Αφαίρεση ιού Trotux.com (Βελτιωμένο Εγχειρίδιο Οδηγιών) - ενημερώθηκε Αυγ 2016

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Trotux.com

Τι είναι το Ιός Trotux.com?

Πώς μπορεί να διεισδύσει στο σύστημα του υπολογιστή μου ο ιός Trotux.com?

Συγκρητικά με άλλες προηγμένες κακόβουλες κυβερνο-απειλές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο ιός Trotux.com virus δεν αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων προειδοποιούν ότι αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να πάρετε αψήφιστα την περίπτωση που ο συγκεκριμένος ιός καταφέρει να διεισδύσει στο σύστημα του υπολογιστή σας! Είναι σαφώς ένα PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) που χρειάζεται προσοχή, γιατί η παρουσία του σχετίζεται με σημαντική επιδείνωση κι επιβράδυνση των επιδόσεων / ταχυτήτων του συστήματος!

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ιός Trotux μπορεί να διεισδύσει στο σύστημα του υπολογιστή σας και να καταλάβει τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων του web browser σας (βλ. browser hijacking, browser hijacker) χωρίς την επίγνωση κι έγκρισή σας, συνειδητά τουλάχιστον! Αυτό από μόνο του αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι κάτι ύποπτο τρέχει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μόλις ο ιός Trotux.com ολοκληρώσει το browser hijacking, θα προβεί άμεσα κι αυθαίρετα σε τροποποιήσεις των παραμέτρων του browser. Έτσι, θα διαπιστώσετε ξαφνικά ότι έχουν αντικατασταθεί αυθαίρετα η προεπιλεγμένη Αρχική Σελίδα και μηχανή αναζήτησης. Επίσης, ο ιός Trotux θα εγκαταστήσει στον browser διαφόρων ειδών γραμμές εργαλείων και επεκτάσεις.

Εάν πιστεύετε ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε με την αφαίρεση του ιού Trotux.com, τότε οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι όσο περισσότερο διάστημα παραμένει ο συγκεκριμένος ιός στο σύστημα του υπολογιστή σας τόσο περισσότερα προβλήματα θα έχετε να αντιμετωπίσετε!

Αν λοιπόν ανήκετε στους χρήστες που βαριούνται ή δε ξέρουν πως να αφαιρέσουν PUPs και ιούς από τον υπολογιστή τους, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware, όπως πχ. το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο ReimageIntego. Αυτό, θα προβεί αυτόματα σε γενική σάρωση συστήματος, θα εντοπίσει οποιοδήποτε PUP ή ιό, συμπ. του ιού Trotux virus, κατάφερε να διεισδύσει κρυφά στον υπολογιστή σας, και θα προβεί σε ολοκληρωτική αφαίρεση! Τόσο απλά!

Εκτός από τις αυθαίρετες τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις του browser, ο ιός Trotux.com εμφανίζει πολλούς ύποπτους συνδέσμους ανακατευθύνσης που μπορούν να σας βάλουν σε ακόμα περισσότερους και πιο επικίνδυνους μπελάδες! Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης εμφανίζει πειραγμένα και σαφώς αναξιόπιστα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ο απώτερος σκοπός αυτών των αποτελεσμάτων είναι να μεγιστοποιήσουν τις ροές επισκεψιμότητας προς συγκεκριμένους επιχορηγούμενους ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate websites, affiliate marketing). Έτσι, όσο περισσότεροι χρήστες ανακατευθύνονται προς τους affiliate ιστότοπους τόσο περισσότερα χρήματα ‘τσεπώνουν’ οι δημιουργοί του ιού.

Εκτός αυτής της εκνευριστικής κατάστασης, δλδ. ότι τρίτοι κερδοσκοπούν εις βάρος σας, τείθεται και σοβαρό ζήτημα ασφάλειας. Πολλοί από τους affiliate ιστότοπους είναι ύποπτοι, δλδ. αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας. Έτσι, στην περίπτωση που ανακατευθυνθείτε σε ένα τέτοιο ιστότοπο μπορεί να εκθέσετε σε σοβαρό κίνδυνο την εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος και την ασφάλεια των αρχείων και προσωπικών σας δεδομένων, γιατί μπορεί να κατεβάσετε άθελα από εκεί διαφόρων ειδών PUPs κι επικίνδυνους ιούς!

Συνοψίζοντας, στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι η μηχανή αναζήτησης Trotux.com έχει εγκατασταθεί αυθαίρετα στον browser σας, σας συμβουλεύουμε να προβείτε άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεσή της, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι προωθεί ύποπτους ιστότοπους και μπορεί να γίνει η αίτια διείσδυσης στο σύστημα του υπολογιστή σας διαφόρων ειδών PUPs και ιών.

Τρόποι διαδικτυακής εξάπλωσης του ιού Trotux

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν οι ιοί να διεισδύσουν σε συστήματα υπολογιστών. Ωστόσο, κάθε ‘οικογένεια’ κυβερνο-απειλών έχει τους δικούς της χαρακτηριστικούς τρόπους διαδικτυακής εξάπλωσης.

Στην περίπτωση των PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων), όπως πχ. ο ιός Trotux.com, ο πλέον δημοφιλής τρόπος διαδικτυακής εξάπλωσης είναι η μέθοδος bundling. Συγκεκριμένα, τα PUPs εμπεριέχονται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης διαφόρων δωρεάν / δοκιμαστικών εφαρμογών τρίτων. Εάν ο χρήστης που κατεβάζει μια τέτοια εφαρμογή δεν είναι προσεκτικός και δε ξετικάρει τα προτικαρισμένα κουτάκια του συνοδευτικού πακέτους λήψης, τότε, πέραν της εφαρμογής που επιθυμεί συνειδητά να κατεβάσει, θα κατέβει παράλληλα στον υπολογιστή του και ό,τι εμπεριέχεται στο συνοδευτικά πακέτο λήψης της εφαρμογής (εάν έχει).

Επομένως, για να αποφύγετε αυτού του είδους τις ύποπτες και παράλληλες διεισδύσεις, οφείλετε να είστε ιδιαιτέρως επιλεκτικοί με τις εφαρμογές που κατεβάζετε και ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια λήψης / εγκατάστασης της εκάστοτε εφαρμογής. Μάλιστα, πριν αποφασίσετε να κατεβάσετε μια εφαρμογή, θα ήταν καλό να διαβάσετε πρώτα προσεκτικά τα κείμενα της Πολιτικής Απορρήτου (Privacy Policy) και της Άδειας Χρήσης Τελικού Χρήστη (βλ. EULA, End User’s License Agreement). Έτσι, θα μπορέσετε να σχηματίσετε μια καλή πρώτη εικόνα σχετικά με την αξιοπιστία, την ασφάλεια, και τις πολιτικές της εφαρμογής που επιθυμείτε να κατεβάσετε!

Εάν συνεχίζετε να θέλετε να κατεβάσετε μια εφαρμογή, τότε σας συνιστούμε να επιλέγετε πάντα Για Προχωρημένους (Advanced) ή Προσαρμοσμένη (Custom) μορφή εγκατάστασης. Με αυτό το τρόπο, θα έχετε μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στον υπολογιστή σας, πέραν της εφαρμογής που επιθυμείτε συνειδητά να κατεβάσετε. Έτσι, θα μπορείτε να εντοπίζετε και να ξετικάρετε τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια τυχόν εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σας για την παράλληλη εγκατάσταση διαφόρων προαιρετικών/προτεινόμενων/επιπρόσθετων λήψεων, κυρίως ύποπτων κι ανεπιθύμητων προγραμμάτων, όπως πχ. ο ιός Trotux.

Αν τώρα ο ιός Trotux κατάφερε να διεισδύσει και να μολύνει το σύστημα του υπολογιστή σας, τότε σας συμβουλεύουμε να προβείτε άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση αυτού του ύπουλου browser hijacker!

Τι πρέπει να κάνω για να αφαιρέσω τον ιό Trotux.com?

Υπάρχουν βασικά δυο τρόποι για να ξεφορτωθείτε τα PUPs, όπως πχ. ο ιός Trotux, και να καθαρίσετε το σύστημα του υπολογιστή σας.

Συνήθως, οι πιο έμπειροι χρήστες επιλέγουν τη χειροκίνητη αφαίρεση. Ωστόσο, αν δεν έχετε προβεί άλλη φορά σε αφαίρεση PUPs, τότε η διαδικασία αφαίρεσης του ιού Trotux.com μπορεί να σας φανεί αρκετά περίπλοκη. Σε αυτή την περίπτωση σας συμβουλεύουμε να επιλέξετε την αυτόματη αφαίρεση χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο, αξιόπιστο, κι επαγγελματικό antivirus. Με λίγα μόνο clicks, το antivirus θα προβεί σε γενική σάρωση συστήματος, θα εντοπίσει οποιοδήποτε PUP ή ιό κατάφερε να ‘τρυπώσει’ κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή, και κατόπιν θα προβεί σε ολοκληρωτική αφαίρεση. Όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε το οτιδήποτε!

Παρόλα αυτά, εάν δεν επιθυμείτε να εγκαταστήσετε λογισμικό ασφάλειας στο σύστημα του υπολογιστή σας και θέλετε να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε χειροκίνητα τον ιό Trotux.com, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες αφαίρεσης που έχει ετοιμάσει παρακάτω η ομάδα ειδικών μας.

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του ReimageIntego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Trotux.com

Αφαίρεση Trotux.com από συστήματα Windows

 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start Control Panel Programs and Features (αν είστε Windows XP χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί Add/Remove Programs). Κάντε κλικ στο κουμπί 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (αν είστε 'Windows XP' χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί 'Add/Remove Programs').
 2. Αν είστε Windows 10 / Windows 8 χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το Quick Access Menu, επιλέξτε Control Panel και Uninstall a Program. Αν είστε 'Windows 10 / Windows 8' χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το 'Quick Access Menu', επιλέξτε 'Control Panel' και 'Uninstall a Program'.
 3. Απεγκαταστήστε το Trotux.com και σχετικά προγράμματα
  Εδώ, βρείτε το Trotux.com ή άλλες πρόσφατα εγκατεστημένες/ύποπτες εφαρμογές.
 4. Καταργήστε τις και κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Κάντε δεξί κλικ σε κάθε ύποπτη εγγραφή και επιλέξτε 'Uninstall'

Αφαίρεση Trotux.com από σύστημα Mac OS X

 1. Αν χρησιμοποιείτε το OS X, κάντε κλικ στο κουμπί Go στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και επιλέξτε Applications. Κάντε κλικ στο 'Go' και επιλέξτε 'Applications'
 2. Περιμένετε μέχρι να δείτε το φάκελο Applications και βρείτε το Trotux.com ή άλλα ύποπτα προγράμματα σε αυτόν. Τώρα, κάντε δεξί κλικ σε όλες αυτές τις εγγραφές και επιλέξτε Move to Trash. Κάντε κλικ σε όλες τις κακόβουλες εγγραφές και επιλέξτε 'Move to Trash'

Αφαίρεση του ιού Trotux.com από Microsoft Edge

Επαναφορά ρυθμίσεων Microsoft Edge (Μέθοδος 1) :

 1. Τρέξε την εφαρμογή Microsoft Edge και κάνε click More (οι τρεις τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης).
 2. Κάνε click Settings για άνοιγμα κι άλλων επιλογών.
 3. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Settings, κάνε click στο κουμπί Choose what to clear κάτω από την επιλογή Clear browsing data. Πήγαινε Ρυθμίσεις κι επέλεξε 'Choose what to clear'
 4. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Κατόπιν, κάνε click Clear. Επέλεξε το κουμπί 'Clear'
 5. Τώρα κάνε δεξί click στο κουμπί Start (Windows logo). Κατόπιν, επέλεξε Task Manager. Άνοιξε το μενού έναρξης κι επέλεξε 'Task Manager'
 6. Όταν βρεθείς στην καρτέλα Processes, ψάξε για Microsoft Edge.
 7. Κάνε δεξί click και επέλεξε Go to details. Εάν δε βρίσκεις την επιλογή Go to details, κάνε click More details και ξανακολούθησε τα προηγούμενα βήματα. Δεξί click στο 'Microsoft Edge' κι επιλογή 'Go to details' Επέλεξε 'More details' στην περίπτωση που η επιλογή 'Go to details' δεν εμφανιστεί
 8. Μόλις εμφανιστεί η καρτέλα Details, εντόπισε όλες τις καταχωρήσεις που εμπεριέχουν το Microsoft Edge. Κάνε δεξί click σε καθεμιά από αυτές τις καταχωρήσεις κι επέλεξε End Task για να τις τερματίσεις. Εντόπισε τις καταχωρήσεις Microsoft Edge και επέλεξε 'End Task'

Επαναφορά Microsoft Edge browser (Μέθοδος 2) :

Εάν δε τα καταφέρεις με τη Μέθοδο 1, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις την προηγμένη μέθοδο επαναφοράς Edge.

 1. Σημείωση : θα πρέπει να κάνεις πρώτα backup όλα σου τα δεδομένα πριν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
 2. Βρες αυτό τον φάκελο στον υπολογιστή σου: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Επέλεξε κάθε καταχώρηση που έχει αποθηκευτεί και δεξί click. Κατόπιν, επιλογή Delete . Πήγαινε στον φάκελο Microsoft Edge, κάνε δεξί click σε κάθε καταχώρηση και click 'Delete'
 4. Click στο κουμπί Start (Windows logo) και πληκτρολόγησε window power στη γραμμή Search my stuff .
 5. Δεξί click στην καταχώρηση Windows PowerShell κι επιλογή Run as administrator. Εντόπισε το Windows PowerShell, δεξί click πάνω του, κι επιλογή 'Run as administrator'
 6. Στην Οθόνη Διαχειριστή : Θα εμφανιστεί το παράθυρο PowerShell. Κάνε επικόλληση αυτή τη γραμμή εντολών μετά από PS C:\WINDOWS\system32> και πάτησε Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Αντιγραφή κι επικόλληση της ζητούμενης εντολής. Κατόπιν, πάτησε 'Enter'

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτά τα βήματα, το Trotux.com θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τον Microsoft Edge browser.

Ανανέωση Mozilla Firefox

Αφαίρεση επικίνδυνων επεκτάσεων:

 1. Άνοιξε τον Mozilla Firefox και κάνε κλικ στο Mενού (τρεις οριζόντιες γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου).
 2. Επίλεξε Πρόσθετα (Add-ons).
 3. Εδώ, επίλεξε plugins που σχετίζονται με Ιός Trotux.com και κάνε κλικ Αφαίρεση (Remove).Ανανέωση Mozilla Firefox

Επαναφορά της Αρχικής Σελίδας:

 1. Κάνε κλικ στις τρεις οριζόντιες γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και άνοιξε το μενού.
 2. Διάλεξε Επιλογές (Options).
 3. Κάτω από τις επιλογές της Αρχικής (Home), πρόσθεσε τον ιστότοπο που επιθυμείς να ανοίγει κάθε φορά που θα ανοίγεις το Mozilla Firefox.

Εκκαθάριση Cookies και Δεδομένων Ιστοσελίδων:

 1. Κλικ στο Mενού και Επιλογές (Options).
 2. Πήγαινε Απόρρητο & Ασφάλεια (Privacy & Security).
 3. Σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις Cookies & Δεδομένα Ιστοσελίδων (Cookies and Site Data).
 4. Κλικ σε Εκκαθάριση Δεδομένων (Clear Data)…
 5. Επίλεξε Cookies και Δεδομένα Ιστοσελίδων (Cookies and Site Data) και Προσωρινό Περιεχόμενο Διαδικτύου (Cached Web Content). Κλικ Εκκαθάριση (Clear).Ανανέωση Mozilla Firefox

Ανανέωση Mozilla Firefox

Στην περίπτωση που δε γίνει αφαίρεση Ιός Trotux.com μετά από την ακολούθηση των παραπάνω οδηγιών, προχώρησε σε επαναφορά του Mozilla Firefox:

 1. Άνοιξε τον Mozilla Firefox browser και κάνε κλικ στο Mενού.
 2. Πήγαινε Βοήθεια (Help) και μετά επίλεξε Πληροφορίες Αντιμετώπισης Προβλημάτων (Troubleshooting Information).Ανανέωση Mozilla Firefox
 3. Στην ενότητα Δώσε στον Firefox ένα Φρεσκάρισμα (Give Firefox a tune up), επίλεξε Ανανέωση (Refresh Firefox)…
 4. Μόλις εμφανιστεί το αναδυόμενο, επιβεβαίωσε την εντολή πατώντας Ανανέωση Firefox (Refresh Firefox) – αυτό θα πρέπει να ολοκλήρωσει την αφαίρεση του Ιός Trotux.com.Ανανέωση Mozilla Firefox

Αφαίρεση Trotux.com από Google Chrome

 1. Διαγράψτε τις κακόβουλες προσθήκες
  Ανοίξτε το Google Chrome, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεTools Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού. Επιλέξτε 'Tools' και 'Extensions'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Trotux.com και άλλες κακόβουλες προσθήκες και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Βρείτε κακόβουλες εγγραφές και διαγράψτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιοι του Κάδου
 3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού ξανά και επιλέξτε το Settings Manage Search engines που βρίσκεται στην ενότητα Search. Στο σημείο 'Settings', επιλέξτε 'Manage search engines...'
 4. Στο σημείο Search Engines..., αφαιρέστε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης. Προτείνουμε να αφαήσετε την ιστοσελίδα της Google ή μια της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 5. Επαναφέρετε το Google Chrome
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στη πάνω δεξιά γωνία του Google Chrome και επιλέξτε Settings.
 6. Μετακινηθείτε προς το τέλος της σελίδας και κάντε κλικ στο Reset browser settings. Στο σημείο 'Settings', μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset browser settings'
 7. Κάντε κλικ στο Reset για να επιβεβαιώσετε και να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Trotux.com. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset' για να ολοκληρώσε τε την αφαίρεση σας

Αφαίρεση Trotux.com από Safari

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Μετά, επιλέξτε Preferences. Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Preferences'
 2. Εδώ, επιλέξτε Extensions και βρείτε το Trotux.com ή άλλες ύποπτες εγγραφές. Κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall για να απαλλαγείτε από αυτές. Πηγαίνετε 'Extensions' και απεγκαταστήστε τα κακόβουλα πρόσθετα
 3. Επαναφέρετε το Safari
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εδώ, επιλέξτε Reset Safari.... Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Reset Safari...'
 4. Τώρα, θα δείτε ένα παράθυρο με αναλυτικές επιλογές επαναφοράς. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συνήθως επιλεγμένες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ποιές θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Reset για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του Trotux.com. Διαλέξτε όλες τις επιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'

Κατόπιν απεγκατάστασης αυτού του PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητου προγράμματος) και επαναφοράς στο φυσιολογικό των web browsers σας, σας συνιστούμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Με αυτό το τρόπο θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από τα Trotux.com υπολλείματα μητρώου (registry traces), καθώς και να ταυτοποιήσετε παρόμοια/σχετικά παράσιτα ή πιθανές μολύνσεις στον υπολογιστή σας. Για να το καταφέρετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα λογισμικά αφαίρεσης malware που σας προτείνουμε: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner or Malwarebytes.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Lucia Danes
Lucia Danes - Ερευνήτρια Ιών

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Lucia Danes
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες