Βαθμός σοβαρότητας:  
  (99/100)

Αφαίρεση ιού UmbreCrypt (Εγχειρίδιο Οδηγιών Εύκολης Αφαίρεσης)

από Olivia Morelli - - | Τύπος: Προγράμματα Υποκλοπών

Τι πρέπει να γνωρίζω σχετικά με τον ιό UmbreCrypt?

Πρώτα από όλα, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε εάν διαπιστώσετε ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί με τον ιό UmbreCrypt virus. Αν και πρόκειται για επικίνδυνο malware, ευτυχώς υπάρχουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες να ανακτήσετε τα αρχεία σας. Ο συγκεκριμένος ιός λειτουργεί παρομοίως με το τρόπο που λειτουργούν τα κακόβουλα προγράμματα τύπου ransomware που κρυπτογραφούν τα αρχεία του συστήματος-στόχου, μέσω κρυπτογράφησης, και κατόπιν ζητούν συγκεκριμένο ποσόν ως λύτρα για την απελευθέρωση της πρόσβασης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: Locky virus, Cryptowall, CTB Locker, κλπ.

Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι στην περίπτωση του ιού UmbreCrypt ransomware έχετε σαφώς καλύτερες πιθανότητες να ανακτήσετε πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα σας αρχεία χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε λύτρα. Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι ο ιός UmbreCrypt έχει καταφέρει να ‘τρυπώσει’ στον υπολογιστή σας, σας συνιστούμε να προβείτε σε άμεση κι ολοκληρωτική αφαίρεσή του.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι στην περίπτωση που ο ιός UmbreCrypt καταφέρει να διεισδύσει στον υπολογιστή σας, θα αρχίσει άμεσα τις πολλές κακόβουλες διεργασίες που έχει προγραμματιστεί να κάνει. Ο λόγος της ύπαρξης του συγκεκριμένου ιού είναι μέσω των κυβερνο-επιθέσεων να παράγει γρήγορο κι εύκολο κέρδος για τους δημιουργούς του.

Αναλυτικότερα, στην περίπτωση που ο ιός UmbreCrypt virus διεισδύσει στον υπολογιστή σας, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να προβεί σε σάρωση του συστήματος, ώστε να εντοπίσει τα διάφορα αρχεία που έχετε αποθηκευμένα, όπως πχ. βίντεο, μουσική, ήχος, κείμενα, αρχειοθετημένα αρχεία, κλπ. Οι επεκτάσεις των αρχείων στις οποίες επιτίθεται ο συγκεκριμένος ιός είναι οι εξής: .dim, .diy, .dna, .dov, .dpb, .dsb, .fbc, .fbf, .fbk, .fbu, .fbw, .fh , .fhf, .flka, .flkb, .fpsx, .ftmb, .ful, .fwbackup, .fza, .fzb, .gb1, .gb2, .gbp, .ghs, .ibk, .icbu, .icf, .inprogress, .ipd, .iv2i, .jbk, .jdc, .kb2, .lcb, .llx, .mbf, .mbk, .mbw, .mdinfo, κλπ. Κατόπιν, αυτά τα αρχεία θα κρυπτογραφηθούν με αλγόριθμο AES. Ο τρόπος της κρυπτογράφησης κατά κύριο λόγο είναι συμμετρικός. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία μπορεί να κρυπτογραφηθούν με το ίδιο κλειδί κρυπτογράφησης.

Ωστόσο, στην περίπτωση των κακόβουλων προγραμμάτων τύπου ransomware, η κρυπτογράφηση γίνεται μέσω του κρυπτοσυστήματος RSA. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να καταφέρουν οι χρήστες να προβούν μόνοι τους σε επιτυχή αποκρυπτογράφηση των μπλοκαρισμένων αρχείων τους. Με το που ολοκληρωθεί η φάση της κρυπτογράφησης των αρχείων, θα λάβετε σημείωμα όπου θα σας ζητείται να επικοινωνήσετε με τους δημιουργούς του συγκεκριμένου ransomware. Κατόπιν, θα ενημερωθείτε για το ποσόν που θα χρειαστεί να πληρώσετε για ξεμπλοκάρισμα των κρυπτογραφημένων αρχείων σας. Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η διορία πληρωμής κυμαίνεται κοντά στις 3 μέρες.

Ασχέτως πόσο απελπιστική μπορεί να σας φαίνεται η κατάσταση, σε καμιά περίπτωση ΔΕ σας συνιστούμε να προβείτε σε πληρωμή των λύτρων. Μιας και ο ιός δεν παρέχει ασφαλείς συνδέσεις server, είναι πολύ πιθανό να πληρώσετε και να μην λάβετε το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Αντιθέτως, σας προτείνουμε να προσπαθήσετε να αποκρυπτογραφήσετε τα κρυπτογραφημένα αρχεία σας με αυτό το προηγμένο κλειδί αποκρυπτογράφησης. Πριν το κάνετε όμως, βεβαιωθείτε πρώτα πως έχετε αφαιρέσει ολοκληρωτικά τον ιό UmbreCrypt virus από το σύστημα του υπολογιστή σας. Για περιπτώσεις όπως αυτή, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware, όπως πχ. το εξαίρετο Reimage Reimage Cleaner .

UmbreCrypt Ransomware screenshot example

Πώς κατάφερε να διεισδύσει και να μολύνει το σύστημα του υπολογιστή μου ο συγκεκριμένος ιός?

Μιας και η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού UmbreCrypt, καθώς και η ανάκτηση των μπλοκαρισμένων αρχείων που έχει κρυπτογραφήσει, είναι μια ιδιαιτέρως περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, είναι σαφώς προτιμότερο να φροντίσετε να προστατέψετε επαρκώς το σύστημα του υπολογιστή σας από τις κακόβουλες κυβερνο-επιθέσεις, πολύ πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε αυτού του είδους τις δύσκολες και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που καλό είναι να θυμάστε, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες το σύστημα του υπολογιστή σας να μολυνθεί με το συγκεκριμένο ιό. Πρώτα από όλα, το συγκεκριμένο κακόβουλο πρόγραμμα συνεργάζεται (affiliate) με την κακόφημη ομάδα HydraCrypt ransomware. Αυτό σημαίνει ότι εξαπλώνεται διαδικτυακά με τον ίδιο τρόπο που πράτουν οι ιοί αυτής της ομάδας, δλδ. μέσω exploit kits. Αυτό σημαίνει ότι έαν επιθυμείτε να είστε ασφαλείς από κυβερνο-επιθέσεις κακόβουλων προγραμμάτων όπως αυτό, τότε σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε να επισκέπτεστε άγνωστους/ύποπτους ιστότοπους, καθώς με κάθε σας επίσκεψη φλερτάρετε να κάνετε τον υπολογιστή σας ευάλωτο σε διεισδύσεις ιών κι ανεπιθύμητων προγραμμάτων κι αρχείων.

Σε γενικές γραμμές, είναι σχετικά εύκολο να μολυνθεί ο υπολογιστής σας με το συγκεκριμένο ιό. Αρκεί απλά να κλικάρετε σε κάποια διαφήμιση τύπου flash, αυτή να σας ανακατευθύνει σε κάποιο ύποπτο ιστότοπο, και κατόπιν, μέσω αυτού, να διεισδύσει ιός στον υπολογιστή σας. Οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει τη δυνατότητα να εξαπλώνεται μέσω απομακρυσμένων διαδικτυακών συνδέσεων. Με άλλα λόγια, ο ιός Umbrecrypt ransomware μπορεί να εξαπλωθεί κι απευθείας. Όπως και να έχει, σας προτείνουμε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί!

Πώς μπορώ να αφαιρέσω ολοκληρωτικά τον ιό UmbreCrypt?

Πρώτα από όλα, μην ακούτε αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά από τον υπολογιστή σας ο ιός UmbreCrypt. Φυσικά, δεν είναι το ίδιο εύκολο όσο το να αφαιρέσετε κάποιο λιγότερο προηγμένο κι επικίνδυνο πρόγραμμα, ωστόσο ΕΊΝΑΙ δυνατόν να τα καταφέρετε.

Απλά, θα πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο και προσοχή, αλλά και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες αφαίρεσης που σας ετοιμάσαμε παρακάτω. Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι για να τα καταφέρετε πρέπει να έχετε καλές γνώσεις πληροφορικής. Αν πιστεύετε ότι το επίπεδό σας δεν είναι και πολύ καλό, τότε θα ήταν προτιμότερο να επικοινωνήσετε με την ομάδα υποστήριξης που διαθέτουμε. Τα στελέχη μας θα χαρούν να σας βοηθήσουν με την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού UmbreCrypt.

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τη χειροκίνητη ή αυτόματη αφαίρεση αυτού του ιού. Αυτές οι οδηγίες είναι καθαρά για την αφαίρεση του ιού. Εάν τώρα επιθυμείτε να δοκιμάσετε να αποκρυπτογραφήσετε τα αρχεία που σας έχει μπλοκάρει ο ιός, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παρακάτω εξαίρετα προγράμματα: Photorec, Kaspersky virus-fighting utilities, ή R-Studio. Οφείλουμε πάντως να σας διευκρινήσουμε ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι κάποιο από αυτά τα προγράμματα θα καταφέρει να ανακτήσει επιτυχώς ή ολοκληρωτικά το σύνολο ή μέρος των κρυπτογραφημένων αρχείων σας. Κατόπιν, συνεχίζει η αφαίρεση του ιού.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Reimage Cleaner Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Reimage Cleaner, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Προτείνεται το Reimage Reimage Cleaner για αφαίρεση της ζημιάς του ιού. Free scanner allows you to check your system for damaged and corrupted files. If you need to fix them, you may need to purchase the licensed version of Reimage Reimage Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού UmbreCrypt:

Αφαίρεση UmbreCrypt χρησιμοποιώντας Safe Mode with Networking

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Safe Mode with Networking από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Networking στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Βήμα 2: Απομάκρυνση UmbreCrypt

  Συνδεθείτε στον μολυσμένο λογαριασμό κι εκκινήστε τον browser. Κατεβάστε το Reimage Reimage Cleaner ή οποιοδήποτε άλλο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Κατόπιν, προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος κι αφαιρέστε κακόβουλα αρχεία που ανήκουν στο ransomware και ολοκληρώστε την αφαίρεση του UmbreCrypt.

Εάν το ransomware μπλοκάρει το Safe Mode with Networking, τότε δοκιμάστε κάποια άλλη μέθοδο.

Αφαίρεση UmbreCrypt χρησιμοποιώντας System Restore

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του UmbreCrypt. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με Reimage Reimage Cleaner έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση UmbreCrypt έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από UmbreCrypt κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. Reimage Reimage Cleaner , SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes

Σχετικά με συντάκτη

Olivia Morelli
Olivia Morelli

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Olivia Morelli
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες