Βαθμός σοβαρότητας:  
  (11/100)

Αφαίρεση ιού Pokki (Οδηγίες Αφαίρεσης) - Σεπ 2020 ενημέρωση

Pokki – ένα PUP που σχετίζεται με ύποπτη δραστηριότητα ως Windows Start Menu

Στιγμιότυπα οθόνης (screenshots) του Pokki app

Το Pokki είναι μια νόμιμη εφαρμογή που δημιουργήθηκε το 2014 από τη SweetLabs, Inc. Προωθείται ως ένα εργαλείο αναζήτησης apps, αρχείων, power επιλογών, λειτουργιών Πίνακα Ελέγχου, κι άλλων επιλογών που σχετίζονται με Windows 8 και 10. Αρκεί ένα κλικ στο κουμπί Start. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, οι περισσότερες μηχανές λογισμικών ασφαλείας anti-virus εντοπίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως PUP (Potentially Unwanted Program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) με το όνομα Win32/Pokki. Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συνιστούν τους χρήστες να μείνουν μακριά από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κατόπιν ερευνών και δοκιμών, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετεξελίχθηκε από ένα τυπικό PUP τύπου browser hijacker που αντικαθιστά αυθαίρετα την προ-επιλεγμένη Αρχική Σελίδα και μηχανή αναζήτησης, σε ένα αρκετά επιθετικό Windows Start Menu που προωθεί ύποπτες και αναξιόπιστες εφαρμογές. Επομένως, ολοένα και περισσότεροι χαρακτηρίζουν το Pokki’s Windows 8 Start Menu ως ιό Pokki (Poki update virus). 

Συνοπτικά:
Όνομα Ιός Pokki virus
Εντοπίζεται από τις anti-virus (AV) μηχανές ως Win32/Pokki
Τύπος Adware
Επίπεδο κινδύνου Μεσαίο. Οι διαφημιστικού τύπου εφαρμογές δεν έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν άμεση απειλή για την εύρρυθμη λειτουργία κι ασφάλεια του συστήματος ή την ασφάλεια των αρχείων. Ωστόσο, έχουν τη τάση να εμφανίζουν δυνητικά επικίνδυνο περιεχόμενο αυξάνοντας τις πιθανότητες διείσδυσης κάποιου επικίνδυνου ιού ή άλλου είδους malware
Ενδείξεις Επιθετικές διαφημίσεις, όπως πχ. αναδυόμενες, banners, τυχαίοι σύνδεσμοι ανακατεύθυνσης κειμένου, “πλημμύρισμα” της οθόνης διαδικτυακών αποτελεσμάτων με διαφημίσεις, ξαφνικές browser ανακατευθύνσεις προς άγνωστα και ύποπτα websites
Μέθοδοι διαδικτυακής προώθησης  Μέθοδος bundling (μέσω συνοδευτικών πακέτων  λήψης διαφόρων προγραμμάτων), freeware ή shareware ιστότοποι λήψης
Για απεγκατάσταση του Pokki, προτείνουμε την εγκατάσταση του Reimage Reimage Cleaner Intego και κατόπιν πλήρη σάρωση συστήματος

Το Pokki είναι ένα πρόγραμμα, δημιουργία της SweetLabs Inc, το οποίο επιτρέπει την αλλαγή του Μενού Ενάρξης (start menu) στα Windows 8 και 10. Με τη βοήθεια αυτού του app, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν mobile app διεπιφάνεια χρήστη. Σε γενικές γραμμές, αυτό το app είναι ασφαλές και δεν εμπεριέχει αυτό καθαυτό κάποια κακόβουλη λειτουργία.  

Αν και τεχνικά μιλώντας το πρόγραμμα δεν είναι κακόβουλος ιός, ωστόσο σίγουρα είναι ένα PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) κυρίως λόγω της παραπλανητικής στρατηγικής που ακολουθεί για τη διαδικτυακή του εξάπλωση (“Bundling”), αλλά και της ιδιαιτέρως ύποπτης συμπεριφοράς του. 

Το πρόγραμμα έχει το δικό του επίσημο site απ' όπου μπορεί να γίνει η λήψη του. Ωστόσο, ως επί το πλείστον, διεισδύει “απρόσκλητο” σε συστήματα υπολογιστών, καθώς κρύβεται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης διαφόρων δωρεάν (freeware) / shareware εφαρμογών τρίτων. Έτσι, καταφέρνει και κατεβαίνει παράλληλα με αυτές τις εφαρμογές. Πολλοί από τους χρήστες πιστεύουν ότι κατέβηκε αυθαίρετα στον υπολογιστή τους και γι 'αυτό τον λόγο το χαρακτηρίζουν ως ιό Pokki virus. Βεβαίως, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το πρόγραμμα, από τεχνική άποψη, είναι λάθος να χαρακτηρίζεται ως ιός. Είναι ένα κλασικό PUP, το οποίο εκτός από εκνευριστικό, μπορεί να γίνει και δυνητικά επικίνδυνο καθώς έχει τη τάση να εμφανίζει παραπλανητικό και αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας περιεχόμενο.

Απεικόνιση του επίσημου site του Pokki

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι χρήστες μαθαίνουν για την ύπαρξη του ιού Pokki (Poki update virus) όταν τους εμφανίζεται ξαφνικά ένα προειδοποιητικό μήνυμα που τους καλεί να προβούν σε λήψη ενημερώσεων του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο, ως επί το πλείστον, δε κατέβασαν συνειδητά. Αυτό συμβαίνει λόγω της bundling στρατηγικής που ακολουθεί το πρόγραμμα για τη διαδικτυακή του εξάπλωση.

Πάντως, διαπιστώσαμε ότι το 2013 το πρόγραμμα βρέθηκε προ-εγκαταστημένο σε Lenovo υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows 8. Ο ιός Pokki είναι γνωστός ως bloatware.. Οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων συνιστούν την άμεση απεγκατάσταση (και όχι ενημέρωση) του προγράμματος, στην περίπτωση που αυτό εντοπιστεί εγκαταστημένο στο σύστημα του υπολογιστή.

Διάφορα λογισμικά ασφαλείας τύπου antivirus εντοπίζουν αυτό το app ως Win32/Pokki Virus BrowserModifier, PUP, PUA, κοκ. Βάσει των πρόσφατων reports από ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων, φαίνεται ότι το πρόγραμμα δεν αλλάζει τις διαφημιστικές στρατηγικές του. Αντί να βελτιώσει τη φήμη του, οι developers του Pokki app το κάνουν ακόμα πιο επιθετικό.

Απ' όσα γνωρίζουμε έως τώρα, όχι μόνο προβαίνει αυτόματα κι αυθαίρετα σε λήψεις ενημερώσεών του, αλλά, παράλληλα, έχει τη τάση να κατεβάζει κρυφά κι αυθαίρετα διάφορα PUPs, ενώ δημιουργεί και ανακατευθύνσεις προς άγνωστα και αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας sites τρίτων. Μια από τις σοβαρότερες ενδείξεις ότι το PUP έχει διεισδύσει κι εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή είναι η ξαφνική εμφάνιση αναδυόμενων μηνυμάτων, όπως πχ.: 

Pokki has been updated to the latest version update.

The Start Menu Updated

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να προβείς άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Pokki, στην περίπτωση που διαπιστώσεις την παρουσία του στο σύστημα του υπολογιστή σου. Ασχέτως αν κατέβηκε παράλληλα με κάποια άλλη εφαρμογή ή το κατέβασες οικειοθελώς θέλοντας να αλλάξεις τη διεπιφάνεια χρήστη TOY Windows Start menu, θα πρέπει να το απεγκαταστήσεις γιατί:

 • εμφανίζει μεγάλο όγκο διαφημίσεων που μπορεί να ανακατευθύνουν σε παραπλανητικά ή ακόμα και μολυσμένα websites
 • εμφανίζει banners, αναδυόμενες, και άλλων ειδών διαφημίσεις
 • ανακατευθύνει προς κακόβουλα websites μετά από κλικάρισμα σε αποτελέσματα αναζήτησης ή links, ενώ μπορεί να αρχίσει να ανοίγει ακόμα και νέες καρτέλες browser
 • συλλέγει δεδομένα σχετικά με τη διαδικτυακή δραστηριότητα και προτιμήσεις των χρηστών.

Παράδειγμα του Pokki app

Οι developers του Pokki προσφέρουν προωθητικές υπηρεσίες σε app developers. Οι άνθρωποI πίσω από τη δημιουργία του Pokki υποστηρίζουν ότι έχουν στενή συνεργασία με κατασκευαστές υπολογιστών και ότι μπορούν να προωθήσουν πρόγραμματα συνεργατών τους μέσω Windows Start menu, App Store, και Game Arcade. 

Η ομάδα ειδικών σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας της LosVirus προειδοποιεί ότι οι developers PUPs ή ακόμα και κακόβουλων apps μπορεί να επωφεληθούν απ' αυτές τις υπηρεσίες. Γι' αυτό τον λόγο, προτείνουμε την άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του Pokki. Μάλιστα, στην περίπτωση που βρέθηκε στον υπολογιστή μέσω της μεθόδου bundling, προτείνουμε η αφαίρεση να γίνει με τη βοήθεια ενός αξιόπιστου και πλήρως ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας anti-malware, όπως πχ. το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο Reimage Reimage Cleaner Intego. Αυτό, θα αναλάβει αυτόματα τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση του PUP.

Απεικόνιση του ιού PokkiOι developers υποστηρίζουν ότι το Pokki είναι η σπουδαιότερη πλατφόρμα συστάσεων apps

Ύποπτες τάσεις παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων

Πριν από τη χρήση οποιουδήποτε προγράμματος, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζεις την πολιτική απορρήτου όπου οι developers ενημερώνουν εάν συλλέγουν, και ποιες, πληροφορίες χρηστών, αλλά και πώς τις διαχειρίζονται. Οι Pokki developers δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δείχνουν ενδιαφέρον στη συλλογή συγκεκριμένων πληροφοριών:

Generally, our Services automatically collect usage information regarding the software, apps and services you use or have downloaded or installed from us, such as the frequency with which an app or Service has been clicked or opened, and how long an app or Service remains open. We also collect installation information, which may include information on whether certain apps or Services have been installed or uninstalled, and how long a Service has been installed or used on your system.

Αν και υποστηρίζουν ότι οι πληροφορίες που συλλέγουν χρησιμοποιούνται κυρίως για στατιστικούς σκοπούς, προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι αναφέρουν πως τρίτοι, οι οποίοι προωθούν το περιεχόμενό τους μέσω του Pokki app, μπορούν επίσης να εφαρμόσουν tracking εργαλεία. Μάλιστα, τονίζουν ότι δε φέρουν την ευθύνη για το ποιον αυτών των εργαλείων τρίτων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται αυτοί οι τρίτοι της πληροφορίες των χρηστών που συλλέγουν. Με άλλα λόγια, προσοχή στις διαφημίσεις κατά τη χρήση του app.

Αρνητική επιρροή στη γενικότερη λειτουργία συστήματος

Ο ιός Pokki (Pokki update virus) ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη γενικότερη λειτουργία των Windows 8 και 10. Πολλοί εκ των χρηστών διαπίστωσαν ότι κατόπιν διείσδυσης κι εγκατάστασης του Pokki στο σύστημα του υπολογιστή τους, το σύστημα εμφάνισε σημαντικές επιβραδύνσεις και προβλήματα ανταπόκρισης. Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι ότι τα εκτελέσιμα αρχεία pokki.exe και HostAppServiceUpdater.exe απορροφούν πολλούς CPU πόρους. 

Αναδυόμενο Pokki μήνυμα

Επίσης, έχει τη τάση να τρέχει πολλές παρασκηνιακές διεργασίες, οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους επιβραδύνουν το σύστημα, κυρίως κατά την φάση λήψης ενημέρωσης και/ή εγκατάστασης. Ορισμένες φορές, διαπιστώνεται μια χρονικά μεγάλη Windows startup διεργασία. Αυτό συμβαίνει γιατί το Pokki adware μπορεί να τροποποιήσει το Windows startup ώστε να προχωρήσει σε ενεργοποίηση διαφόρων λειτουργιών κατά την εκκίνηση συστήματος. Επομένως, δε τίθεται θέμα. Η παρουσία του συγκεκριμένου browser hijacker απαιτεί την άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεσή του. 

Στρατηγικές διαδικτυακής εξάπλωσης του προγράμματος

Εκτός από την προαναφερθείσα μέθοδο διαδικτυακής εξάπλωσης μέσω freeware, είναι δυνατή η λήψη του προγράμματος και από την επίσημη ιστοσελίδα του. Επιπρόσθετα, το app μπορεί να προωθηθεί και μέσω επιχορηγούμενων domains τρίτων. Οι Pokki διαφημίσεις μπορεί να “μεταμφιεστούν”. Με άλλα λόγια, μπορεί πατήσεις σε κάποια άσχετη διαφήμιση και αυτή να σε ανακατευθύνει σε αυτό το domain.

Το επίσημο site λήψης του Pokki

Για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων παράλληλης λήψης PUPs στο σύστημα του υπολογιστή σου, σε συμβουλεύουμε να δείχνεις πάντα ιδιαίτερη προσοχή κάθε φορά που κατεβάζεις κάποιο app από το διαδίκτυο. Σε συμβουλεύουμε να επιλέγεις πάντα Για Προχωρημένους / Σύνθετη (Advanced) μορφή εγκατάστασης. Με αυτό το τρόπο, θα έχεις μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι κατεβαίνει πραγματικά στο σύστημα του υπολογιστή σου. Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων / προαιρετικών / προτεινόμενων λήψεων, κυρίως PUPs, όπως πχ. το “Pokki hijack”, κλπ.

Ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Pokki

Είναι δυνατή η χειροκίνητη αφαίρεση του ιού Pokki μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel). Ωστόσο, στην περίπτωση που συνεχίσει να εμφανίζεται το εκτελέσιμο αρχείο pokki.exe στο Task Manager, συνιστούμε την άμεση σάρωση συστήματος με κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-malware. 

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αφαίρεσης του Pokki, συνιστούμε να τσεκάρεις την λίστα με τα apps του συστήματος. Ενδέχεται το πρόγραμμα να είχε προβεί σε λήψη/εγκατάσταση διαφόρων apps. Εννοείται ότι επιβάλλεται ο εντοπισμός και η ολοκληρωτική αφαίρεση αυτών των προγραμμάτων. Επίσης, θα πρέπει να τσεκάρεις τις browser επεκτάσεις και να αφαιρέσεις όσες επεκτάσεις σου είναι άγνωστες. Τέλος, συνιστούμε την επαναφορά browser (browser reset) ώστε να διαγραφτούν τα tracking cookies και άλλες τεχνολογίες κατασκοπείας (spying technologies) τυχόν εγκαταστάθηκαν στο διαδικτυακό περιηγητή. 

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του Reimage Reimage Cleaner Intego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Pokki:

Αφαίρεση Pokki από συστήματα Windows

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για την απεγκατάσταση του Pokki και των βοηθητικών αρχείων του:

 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start Control Panel Programs and Features (αν είστε Windows XP χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί Add/Remove Programs). Κάντε κλικ στο κουμπί 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (αν είστε 'Windows XP' χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί 'Add/Remove Programs').
 2. Αν είστε Windows 10 / Windows 8 χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το Quick Access Menu, επιλέξτε Control Panel και Uninstall a Program. Αν είστε 'Windows 10 / Windows 8' χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το 'Quick Access Menu', επιλέξτε 'Control Panel' και 'Uninstall a Program'.
 3. Απεγκαταστήστε το Pokki και σχετικά προγράμματα
  Εδώ, βρείτε το Pokki ή άλλες πρόσφατα εγκατεστημένες/ύποπτες εφαρμογές.
 4. Καταργήστε τις και κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Κάντε δεξί κλικ σε κάθε ύποπτη εγγραφή και επιλέξτε 'Uninstall'

Αφαίρεση Pokki από σύστημα Mac OS X

 1. Αν χρησιμοποιείτε το OS X, κάντε κλικ στο κουμπί Go στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και επιλέξτε Applications. Κάντε κλικ στο 'Go' και επιλέξτε 'Applications'
 2. Περιμένετε μέχρι να δείτε το φάκελο Applications και βρείτε το Pokki ή άλλα ύποπτα προγράμματα σε αυτόν. Τώρα, κάντε δεξί κλικ σε όλες αυτές τις εγγραφές και επιλέξτε Move to Trash. Κάντε κλικ σε όλες τις κακόβουλες εγγραφές και επιλέξτε 'Move to Trash'

Αφαίρεση Pokki από Internet Explorer (IE)

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα επιλυθούν τα προβλήματα που τυχόν δημιούργησε το συγκεκριμένο adware:

 1. Αφαιρέστε τα επικίνδυνα πρόσθετα
  Ανοίξτε το Internet Explorer, κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού IE) στη πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε Manage Add-ons. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε 'Manage add-ons'
 2. Θα δείτε το παράθυρο Manage Add-ons. Εδώ, βρείτε το Pokki και άλλες ύποπτες προσθήκες. Απενεργοποιήστε αυτές τις εγγραφές κάνοντας κλικ στο Disable: Κάντε δεξί κλικ σε σε κάθε κακόβουλη εγγραφή και επιλέξτε 'Disable'
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού) στη πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε Internet Options. Μείνετε στη καρτέλα General.
 4. Εδώ, αφαιρέστε τις κακόβουλες URL και εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο Apply για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Διαγράψτε τις κακόβουλες URL, εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας και κάντε κλικ στο 'Apply' για να αποθηκευτούν οι αλλαγές
 5. Επαναφέρετε το Internet Explorer
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού) ξανά και επιλέξτε Internet options. Πηγαίνετε στη καρτέλα Advanced.
 6. Εδώ, επιλέξτε Reset.
 7. Σε αυτό το παράθυρο, ελέξτε το Delete personal settings και επιλέξτε Reset ξανά για να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Pokki. Πηγαίνετε στη καρτέλα 'Advanced' και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'. Τώρα επιλέξτε το 'Delete personal settings' και κάντε ξανά κλικ στο κουμπί 'Reset'

Αφαίρεση του ιού Pokki από Microsoft Edge

Επαναφορά ρυθμίσεων Microsoft Edge (Μέθοδος 1) :

 1. Τρέξε την εφαρμογή Microsoft Edge και κάνε click More (οι τρεις τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης).
 2. Κάνε click Settings για άνοιγμα κι άλλων επιλογών.
 3. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Settings, κάνε click στο κουμπί Choose what to clear κάτω από την επιλογή Clear browsing data. Πήγαινε Ρυθμίσεις κι επέλεξε 'Choose what to clear'
 4. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Κατόπιν, κάνε click Clear. Επέλεξε το κουμπί 'Clear'
 5. Τώρα κάνε δεξί click στο κουμπί Start (Windows logo). Κατόπιν, επέλεξε Task Manager. Άνοιξε το μενού έναρξης κι επέλεξε 'Task Manager'
 6. Όταν βρεθείς στην καρτέλα Processes, ψάξε για Microsoft Edge.
 7. Κάνε δεξί click και επέλεξε Go to details. Εάν δε βρίσκεις την επιλογή Go to details, κάνε click More details και ξανακολούθησε τα προηγούμενα βήματα. Δεξί click στο 'Microsoft Edge' κι επιλογή 'Go to details' Επέλεξε 'More details' στην περίπτωση που η επιλογή 'Go to details' δεν εμφανιστεί
 8. Μόλις εμφανιστεί η καρτέλα Details, εντόπισε όλες τις καταχωρήσεις που εμπεριέχουν το Microsoft Edge. Κάνε δεξί click σε καθεμιά από αυτές τις καταχωρήσεις κι επέλεξε End Task για να τις τερματίσεις. Εντόπισε τις καταχωρήσεις Microsoft Edge και επέλεξε 'End Task'

Επαναφορά Microsoft Edge browser (Μέθοδος 2) :

Εάν δε τα καταφέρεις με τη Μέθοδο 1, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις την προηγμένη μέθοδο επαναφοράς Edge.

 1. Σημείωση : θα πρέπει να κάνεις πρώτα backup όλα σου τα δεδομένα πριν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
 2. Βρες αυτό τον φάκελο στον υπολογιστή σου: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Επέλεξε κάθε καταχώρηση που έχει αποθηκευτεί και δεξί click. Κατόπιν, επιλογή Delete . Πήγαινε στον φάκελο Microsoft Edge, κάνε δεξί click σε κάθε καταχώρηση και click 'Delete'
 4. Click στο κουμπί Start (Windows logo) και πληκτρολόγησε window power στη γραμμή Search my stuff .
 5. Δεξί click στην καταχώρηση Windows PowerShell κι επιλογή Run as administrator. Εντόπισε το Windows PowerShell, δεξί click πάνω του, κι επιλογή 'Run as administrator'
 6. Στην Οθόνη Διαχειριστή : Θα εμφανιστεί το παράθυρο PowerShell. Κάνε επικόλληση αυτή τη γραμμή εντολών μετά από PS C:\WINDOWS\system32> και πάτησε Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Αντιγραφή κι επικόλληση της ζητούμενης εντολής. Κατόπιν, πάτησε 'Enter'

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτά τα βήματα, το Pokki θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τον Microsoft Edge browser.

Αφαίρεση Pokki από Mozilla Firefox (FF)

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το Mozilla Firefox, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεAdd-ons Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε 'Add-ons'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Pokki και άλλες αμφισβητήσιμες προσθήκες. Κάντε κλικ στο Remove για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Επιλέξτε το 'Extensions' και βρείτε κακόβουλες εγγραφές. Κάντε κλικ στο 'Remove' για να απαλλαγείτε από αυτές
 3. Επαναφέρετε το Mozilla Firefox
  Κάντε κλικ στο μενού Firefox στη πάνω αριστερή γωνία και κάντε κλικ στο ερωτηματικό. Εδώ, επιλέξτε Troubleshooting Information. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και μετά στο '?'. Επιλέξτε 'Troubleshooting Information'
 4. Τώρα θα δείτε το μήνυμα Reset Firefox to its default state με το κουμπί Reset Firefox. Κάντε κλικ σε αυτό το κουμπί μερικές φορές και ολοκληρώστε την αφαίρεση του Pokki . Κάντε κλικ μερικές φορές στο κουμπί 'Reset Firefox'

Αφαίρεση Pokki από Google Chrome

Η επαναφορά του Chrome επιβάλλεται ώστε να σταματήσουν να εμφανίζονται οι Pokki διαφημίσεις:

 1. Διαγράψτε τις κακόβουλες προσθήκες
  Ανοίξτε το Google Chrome, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεTools Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού. Επιλέξτε 'Tools' και 'Extensions'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Pokki και άλλες κακόβουλες προσθήκες και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Βρείτε κακόβουλες εγγραφές και διαγράψτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιοι του Κάδου
 3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού ξανά και επιλέξτε το Settings Manage Search engines που βρίσκεται στην ενότητα Search. Στο σημείο 'Settings', επιλέξτε 'Manage search engines...'
 4. Στο σημείο Search Engines..., αφαιρέστε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης. Προτείνουμε να αφαήσετε την ιστοσελίδα της Google ή μια της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 5. Επαναφέρετε το Google Chrome
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στη πάνω δεξιά γωνία του Google Chrome και επιλέξτε Settings.
 6. Μετακινηθείτε προς το τέλος της σελίδας και κάντε κλικ στο Reset browser settings. Στο σημείο 'Settings', μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset browser settings'
 7. Κάντε κλικ στο Reset για να επιβεβαιώσετε και να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Pokki. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset' για να ολοκληρώσε τε την αφαίρεση σας

Αφαίρεση Pokki από Safari

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Μετά, επιλέξτε Preferences. Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Preferences'
 2. Εδώ, επιλέξτε Extensions και βρείτε το Pokki ή άλλες ύποπτες εγγραφές. Κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall για να απαλλαγείτε από αυτές. Πηγαίνετε 'Extensions' και απεγκαταστήστε τα κακόβουλα πρόσθετα
 3. Επαναφέρετε το Safari
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εδώ, επιλέξτε Reset Safari.... Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Reset Safari...'
 4. Τώρα, θα δείτε ένα παράθυρο με αναλυτικές επιλογές επαναφοράς. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συνήθως επιλεγμένες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ποιές θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Reset για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του Pokki. Διαλέξτε όλες τις επιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. Για να τα αποφύγεις όλα αυτά, καλό θα ήταν να κάνεις backup σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Linas Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-pokki-virus.html
Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες

Η γνώμη σας σχετικά με Pokki virus