Βαθμός σοβαρότητας:  
  (99/100)

Αφαίρεση ιού PokemonGo (Δωρεάν Οδηγίες)

από Olivia Morelli - - | Τύπος: Ιός τύπου Ransomware

Ο ιός ransomware PokemonGo κυκλοφόρησε από κυβερνο-εγκληματίες

Η εφαρμογή/game PokemonGo γνωρίζει τεράστια δημοφιλία από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε. Όπως ήταν ανεμενόμενο, οι κυβερνο-εγκληματίες δεν έχασαν καθόλου χρόνο. Δημιούργησαν ένα κακόβουλο αντίγραφο του PokemonGo ώστε να εκμεταλλευτούν τη δημοφιλία του παιχνιδιού, να ξεγελάσουν τους χρήστες-θύματα ότι πρόκειται για το γνήσιο game, κι εν τέλει να τους πείσουν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν ψευδείς και παραπλανητικές εκδόσεις του παιχνιδιού, bonus εφαρμογές, κι άλλα πολλά κακόβουλα αρχεία που δήθεν σχετίζονται με το συγκεκριμένο game!

Εν ολίγοις, ήταν μόνο ζήτημα χρόνου έως ότου κυκλοφορήσει ο ιός ransomware PokemonGo και να αρχίσει να εξαπλώνεται γοργά στο διαδίκτυο, μολύνοντας συστήματα υπολογιστών και μπλοκάροντας την πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία σε ένα ολοένα μεγαλύτερο αριθμό χρηστών-θυμάτων.

Κατόπιν ερευνών και δοκιμών, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι ο ιός PokemonGo virus βασίζεται στο Hidden-Tear ransomware, ιός τύπου open-source crypto-ransomware. Χρησιμοποιεί τον εξελιγμένο αλγόριθμο κρυπτογραφήσεων AES. Έτσι, τα αρχεία που κρυπτογραφούνται γίνονται παντελώς μη προσβάσιμα με τη χρήση του κλειδιού 123vivalgerie AES. Σε ελεύθερη μετάφραση στα Αγγλικά σημαίνει – 123 Long Live Algeria (Ζήτω η Αλγερία). Το πιθανότερο είναι ότι οι κυβερνο-εγκληματίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ιό είτε είναι Αλγερινοί ή μένουν στην Αλγερία.

Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ιούς ransomware, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση του ιού crypto-ransomware, κρυπτογραφούνται όλα τα αρχεία και μπλοκάρεται ολοκληρωτικά η πρόσβαση του χρήστη-θύματος σε αυτά. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της κρυπτογράφησης, εμφανίζεται ένα μήνυμα στον υπολογιστή του χρήστη-θύματος με τίτλο هام جدا.txt. Όπως σωστά συμπέρανες, ο τίτλος του σημειώματος των λύτρων είναι γραμμένος στα Αραβικά, ενώ σε ελεύθερη μετάφραση στα Αγγλικά σημαίνει – Very important.txt. (Πολύ Σημαντικό). Δυστυχώς, και το κείμενο του μηνύματος είναι γραμμένο στα Αραβικά. Το ερευνήσαμε και καταλήξαμε ότι ζητάει από τον χρήστη-θύμα να επικοινωνήσει με τους κυβερνο-εγκληματίες μέσω email είτε στο blackhat20152015@gmail.com ή me.blackhat20152015@mt2015.com. Το μήνυμα είναι αυτό.

(: لقد تم تشفير ملفاتكم، لفك الشفرة فلكسي موبيليس للعنوان التالي me.blackhat20152015@mt2015.com وشكرا على كرمكم مسبقا

Pokemon Go ransomware

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιού:

 • Ο ιός δημιουργεί network share στον υπολογιστή.
 • Ο ιός ransomware προσθέτει έξτρα λογαριασμό χρήστη στο σύστημα-στόχο. Το όνομα του λογαριασμού χρήστη είναι Hack3r, κι έχει λειτουργικές δυνατότητες διαχειριστή. Ωστόσο, το συγκεκριμένο όνομα χρήστη δεν εμφανίζεται στην λίστα χρηστών της οθόνης σύνδεσης Windows logon. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο ιός τροποποιεί το Windows registry key. Έτσι, οι δημιουργοί του ιού αποκτούν πλήρη πρόσβαση στις λειτουργικές δυνατότητες διαχειριστή, δλδ. πλήρη έλεγχο του συστήματος-στόχου. 
 • To malware δημιουργεί το αρχείο Autorun.inf, το οποίο αρχείο ενεργοποιείται κάθε φορά που ο χρήστης-θύμα συνδέει αφαιρούμενη μονάδα αποθήκευσης στον μολυσμένο υπολογιστή. Ο σκοπός του αρχείο είναι να ρίξει το PokemonGo.exe (εκτελέσιμο αρχείο) σε όλες τις αφαιρούμενες μονάδες αποθήκευσης που συνδέονται στον μολυσμένο υπολογιστή και να κρυπτογραφήσει όλα τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα εκεί.

Στην περίπτωση που ο ιός σου μολυνθεί από το συγκεκριμένο malware, ΔΕΝ θα πρέπει να έρθεις σε επικοινωνία με τους κυβερνο-εγκληματίες μέσω του email που θα σου παρέχουν. Θα κληθείς να πληρώσεις ένα τεράστιο ποσόν ως αντάλλαγμα για την παροχή ενός προγράμματος που υποθετικά θα μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει τα μπλοκαρισμένα αρχεία.

Αντί λοιπόν να πέσεις θύμα αυτού του άσχημου εκβιασμού, σου συνιστούμε να προβείς άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού ransomware PokemonGo virus με  Reimage Reimage Cleaner Intego ή κάποιο άλλο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware. Μόλις ολοκληρωθεί η αφαίρεση του ιού, μπορείς να περάσεις στον υπολογιστή σου τα μπλοκαρισμένα αρχεία από κάποια πηγή backup. Τα τακτικά backups σημαντικών αρχείων είναι πολύ σημαντικά, ακριβώς σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη.

Σε συμβουλεύουμε να αποφύγεις να αφαιρέσεις χειροκίνητα τον ιό ransomware PokemonGo, εκτός κι αν είσαι πολύ έμπειρος προγραμματιστής με ειδίκευση στις κυβερνο-επιθέσεις ιών ransomware.

Πώς καταφέρνει κι εξαπλώνεται διαδικτυακά το συγκεκριμένο malware?

Απ’ όσα γνωρίζουμε έως τώρα, το συγκεκριμένο malware εξαπλώνεται διαδικτυακά μέσω κακόβουλων emails και malvertising, όπως άλλωστε πράττουν οι περισσότεροι ιοί ransomware. Για να προστατέψεις τον υπολογιστή σου από αυτή και από άλλες παρόμοιες επικίνδυνες κυβερνο-επιθέσεις, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις καλά πως εξαπλώνονται οι ιοί ώστε να ξέρεις τι να κάνεις και τι όχι.

Παρακάτω, μπορείς να διαβάσεις κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το πως εξαπλώνεται διαδικτυακά ο συγκεκριμένος ιός ransomware:

 • Ο ιός PokemonGo μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή σου αμέσως μόλις κλικάρεις σε κάποια από τις κακόβουλες email επισυνάψεις που σχετίζονται μαζί του. Πλέον, οι κακόβουλες email επισυνάψεις δεν δεν είναι αποκλειστικά αρχεία τύπου .exe, μιας και οι κυβερνο-εγκληματίες έχουν εξελιχθεί και έχουν καταφέρει να ενσωματώνουν κακόβουλους κωδικούς σε Word αρχεία κι άλλους τύπους αρχείων που είναι πέραν πάσας υποψίας. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγεις να ανοίγεις, πόσο μάλλον να κλικάρεις, emails που προέρχονται από άγνωστους ή ύποπτους αποστολείς. Τα κακόβουλα παραπλανητικά emails συνήθως εμπεριέχουν διάφορα λάθη τόσο στη διατύπωση, όσο στη γραμματική και την ορθογραφία. Κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωση επίσημων αυθεντικών emails. Έτσι, την επόμενη φορά που θα λάβεις email από άγνωστο αποστολέα, το οποίο έχει ύποπτο περιεχόμενο με λάθη, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να μη το ανοίξεις καν και να το στείλεις απευθείας στον κάδο απορριμάτων, αφού πρώτα το μαρκάρεις ως Spam. Σε καμιά περίπτωση, ΜΗΝ κλικάρεις την λήψη των επισυνάψεων που μπορεί να εμπεριέχονται σε ένα τέτοιο κακόβουλο email.
 • Θα πρέπει να αποφεύγεις να επισκέπτεσαι άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους. Μη παρασέρνεσαι από ελκυστικά slogans και μη κλικάρεις σε αναδυόμενες διαφημίσεις που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά καθώς θα πλοηγείσαι στο διαδίκτυο. Διαφορετικά, είναι μόνο ζήτημα χρόνου έως ότου εκθέσεις το σύστημα του υπολογιστή σου σε διεισδύσεις διαφόρων PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων), ιών, Trojans, κτλ. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές δεν θα καταλάβεις καν ότι διείσδυσαν παρά μόνο όταν θα είναι πολύ αργά!

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τον ιό PokemonGo virus?

Όσον αφορά την αφαίρεση του ιού PokemonGo, θα πρέπει να σε προειδοποιήσουμε ότι δεν έχει uninstaller όπως τα συνηθισμένα προγράμματα. Έχει σχεδιαστεί ειδικά ώστε να μη μπορεί να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί εύκολα, ενώ έχει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου των λειτουργιών του συστήματος-στόχου.

Είναι μια από τις πλέον επικίνδυνες κυβερνο-απειλές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο, και στην περίπτωση που μολύνει τον υπολογιστή σου, σε συμβουλεύουμε να μην πάρεις ‘ελαφρά’ την κατάσταση.

Για την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού PokemonGo, σε συμβουλεύουμε να επιλέξεις την αυτόματη αφαίρεση, δλδ. να χρησιμοποιήσεις ένα πλήρως ενημερωμένο και αξιόπιστο anti-malware. Αυτό, θα αναλάβει αυτόματα να προβεί σε σάρωση συστήματος, να εντοπίσει, και να αφαιρέσει ολοκληρωτικά τον ιό. Ενδέχεται ο ιός να προσπαθήσει να μπλοκάρει την αφαίρεσή του. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να διαβάσεις τις παρακάτω οδηγίες που ετοίμασε η ομάδα των ειδικών μας.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού PokemonGo:

Αφαίρεση PokemonGo χρησιμοποιώντας Safe Mode with Networking

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Safe Mode with Networking από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Networking στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Βήμα 2: Απομάκρυνση PokemonGo

  Συνδεθείτε στον μολυσμένο λογαριασμό κι εκκινήστε τον browser. Κατεβάστε το Reimage Reimage Cleaner Intego ή οποιοδήποτε άλλο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Κατόπιν, προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος κι αφαιρέστε κακόβουλα αρχεία που ανήκουν στο ransomware και ολοκληρώστε την αφαίρεση του PokemonGo.

Εάν το ransomware μπλοκάρει το Safe Mode with Networking, τότε δοκιμάστε κάποια άλλη μέθοδο.

Αφαίρεση PokemonGo χρησιμοποιώντας System Restore

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του PokemonGo. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με Reimage Reimage Cleaner Intego έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση PokemonGo έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από PokemonGo κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. Για να τα αποφύγεις όλα αυτά, καλό θα ήταν να κάνεις backup σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Olivia Morelli
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-pokemongo-ransomware-virus.html
Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες

Η γνώμη σας σχετικά με PokemonGo ransomware virus