερος Διαδικτυακός Περιηγητής (Browser) για το 2021

Η ασφάλεια του διαδικτυακού περιηγητή (browser) δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική

Η διαδικτυακή ασφάλεια (Internet security) και η διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων συγκαταλέγονται στα hottest θέματα για το 2020. Η τεράστια έξαρση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια το κυβερνο-έγκλημα και η 'εκτόξευση' στον αριθμό των περιπτώσεων παραβίασης συστήματος και υποκλοπής δεδομένων, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των netizens. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο web browser είναι ένα εργαλείο που δρα ως το μέσον για το σερφάρισμα, τις αναζητήσεις, και γενικότερα όλες τις δραστηριότητες στο διαδίκτυο, είναι καίριας σημασίας να είναι ασφαλής και αξιόπιστος. Για αυτό τον λόγο, αποφασίσαμε να διεξάγουμε έρευνα και δοκιμές ώστε να καταλήξουμε στο ποιος είναι ο πιο ασφαλής διαδικτυακός περιηγητής / web browser της χρονιάς.

Στις μέρες μας, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από πάρα πολλούς δημοφιλείς ή λιγότερο γνωστούς web browsers. Φυσικά, όλοι οι web browsers 'υπόσχονται' βέλτιση εμπειρία διαδικτυακών πλοηγήσεων και αναζητήσεων, αυξημένα μέτρα για τη διασφάλιση του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας, εξατομικευμένα αποτελέσματα αναζητήσεων, κλπ. Ωστόσο, ο σημαντικότερος παράγοντας που πιστεύουμε εδώ στο ioys.gr ότι θα πρέπει να αποτελεί το πρώτο και κύριο μέλημα του χρήστη, είναι φυσικά η ασφάλεια στο σύνολό της.

Παρακάτω, έχουμε δημιουργήσει μια αναλυτική λίστα με τα χαρακτηριστικά των δημοφιλέστερων web browsers, τα οποία πιστεύουμε ότι θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις για το ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι web browsers για το 2021.

Ο Google Chrome παρέχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, ωστόσο υπάρχουν θεματάκια με την ιδιωτικότητα των χρηστών

Image of Google Chrome

Από το 2008, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε, ο Google Chrome είναι αδιαμφισβήτητα ο παγκόσμιος ηγέτης των web browsers. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές μελέτες, ο Google Chrome κατάφερε να κατακτήσει το εντυπωσιακό 70 % από την παγκόσμια αγορά web browsers το Νοέμβριο του 2019. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολύ φιλική ως προς τον χρήστη λειτουργικότητά του και τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας που παρέχει στους χρήστες, ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που το ώθησαν στην παγκόσμια πρωτιά.

Ο Google Chrome μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο ασφαλέστερος web browser, κυρίως χάρις σε αυτά τα τρία λειτουργικά χαρακτηριστικά:

 • Ασφαλής Διαδικτυακή Περιήγηση (Safe Browsing) που ειδοποιεί για δυνητικές κυβερνο-απειλές όταν ο χρήστης πάει να ανοίξει έναν ύποπτο / phishing / κακόβουλο ιστότοπο
 • Λειτουργία Sandboxing που προσφέρει εξτρά επίπεδο ασφάλειας συστήματος και μπλοκάρει την αυτόματη εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων (malware)
 • Αυτόματες ενημερώσεις (auto-updates) που ενημερώνουν αυτόματα τον web browser και καλύπτουν ταχύτατα τα οποία κενά ασφαλείας τυχόν εντοπιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο browser έχει λειτουργία αόρατης διαδικτυακής περιήγησης (Incognito mode) και προσφέρει εξατομικευμένες χειροκίνητες επιλογές όσον αφορά τις παραμέτρους ασφάλειας και ιδιωτικότητας προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, η δυνατότητα, αλλά και η τάση, της Google να καταγράφει τις διαδικτυακές δραστηριότητες, προτιμήσεις, και τα clicks των χρηστών είναι ένα γεγονός που προβληματίζει πολλούς χρήστες και ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και ιδιωτικού απορρήτου. Επομένως, παρόλο που το Google Chrome θεωρείται top σε ζητήματα διαδικτυακής ασφάλειας, έχει κι αυτό σοβαρά μειονεκτήματα, αν και λίγα, όπως πχ. data tracking, κτλ.

Το Firefox βελτίωσε τα επίπεδα της διαδικτυακής ασφάλειας χάρις στην έκδοση Quantum

Image of Mozilla Firefox

Το Mozilla Firefox είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του Chrome. Το Νοέμβριο του 2017 η εταιρεία κυκλοφόρησε τη νέα έκδοση, Firefox Quantum η οποία παρέχει καλύτερα λειτουργικά χαρακτηριστικά σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και ιδιωτικού απορρήτου, όπως:

 • Linux Sandboxing που μπλοκάρει κακόβουλες hacking προσπάθειες
 • Προστασία tracking που μπλοκάρει tracking στοιχεία τα οποία εμπεριέχονται σε ιστότοπους που επισκέπτεται ο χρήστης
 • Βελτιωμένο Control Center που παρέχει τη δυνατότητα εξατομίκευσης διαφόρων παραμέτρων στις ρυθμίσεις, βελτιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την ασφαλέστερη διαδικτυακή εμπειρία.

Στην προσπάθειά της η εταιρεία να καλυτερέψει την φήμη του web browser της γύρω από ζητήματα διαδικτυακής ασφάλειας, οι developers παράγουν σε πολύ τακτική βάση ενημερώσεις και fixes διαδικτυακής ασφάλειας. Μάλιστα, με τη τελευταία ενημέρωση διόρθωσαν πολλά και σημαντικά κενά ασφαλείας, συμπ. κενών που επέτρεπαν κυβερνο-επιθέσεις εξαπάτησης (βλ. spoofing attacks) ή προσβάσεις των hackers σε κώδικες του web browser (βλ. arbitrary code).

Άλλο ένα πλεονέκτημα του Firefox είναι ότι πλέον οι χρήστες μπορούν να μεγιστοποιήσουν το επίπεδο ασφάλειας του ιδιωτικού απορρήτου τους με τη χρήση του Tor network. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης πρέπει να ενεργοποιήσει το Tor add-on (πρόσθετο) στον web browser.

To Opera έχει ενσωματωμένο VPN

Image of Opera browser

Το Opera είναι ακόμα ένα εργαλείο διαδικτυακών αναζητήσεων και διαδικτυακής πλοήγησης που περιλαμβάνεται στη λίστα με “τα ασφαλέστερα web browsers”. Από το 2016, η desktop έκδοση περιλαμβάνει ενσωματωμένο ad blocker (λειτουργία που μπλοκάρει τις αναδυόμενες διαφημίσεις). Ωστόσο, η ad-blocking λειτουργία είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή. Ο χρήστης πρέπει να την ενεργοποιήσει χειροκίνητα μέσα από τις Opera ρυθμίσεις. Μόλις ενεργοποιηθεί, το ad-blocker φιλτράρει ποιες διαφημίσεις και ποια sites είναι αξιόπιστα, πιστοποιημένα, και ασφαλή.

Το 2015, το Opera εξαγοράστηκε από την Αμερικανική εταιρεία SurfEasy, η οποία εξιδεικεύεται στη διαδικτυακή ασφάλεια και τη διασφάλιση του ιδιωτικού απορρήτου. Για αυτό τον λόγο, ο συγκεκριμένος web browser παρέχει καλύτερα επίπεδα διαδικτυακής ασφάλειας στους χρήστες του με την προσθήκη ενσωματωμένου εικονικού ιδιωτικού δικτύου γνωστού και ως VPN (virtual private network). Ωστόσο, παρέχει μόνο πέντε VPN τοποθεσίες (ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία, Γερμανία, και Σιγκαπούρη). Μηδαμινός αριθμός αν συγκριθεί με τις αντίστοιχες εμπορικές VPN υπηρεσίες. Το καλό ωστόσο είναι ότι το Opera προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες δωρεάν.

Συνοψίζοντας, ο Opera web browser προσφέρει τα εξής πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα: ο χρήστης μπορεί να αποφύγει την εμφάνιση διαφημίσεων από τρίτους, κυρίως αυτές που μπορεί να εμπεριέχουν κακόβουλο περιεχόμενο, ενώ μπορεί να επισκέπτεται ανώνυμα ιστότοπους. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο browser συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και προτιμήσεις των χρηστών και μπορεί να τις μοιραστεί με αξιόπιστους, πιστοποιημένους συνεργαζόμενους τρίτους.

Ο Internet Explorer συνεχίζει να εμφανίζει ενημερώσεις ασφαλείας

Image of Internet Explorer

Οι παλιές εκδόσεις του Internet Explorer έχουν κακή φήμη όσον αφορά τα επίπεδα διαδικτυακής ασφάλειας, επομένως ο IE δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο ασφαλέστερος browser. Επίσης, κάποια χρόνια πριν, ο Internet Explorer είχε τις περισσότερες αναφορές εντοπισμού και συσχετίσεις με κακόβουλα λογισμικά malware..

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Microsoft σταμάτησε να στέλνει ενημερώσεις και fix patches από το 2016 και έπειτα. Αυτό ισχύει για όλες τις εκδόσεις πλην της έκδοσης IE 11. Αν και έστω σε μερικό βαθμό, οι χρήστες μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη, κάποιες ενημερώσεις ασφαλείας, και επιδιορθώσεις συμβατότητας (compatibility fixes), παρόλα αυτά ο ΙΕ απέχει πολύ από τα επίπεδα ασφαλείας που παρέχουν οι άλλοι “mainstream” browsers. Δεν είναι τυχαίο που χάνει σε όλα τα security tests. Επομένως, ο συγκεκριμένος web browser δεν αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Microsoft συνεχίζει να προσφέρει μια ενημέρωση περίπου ανά 30 ημέρες. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης επεκτάσεων σε blacklist και ενεργοποίησης της λειτουργίας Do Not Track, η οποία μπλοκάρει τα sites από το να συλλέγουν πληροφορίες από τους χρήστες.

Όπως συμβαίνει με το Google Chrome, έτσι και ο IE κριτικάρεται από μεγάλη μερίδα χρηστών και ειδικών σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας για το γεγονός ότι σχετίζεται με data tracking δραστηριότητες. Απ' ό,τι φαίνεται, η Microsoft επιθυμεί να γνωρίζει τα πάντα για τις διαδικτυακές δραστηριότητες και προτιμήσεις των χρηστών του web browser της, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να τους βοηθάει ιδιαιτέρως ώστε να βελτιστοποιείται η διαδικτυακή εμπειρία των χρηστών της.

Το Microsoft Edge θέτει πολύ δυνατή υποψηφιότητα για ασφαλέστερος web browser

Image of Microsoft Edge

Όταν άρχισε να κυκλοφορεί, η Microsoft προωθούσε το Edge ως τον ασφαλέστερο web browser της αγοράς, ασφαλέστερο ακόμα και από τον Chrome. Χάρις στη τεχνολογία Windows Defender SmartScreen, ο ενσωματωμένος στα Windows 10 browser μπορεί να εντοπίσει phishing και κακόβουλους ιστότοπους, σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικότερα από τον Chrome ή τον Firefox. Επιπρόσθετα, χάρις στο sandboxing που είναι παρόμοιο με αυτό του Chrome και καλύτερο από το αντίστοιχο του Firefox, το Edge έχει βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο διαδικτυακής ασφάλειας που παρέχει στους χρήστες του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Microsoft Edge λαμβάνει αυτόματα ενημερώσεις μέσω της υπηρεσίας Windows Update. Ωστόσο, όσοι χρήστες απενεργοποίησαν τις αυτόματες Windows 10 ενημερώσεις, δε μπορούν να λάβουν τα τελευταία security patches και διορθώσεις στα τυχόν εντοπισμένα κενά ασφαλείας του browser.

Όσον αφορά τη διασφάλιση του ιδιωτικού απορρήτου, το Edge παρέχει την λειτουργία Do Not Track. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ιστοσελίδων, η συγκεκριμένη λειτουργία κρίθηκε μη αποτελεσματική. Ακόμα, ο browser παρέχει τη δυνατότητα αόρατης διαδικτυακής πλοήγησης μέσω της λειτουργίας InPrivate browsing. Με τη χρήση της, το Edge δε συλλέγει ιστορικό διαδικτυακών περιηγήσεων (track of browsing history), cookies, και δεν αποθηκεύει προσωρινά αρχεία (temporary files).

Ο browser της Microsoft έχει ένα πολύ δυνατό ατού συγκρητικά με το Google Chrome και το οποίο σχετίζεται με τη διασφάλιστη του ιδιωτικού απορρήτου. Η εταιρεία δεν παράγει κέρδος από εμφανίσεις εξατομικευμένων διαφημίσεων στους χρήστες της. Οπότε λείπει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό κίνητρο και η εταιρεία 'δεν μπαίνει στον πειρασμό' να συλλέξει με τον οποιονδήποτε τρόπο δεδομένα χρηστών που αφορούν τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και προτιμήσεις. Για όλα τα παραπάνω, το Microsoft Edge είναι σαφώς ένας από τους ασφαλέστερους web browsers.

Το Safari παρέχει εξατομικευμένες και εύκολα τροποποιήσιμες επιλογές ασφαλούς διαδικτυακής περιήγησης

Image of Safari browser

Για περισσότερο από μία δεκαετία τώρα, οι macOS χρήστες βρίσκουν το Safari προ-εγκαταστημένο στους υπολογιστές τους. Θα μπορούσε να είναι ο ασφαλέστερος web browser για το 2021? Συγκρητικά με τα προηγούμενα εργαλεία διαδικτυακών αναζητήσεων που αναφέραμε νωρίτερα, δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά περισσότερα κενά ασφαλείας και bugs. Αυτό φυσικά δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους απανταχού κυβερνο-εγκληματίες οι οποίοι έχουν αυξήσει σημαντικά τις κυβερνο-επιθέσεις τους που στοχεύουν συστήματα υπολογιστών που τρέχουν το Safari.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι το Safari περιλαμβάνει αρκετά και σημαντικά μέτρα για τη διασφάλιση του ιδιωτικού απορρήτου και της γενικότερης ασφάλειας του συστήματος από κυβερνο-επιθέσεις:

 • Προστασία από υποκλοπές και καταγραφές μέσω της λειτουργίας Intelligent tracking, η οποία εντοπίζει και αξιολογεί τις πηγές των διαφημίσεων και μπλοκάρει το cross-site tracking
 • Ενσωματωμένο website sandboxing, το οποίο εντοπίζει κακόβουλους κώδικες και μπλοκάρει τις κρυφές κι αυθαίρετες διεισδύσεις malware
 • Ειδοποιήσεις για κακόβουλα ή ύποπτα sites, οι οποίες εμφανίζονται όταν ο χρήστης πρόκειται να επισκεφτεί δυνητικά επικίνδυνα – ύποπτα – μολυσμένα websites
 • Δυνατότητα ιδιωτικής διαδικτυακής περιήγησης (private browsing), η οποία εμποδίζει την καταγραφή και συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και προτιμήσεις των χρηστών.

Τέλος, το Safari παρέχει πλήθος άλλων παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικτυακή ασφάλεια και το ιδιωτικό απόρρητο, όπως πχ. απενεργοποίηση εντοπισμού τοποθεσίας χρήστη, ενεργοποίηση λειτουργίας “Ask websites not to track me”, κλπ.

Ο Epic Privacy Browser απενεργοποιεί τις Google υπηρεσίες

Image of Epic Privacy Browser

Ο Epic Privacy Browser της Hidden Reflex βασίζεται σε Chromium open source project – όπως και ο Google Chrome. Ωστόσο, η κύρια διαφορά τους βασίζεται στο γεγονός ότι ο Epic απενεργοποίησε και αφαίρεσε όλες τις Google υπηρεσίες. Έτσι, ο 'γίγαντας' των διαδικτυακών αναζητήσεων δε μπορεί να παρακολουθεί, καταγράφει, και συλλέγει το διαδικτυακό ιστορικό των χρηστών (εκτός κι αν ο χρήστης έχει συνδεθεί στο Gmail του, και όσο είναι συνδεδεμένος προχωρά σε διαδικτυακές περιηγήσεις).

Ο κύριος λόγος που συμπεριλάβαμε το Epic στην λίστα με τους ασφαλέστερους web browsers είναι ότι λειτουργεί αποκλειστικά σε private browsing και έχει ενεργοποιημένη ως προ-επιλογή την λειτουργία Do Not Track. Μετά από κάθε διαδικτυακή περιήγηση, διαγράφονται cookies, trackers, κι άλλα δεδομένα / αρχεία που σχετίζονται με τις διαδικτυακές αναζητήσεις και προτιμήσεις του χρήστη. Επιπρόσθετα, ο browser επιτρέπει την ενεργοποίηση κρυπτογραφημένου διακομιστή (encrypted proxy) που κρατάει απόρρητα τα διαδικτυακά δεδομένα του χρήστη, όπως π.χ ΙΡ διεύθυνση, κτλ.

Όπου είναι δυνατό, το Epic χρησιμοποιεί SSL συνδέσεις, προστατεύει τις δημόσιες Wi-Fi συνδέσεις και περιλαμβάνει ενσωματωμένο ad-blocker. Επιπρόσθετα, το ίδιο το πρόγραμμα δεν συλλέγει οποιαδήποτε πληροφορία που να σχετίζεται με τους χρήστες. Η μόνη πληροφορία που ενδιαφέρει τον browser είναι η ΙΡ διεύθυνση του χρήστη “για να εμφανίζονται αποτελέσματα διαδικτυακής αναζήτησης σχετικά με τη γεωγραφική τοποθεσία του χρήστη.”

Ωστόσο, ένα σημαντικό μειονέκτημα του browser είναι ότι δεν επιτρέπει την εγκατάσταση πρόσθετων (add-ons). Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι επεκτάσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το διαδικτυακό ιδιωτικό απόρρητο του χρήστη. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις φορτώνει αργά ή παραλείπει στάνταρντ τροποποιήσεις αναζητήσεων (standard search modifiers).

Ο Comodo Dragon Internet Browser μοιάζει με τον Chrome, ωστόσο οι χρήστες Windows μπορούν να νιώθουν πιο ασφαλείς

Image of Comodo Dragon Internet Browser

Όπως στην περίπτωση του Epic Privacy Browser, έτσι και ο Comodo Dragon βασίζεται στο Chromium project. Ο browser περιλαμβάνει όλα τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του Chrome, ωστόσο παρέχει καλύτερα επίπεδα διαδικτυακής ασφάλειας και διαδικτυακού ιδιωτικού απορρήτου. Έτσι, αν δεν είσαι fan του Chrome και προτιμάς τον Mozilla, τότε και ο Comodo Ice Dragon αποτελεί πολύ ασφαλής εναλλακτική αντί του Chrome ή του Mozilla.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του browser είναι τα εξής:

 • Τεχνολογία Domain Validation, η οποία αναγνωρίζει ασφαλή κι αξιόπιστα SSL πιστοποιητικά
 • Μπλοκάρει cookies και άλλα tracking προγράμματα / αρχεία
 • Μπλοκάρει την λήψη προγραμμάτων / αρχείων που σχετίζονται με browser tracking.

Επιπρόσθετα, ο browser υποστηρίζει plug-ins και πρόσθετα (add-ons) κάνοντάς τον ιδιαιτέρως εύκολο και φιλικό στον χρήστη. Ωστόσο, ο browser έχει ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα. Είναι συμβατός μόνο με παλαιότερες εκδόσεις Windows OS, συγκεκριμένα Windows 8, 7, Vista, και XP.

Ο Tor browser παρέχει ανωνυμία

Image of Tor browser

Ο Tor web browser χρησιμοποιείται ευρέως από hackers. Ωστόσο, αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο ίδιος ο browser είναι ύποπτος ή επικίνδυνος για τους χρήστες. Βασικά, είναι η ασφαλέστερη δωρεάν μηχανή διαδικτυακών αναζητήσεων που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οπότε, λογικό που το συμπεριλάβαμε στην λίστα με τους ασφαλέστερους web browsers.

To Tor project στο σύνολό του το διαχειρίζονται εθελοντές και απώτερος στόχος του είναι η επίτευξη ανώνυμων διαδικτυακών περιηγήσεων και αναζητήσεων για όλους τους netizens. Το πρόγραμμα αποκρύπτει την IP διεύθυνση, τοποθεσία χρήστη, δεδομένα που σχετίζονται με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και προτιμήσεις του χρήστη, ενώ, παράλληλα, εφαρμόζει πολλά επίπεδα κρυπτογράφησης για εξτρά προστασία, καθιστώντας σχεδόν αδύνατον σε τρίτους να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε διαδικτυακή πληροφορία των χρηστών. Ωστόσο, δεν είναι VPN υπηρεσία.

Ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος browser αποτελεί μια πιο καθαρή και ασφαλέστερη έκδοση του Firefox. Χρησιμοποιεί HTTPS σύνδεση, επιτρέπει την πρόσβαση σε κλειδωμένα websites, και προσφέρει πρόσβαση ακόμα και στο dark web. Βεβαίως, σε συμβουλεύουμε να αποφύγεις να δοκιμάσεις να αποκτήσεις πρόσβαση στο dark web, καθώς είναι ένας 'σκοτεινός' και 'αχαρτογράφητος' κόσμος.

Ωστόσο, στα σημαντικότερα μειονεκτήματα του Tor είναι η σχετικά αργή διαδικτυακή εμπειρία, καθώς και το περίπλοκο περιβάλλον χρήστη. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κρατικές υπηρεσίες μπορούν να δουν τους χρήστες του Tor. Αν και δε μπορούν να δουν τις διαδικτυακές δραστηριότητες των χρηστών, παρόλα αυτά, το γεγονός και μόνο ότι χρησιμοποιούν τον Tor, τους βάζει στην λίστα των υπόπτων.

Το συμπέρασμα: ποιος είναι ο ασφαλέστερος browser

Η έρευνα για το “Ποιος είναι ο ασφαλέστερος browser” αποδεικνύει σίγουρα ότι κανένας web browser δεν είναι τέλειος ή χωρίς μειονεκτήματα. Πολλοί από τους web browsers που αναφέραμε προσφέρουν στους χρήστες τους πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας από κυβερνο-επιθέσεις malware, ενώ άλλοι σέβονται περισσότερο και διασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το διαδικτυακό ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών τους βοηθώντας τους να σερφάρουν ανώνυμα, ωστόσο δεν έχουν ιδιαιτέρως φιλικό ως προς τον χρήστη περιβάλλον εργασίας.

Κατόπιν ερευνών και δοκιμών, η ομάδα των ειδικών μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι 5 top ασφαλείς web browsers για το 2021 είναι οι εξής:

 1. Google Chrome
 2. Tor
 3. Microsoft Edge
 4. Epic Privacy Browser
 5. Opera

Βεβαίως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να ζυγίσεις τα συν και τα πλην του κάθε web browser και εν τέλει να καταλήξεις ποιος είναι ασφαλέστερος, σύμφωνα όμως με τα δικά σου ιδιαίτερα δεδομένα. Θα πρέπει να ζυγίσεις προσεκτικά πόσα από τα διαδικτυακά σου δεδομένα επιθυμείς να μοιράζεσαι με developers, τη Google, ή άλλους, αν συμβιβάζεσαι με το γεγονός να σου εμφανίζονται διαφημίσεις όταν πλοηγείσαι στο διαδίκτυο, κτλ. Όλοι οι web browsers που αναφέραμε προσφέρουν αρκετά έως πολύ υψηλά επίπεδα ασφαλείας από κυβερνο-επιθέσεις, ωστόσο η διαφορά κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες, η σημασία των οποίων καθορίζεται σύμφωνα με τα δικά σου θέλω.

Σχετικά με συντάκτη
Alice Woods
Alice Woods

Αρέσκεται στο να μαθαίνει στους χρήστες αποτελεσματικές μεθόδους

Επικοινώνησε με Alice Woods
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση