Βαθμός σοβαρότητας:  
  (67/100)

Αφαίρεση ιού WhatsApp (Οδηγίες Αφαίρεσης) - Σεπ 2020 ενημέρωση

Η πληθώρα των WhatsApp ιών και scams

WhatsApp virus

Ο ιός WhatsApp είναι ένα κακόβουλο λογισμικό το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά ώστε να εκμεταλλεύεται τους χρήστες του WhatsApp app. Φυσικά, η ίδια η εφαρμογή εννοείται πως ΔΕΝ είναι ιός, δυστυχώς όμως, λόγω της μεγάλης δημοφιλίας της, πολλοί είναι οι scammers και hackers που χρησιμοποιούν διάφορες εκδοχές αυτού του ονόματος ώστε να παραπλανήσουν τους χρήστες και να τους πείσουν ότι πρόκειται για την αυθεντική εφαρμογή. Έτσι, χιλιάδες χρήστες ‘πέφτουν στην φάκα’ και ενώ πιστεύουν ότι κατεβάζουν τη δημοφιλή εφαρμογή ή κάποια νέα έκδοσή της ή ενημέρωσή της, στην πραγματικότητα κατεβάζουν κάποιον ύπουλο κι επικίνδυνο Trojan ή μοιράζονται, χωρίς να το γνωρίζουν, με hackers / scammers τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους.

Συνήθως, αυτά τα κακόβουλα προγράμματα έχουν τη τάση να αποθηκεύουν κρυφά κι αυθαίρετα, βοηθητικά προγράμματα σε διάφορα σημεία του συστήματος-στόχου. Επομένως, δεν αρκεί απλά να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά τον ιό WhatsApp. Για να μην επανεμφανιστεί ο ιός μετά την πρώτη επανεκκίνηση από την αφαίρεσή του, είναι αναγκαίο επίσης να εντοπίστουν και να αφαιρεθούν και αυτά τα βοηθητικά αρχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το WhatsApp είναι ένα άκρως δημοφιλές app ανταλλαγής μηνυμάτων, το οποίο είναι συμβατό με όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα και είδη συσκευών, όπως πχ. “iPhone,” “Android,” “BlackBerry,” “Windows”. κτλ. Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούν την εφαρμογή πάνω από 1,2δις χρήστες. Επομένως, ήταν φυσικό και επόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα γινόταν στόχος εκατοντάδων scammers και malware δημιουργών, η φαντασία και ευρηματικότητα των οποίων φαίνεται ότι δε γνωρίζει όρια.

Και δυστυχώς, τα διάφορα κενά ασφαλείας της εφαρμογής αποτελούν μεγάλο κίνητρο για τους απανταχού κυβερνο-εγκληματίες.

Στις αρχές του έτους, ο ερευνητής του University of California, Tobias Boalter, εντόπισε ένα backdoor μέσω του οποίου κατάφερε να αποκτήσει απεριόριστη αυθαίρετη πρόσβαση, και μάλιστα χωρίς να γίνει αντιληπτός, σε όλο το εύρος της εφαρμογής, και φυσικά στους λογαριασμούς και τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών. Αυτό το τεράστιο κενό ασφαλείας οδήγησε στην επιτυχή αποκρυπτογράφηση των κατά τ’ άλλα κρυπτογραφημένων συνομιλιών μεταξύ των χρηστών . Με αυτό το τρόπο, οι hackers θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις συνομιλίες των χρηστών, να παρακολουθούν και να τις καταγράφουν, και μάλιστα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί!

Φυσικά, μόλις ενημερώθηκε σχετικά το τεχνικό επιτελείο της εφαρμογής, το κενό ασφαλείας ‘σφραγίστηκε’ σχεδόν άμεσα. Ωστόσο, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι παρόμοιο δε θα ξαναγίνει στο μέλλον, και δυστυχώς αυτή τη φορά με άκρως καταστροφικά αποτελέσματα?

Ακόμα και στην περίπτωση που οι τεχνικοί ασφαλείας της εφαρμογής WhatsApp καταφέρουν να καλύψουν επιτυχώς και έγκαιρα όλα τα πιθανά κενά ασφαλείας, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το app μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο εύρος κακόβουλων σκοπών.

Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια πολύ γενική εισαγωγή σχετικά με τις πιο ενεργές και πιθανές απειλές, θα προσπαθήσουμε να δείξουμε πως καταφέρνουν και διεισδύουν στις διάφορες συσκευές, και, τέλος, θα δείξουμε πως μπορεί να αφαιρεθεί ο ιός WhatsApp virus από τη συσκευή. Εάν χρησιμοποιείς συσκευή με λειτουργικό Android, μπορείς να βρεις χρήσιμες οδηγίες και στον οδηγό αφαίρεσης ιών Android virus.

Απεικόνιση του ιού WhatsAppΟ ιός WhatsApp εμφανίζεται με πλήθος μορφών και μεγεθών. Στην παραπάνω εικόνα μπορείς να δεις κάποιες από τις εκδόσεις του ιού.

Εκδόσεις του ιού WhatsApp:

Ιός WhatsApp GhostCtrl

Ο ιός GhostCtrl είναι ουσιαστικά ένα Trojan (Δούρειος Ίππος), το οποίο μπορεί να ‘μεταμφιεστεί’ σε διάφορα δημοφιλή προγράμματα, συμπ. της εφαρμογής WhatsApp. Μόλις καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα-στόχο, ο συγκεκριμένος ιός WhatsApp θα καταλάβει κρυφά κι αυθαίρετα τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων της συσκευής. Με αυτό το τρόπο, οι hackers πλέον θα μπορούν με ευκολία να συλλέγουν οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμούν, όπως πχ. τηλεφωνικές επαφές, μηνύματα, τη GPS τοποθεσία του smartphone ή tablet, το ιστορικό διαδικτυακών περιηγήσεων / αναζητήσεων, κλπ. 

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός GhostCtrl έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης / απενεργοποίησης του μικροφώνου και της κάμερας του smartphone / tablet. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά? Σημαίνει ότι οι hackers έχουν πλήρη πρόσβαση στις προσωπικές στιγμές των χρηστών-θυμάτων και ανά πάσα στιγμή μπορούν να τους κατασκοπεύουν και να τους καταγράφουν (οι hackers τους χρήστες-θύματα).

Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί αυτή η ψευδής κακόβουλη εφαρμογή είναι σχεδόν ολόιδια με το αυθεντικό WhatsApp app. Έτσι, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ότι πρόκειται για ιό. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις αυτό το μπέρδεμα που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις είναι να κατεβάζεις την εφαρμογή και όλες τις ενημέρωσεις της ΜΟΝΟ από την επίσημη ιστοσελίδα!

Ιός WhatsApp voice message Trojan (Δουρείος Ίππος)

Εάν έλαβες φωνητικό μήνυμα στο email σου από το WhatsApp, το πιθανότερο είναι αυτό να στάλθηκε από scammers. Συνήθως, ο τίτλος αυτών των emails είναι “Missed voicemail”. Φυσικά, όλες οι πληροφορίες που εμπεριέχονται σε ένα τέτοιο email είναι ‘κατασκευασμένες’ και καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Μην κάνεις το λάθος και κλικάρεις το link για να το ακούσεις!

Δυστυχώς, αν κλικάρεις στο κουμπί “Play” το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ανακατευθυνθείς σε κάποιον άγνωστο και σαφώς κακόβουλο ιστότοπο όπου οι hackers θα προσπαθήσουν να σε πείσουν να κατεβάσεις κάποιο επικίνδυνο κακόβουλο πρόγραμμα, όπως πχ. το Browser 6.5.

Συνήθως, αυτού του είδους τα προγράμματα έχουν τη τάση να κατεβάζουν κρυφά και αυθαίρετα στο σύστημα-στόχο επικίνδυνους ιούς, όπως πχ. οι ιοί ransomware. Γι’ αυτό τον λόγο, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή!

WhatsApp Gold scam

WhatsApp virus

Αποτελεί ακόμα μια κυβερνο-απειλή που στοχεύει τους χρήστες του δημοφιλούς WhatsApp app. Προωθείται διαδικτυακά ως δήθεν μια νέα λειτουργία της εφαρμογής.

Αναλυτικότερα, οι scammers προωθούν στο διαδίκτυο μηνύματα που προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να προβούν σε αναβάθμιση των λογαριασμών τους σε έκδοση WhatsApp Gold Premium. Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια έκδοση!

Μόλις ο χρήστης κάνει το λάθος και κλικάρει το link που περιλαμβάνεται σε ένα τέτοιο μήνυμα, ανακατευθύνεται προς άγνωστους ιστότοπους που σχετίζονται με τη διαδικτυακή προώθηση επικίνδυνων malware. Για αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή!

WhatsApp trial service scam (απάτη με δοκιμαστική υπηρεσία)

Παρομοίως με την παραπάνω περίπτωση, έτσι και η απάτη με τη δήθεν δοκιμαστική υπηρεσία του WhatsApp βασίζεται στην αποστολή προς τους χρήστες ψευδών / παραπλανητικών μηνυμάτων που προσπαθούν να τους πείσουν ότι η ετήσια δοκιμαστική περίοδος του WhatsApp έχει λήξει και ότι θα πρέπει να προβούν σε απόκτησης συνδρομής ώστε να μπορέσουν να την επεκτείνουν.

Οι scammers προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να συνδεθούν σε ένα δήθεν “customer portal” (πύλη εξυπηρέτησης πελατών) μέσω της οποίας θα πρέπει να εγγραφούν χρησιμοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα προσωπικά τους στοιχεία σύνδεσης στο WhatsApp.

Κατόπιν, ζητείται από τους χρήστες να εισάγουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε να προβούν σε δήθεν αγορά μηνιαίας ή ετήσιας συνδρομής στην υπηρεσία.

Φυσικά, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι τα προσωπικά στοιχεία σύνδεσης, τα προσωπικά στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και η έγκριση εντολής πληρωμής καταλήγουν στα χέρια των hackers, οι οποίοι προβαίνουν άμεσα σε χρεώσεις και χρήση των προσωπικών στοιχείων για την εκπλήρωση πλήθους κακόβουλων στόχων.

WhatsApp virus

Πώς μπορεί ο ιός να διεισδύσει στο smartphone σου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί το smartphone / tablet σου να μολυνθεί με τον ιό WhatsApp virus:

 • Μέσω κλικ μολυσμένης διαφήμισης ή link κατά τη διαδικτυακή περιήγηση
 • Μέσω λήψης κακόβουλων εφαρμογών από πηγές εκτός των επίσημων stores της εφαρμογής
 • Μέσω λήψης κακόβουλου link εντός της ίδιας της WhatsApp εφαρμογής
 • Μέσω λήψης κακόβουλου link που περιλαμβάνεται σε spam email 

Επομένως, η ασφάλεια του smartphone σου και φυσικά των προσωπικών σου δεδομένων είναι κάτι που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου και να δρας πολύ προσεκτικά. Μη βιάζεσαι να κλικάρεις απερίσκεπτα σε links ή άγνωστες αναδυόμενες διαφημίσεις. Θέλει πάντα μεγάλη προσοχή όταν ανοίγεις emails, κυρίως δε όταν αυτά προέρχονται από άγνωστους αποστολείς ή το περιεχόμενό τους παραείναι καλό για να είναι αληθινό. Τέλος, καλό είναι να γνωρίζεις ότι το WhatsApp δεν επικοινωνεί ποτέ με τους χρήστες του εκτός του χώρου της εφαρμογής. Επομένως, εάν λάβεις σχετικό μήνυμα εκτός, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για scam.

Αφαίρεση του ιού WhatsApp virus

Αναλόγως του τύπου του ιού, ποικίλουν οι τεχνικές αφαίρεσης του ιού WhatsApp virus από μια smart συσκευή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί απλά η αφαίρεση του παρασίτου με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας antivirus, όπως πχ. το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο Reimage Reimage Cleaner Intego. Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ολοκληρωτική αφαίρεση μπορεί να είναι και πιο περίπλοκη και πιο χρονοβόρα. Ίσως χρειαστεί να προβείς σε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής ή να επανεγκαταστήσεις την εφαρμογή, ώστε να καταφέρεις την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού WhatsApp virus.

Μπορείς να τσεκάρεις χρήσιμες οδηγίες σχετικά με την αφαίρεση του ιού στον αναλυτικό οδηγό αφαίρεσης Android ιών που θα βρεις στην ιστοσελίδα μας.

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του Reimage Reimage Cleaner Intego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Στιγμιότυπο του Ιός WhatsApp
Στιγμιότυπο του Ιός WhatsApp

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού WhatsApp:

Αφαίρεση WhatsApp από συστήματα Windows

 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start Control Panel Programs and Features (αν είστε Windows XP χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί Add/Remove Programs). Κάντε κλικ στο κουμπί 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (αν είστε 'Windows XP' χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί 'Add/Remove Programs').
 2. Αν είστε Windows 10 / Windows 8 χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το Quick Access Menu, επιλέξτε Control Panel και Uninstall a Program. Αν είστε 'Windows 10 / Windows 8' χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το 'Quick Access Menu', επιλέξτε 'Control Panel' και 'Uninstall a Program'.
 3. Απεγκαταστήστε το WhatsApp και σχετικά προγράμματα
  Εδώ, βρείτε το WhatsApp ή άλλες πρόσφατα εγκατεστημένες/ύποπτες εφαρμογές.
 4. Καταργήστε τις και κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Κάντε δεξί κλικ σε κάθε ύποπτη εγγραφή και επιλέξτε 'Uninstall'

Αφαίρεση WhatsApp από σύστημα Mac OS X

 1. Αν χρησιμοποιείτε το OS X, κάντε κλικ στο κουμπί Go στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και επιλέξτε Applications. Κάντε κλικ στο 'Go' και επιλέξτε 'Applications'
 2. Περιμένετε μέχρι να δείτε το φάκελο Applications και βρείτε το WhatsApp ή άλλα ύποπτα προγράμματα σε αυτόν. Τώρα, κάντε δεξί κλικ σε όλες αυτές τις εγγραφές και επιλέξτε Move to Trash. Κάντε κλικ σε όλες τις κακόβουλες εγγραφές και επιλέξτε 'Move to Trash'

Αφαίρεση WhatsApp από Internet Explorer (IE)

 1. Αφαιρέστε τα επικίνδυνα πρόσθετα
  Ανοίξτε το Internet Explorer, κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού IE) στη πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε Manage Add-ons. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε 'Manage add-ons'
 2. Θα δείτε το παράθυρο Manage Add-ons. Εδώ, βρείτε το WhatsApp και άλλες ύποπτες προσθήκες. Απενεργοποιήστε αυτές τις εγγραφές κάνοντας κλικ στο Disable: Κάντε δεξί κλικ σε σε κάθε κακόβουλη εγγραφή και επιλέξτε 'Disable'
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού) στη πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε Internet Options. Μείνετε στη καρτέλα General.
 4. Εδώ, αφαιρέστε τις κακόβουλες URL και εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο Apply για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Διαγράψτε τις κακόβουλες URL, εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας και κάντε κλικ στο 'Apply' για να αποθηκευτούν οι αλλαγές
 5. Επαναφέρετε το Internet Explorer
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού) ξανά και επιλέξτε Internet options. Πηγαίνετε στη καρτέλα Advanced.
 6. Εδώ, επιλέξτε Reset.
 7. Σε αυτό το παράθυρο, ελέξτε το Delete personal settings και επιλέξτε Reset ξανά για να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του WhatsApp. Πηγαίνετε στη καρτέλα 'Advanced' και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'. Τώρα επιλέξτε το 'Delete personal settings' και κάντε ξανά κλικ στο κουμπί 'Reset'

Αφαίρεση του ιού WhatsApp από Microsoft Edge

Επαναφορά ρυθμίσεων Microsoft Edge (Μέθοδος 1) :

 1. Τρέξε την εφαρμογή Microsoft Edge και κάνε click More (οι τρεις τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης).
 2. Κάνε click Settings για άνοιγμα κι άλλων επιλογών.
 3. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Settings, κάνε click στο κουμπί Choose what to clear κάτω από την επιλογή Clear browsing data. Πήγαινε Ρυθμίσεις κι επέλεξε 'Choose what to clear'
 4. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Κατόπιν, κάνε click Clear. Επέλεξε το κουμπί 'Clear'
 5. Τώρα κάνε δεξί click στο κουμπί Start (Windows logo). Κατόπιν, επέλεξε Task Manager. Άνοιξε το μενού έναρξης κι επέλεξε 'Task Manager'
 6. Όταν βρεθείς στην καρτέλα Processes, ψάξε για Microsoft Edge.
 7. Κάνε δεξί click και επέλεξε Go to details. Εάν δε βρίσκεις την επιλογή Go to details, κάνε click More details και ξανακολούθησε τα προηγούμενα βήματα. Δεξί click στο 'Microsoft Edge' κι επιλογή 'Go to details' Επέλεξε 'More details' στην περίπτωση που η επιλογή 'Go to details' δεν εμφανιστεί
 8. Μόλις εμφανιστεί η καρτέλα Details, εντόπισε όλες τις καταχωρήσεις που εμπεριέχουν το Microsoft Edge. Κάνε δεξί click σε καθεμιά από αυτές τις καταχωρήσεις κι επέλεξε End Task για να τις τερματίσεις. Εντόπισε τις καταχωρήσεις Microsoft Edge και επέλεξε 'End Task'

Επαναφορά Microsoft Edge browser (Μέθοδος 2) :

Εάν δε τα καταφέρεις με τη Μέθοδο 1, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις την προηγμένη μέθοδο επαναφοράς Edge.

 1. Σημείωση : θα πρέπει να κάνεις πρώτα backup όλα σου τα δεδομένα πριν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
 2. Βρες αυτό τον φάκελο στον υπολογιστή σου: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Επέλεξε κάθε καταχώρηση που έχει αποθηκευτεί και δεξί click. Κατόπιν, επιλογή Delete . Πήγαινε στον φάκελο Microsoft Edge, κάνε δεξί click σε κάθε καταχώρηση και click 'Delete'
 4. Click στο κουμπί Start (Windows logo) και πληκτρολόγησε window power στη γραμμή Search my stuff .
 5. Δεξί click στην καταχώρηση Windows PowerShell κι επιλογή Run as administrator. Εντόπισε το Windows PowerShell, δεξί click πάνω του, κι επιλογή 'Run as administrator'
 6. Στην Οθόνη Διαχειριστή : Θα εμφανιστεί το παράθυρο PowerShell. Κάνε επικόλληση αυτή τη γραμμή εντολών μετά από PS C:\WINDOWS\system32> και πάτησε Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Αντιγραφή κι επικόλληση της ζητούμενης εντολής. Κατόπιν, πάτησε 'Enter'

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτά τα βήματα, το WhatsApp θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τον Microsoft Edge browser.

Αφαίρεση WhatsApp από Mozilla Firefox (FF)

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το Mozilla Firefox, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεAdd-ons Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε 'Add-ons'
 2. Εδώ, επιλέξτε το WhatsApp και άλλες αμφισβητήσιμες προσθήκες. Κάντε κλικ στο Remove για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Επιλέξτε το 'Extensions' και βρείτε κακόβουλες εγγραφές. Κάντε κλικ στο 'Remove' για να απαλλαγείτε από αυτές
 3. Επαναφέρετε το Mozilla Firefox
  Κάντε κλικ στο μενού Firefox στη πάνω αριστερή γωνία και κάντε κλικ στο ερωτηματικό. Εδώ, επιλέξτε Troubleshooting Information. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και μετά στο '?'. Επιλέξτε 'Troubleshooting Information'
 4. Τώρα θα δείτε το μήνυμα Reset Firefox to its default state με το κουμπί Reset Firefox. Κάντε κλικ σε αυτό το κουμπί μερικές φορές και ολοκληρώστε την αφαίρεση του WhatsApp . Κάντε κλικ μερικές φορές στο κουμπί 'Reset Firefox'

Αφαίρεση WhatsApp από Google Chrome

 1. Διαγράψτε τις κακόβουλες προσθήκες
  Ανοίξτε το Google Chrome, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεTools Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού. Επιλέξτε 'Tools' και 'Extensions'
 2. Εδώ, επιλέξτε το WhatsApp και άλλες κακόβουλες προσθήκες και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Βρείτε κακόβουλες εγγραφές και διαγράψτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιοι του Κάδου
 3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού ξανά και επιλέξτε το Settings Manage Search engines που βρίσκεται στην ενότητα Search. Στο σημείο 'Settings', επιλέξτε 'Manage search engines...'
 4. Στο σημείο Search Engines..., αφαιρέστε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης. Προτείνουμε να αφαήσετε την ιστοσελίδα της Google ή μια της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 5. Επαναφέρετε το Google Chrome
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στη πάνω δεξιά γωνία του Google Chrome και επιλέξτε Settings.
 6. Μετακινηθείτε προς το τέλος της σελίδας και κάντε κλικ στο Reset browser settings. Στο σημείο 'Settings', μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset browser settings'
 7. Κάντε κλικ στο Reset για να επιβεβαιώσετε και να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του WhatsApp. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset' για να ολοκληρώσε τε την αφαίρεση σας

Αφαίρεση WhatsApp από Safari

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Μετά, επιλέξτε Preferences. Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Preferences'
 2. Εδώ, επιλέξτε Extensions και βρείτε το WhatsApp ή άλλες ύποπτες εγγραφές. Κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall για να απαλλαγείτε από αυτές. Πηγαίνετε 'Extensions' και απεγκαταστήστε τα κακόβουλα πρόσθετα
 3. Επαναφέρετε το Safari
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εδώ, επιλέξτε Reset Safari.... Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Reset Safari...'
 4. Τώρα, θα δείτε ένα παράθυρο με αναλυτικές επιλογές επαναφοράς. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συνήθως επιλεγμένες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ποιές θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Reset για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του WhatsApp. Διαλέξτε όλες τις επιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. Για να τα αποφύγεις όλα αυτά, καλό θα ήταν να κάνεις backup σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - The mastermind

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Ugnius Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-whatsapp-virus.html
Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες

Η γνώμη σας σχετικά με WhatsApp virus