Αφαίρεση ιού Petya (Ιούν 2018 ενημέρωση) - Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Petya

Τι είναι το Ιός Petya?

Ο ιός Petya ransomware επέστρεψε για τα καλά – Έξαρση κυβερνοεπιθέσεων σε Ουκρανία, Ρωσία, και Ευρώπη

Έτσι μοιάζει το πιο πρόσφατο σημείωμα λύτρων του ιού Petya

Ο ιός Petya είναι τύπου ransomware, ο οποίος πρωτο-εμφανίστηκε το 2016. Αν και χάθηκε από το προσκήνιο για κάποιο διάστημα, φαίνεται ότι οι δημιουργοί του αποφάσισαν να τον επαναφέρουν στο προσκήνιο στα τέλη Ιουνίου, 2017. Ο συγκεκριμένος ιός είναι επίσης γνωστός και ως Bad Rabbit, PetrWrap, GoldenEye ransomware, Mamba virus and Mischa ransomware. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός Petya ξεκίνησε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του ιού WannaCry – εμφανίστηκε από το πουθενά και η έξαρση των επιθέσεων ήταν ταχύτατη και τεράστια σε όγκο. Ακόμα, κάποια λογισμικά ασφαλείας anti-virus αναγνωρίζουν αυτό τον ιό ως NotPetya και Nyetya ransomware.

Ήδη, ο ιός ransomware έχει μολύνει δίκτυα συστημάτων υπολογιστών διαφόρων τραπεζών, εταιρειών ενέργειας, κλπ. παγκοσμίου κύρους, όπως πχ. “Rosneft”, “Maersk“, και “Saint – Gobain”. Η Ουκρανική εταιρεία λογισμικού MeDoc κατηγορείται ότι κρύβεται πίσω από τη δημιουργία αυτού του επικίνδυνου ιού. Προς το παρόν, η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά ότι κρύβεται πίσω από τον ιό και τις κυβερνο-επιθέσεις, ωστόσο πολλοί ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων υποστηρίζουν ότι έχουν συλλέξει πολλά αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται πίσω απ' αυτό τον επικίνδυνο ιό.

Η τελευταία έκδοση χρησιμοποιεί την email διεύθυνση wowsmith123456@posteo.net για τη συλλογή των λύτρων. Οι hackers απαιτούν από τον κάθε χρήστη-θύμα να τους πληρώσει $300 σε Bitcoin με αντάλλαγμα την ανάκτηση της πρόσβασης στα κρυπτογραφημένα αρχεία. Ήδη, είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνο-επιθέσεις στοχεύουν συστήματα και δίκτυα υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο κύμα των κυβερνο-επιθέσεων στόχευσε χώρες, όπως πχ. Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία, και Ινδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Petya ransomware δεν κρυπτογραφεί πλέον τα αρχεία ένα προς ένα – είναι ξεκάθαρο ότι ο ιός έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί. Αντιθέτως, πρώτα ωθεί το σύστημα σε επανεκκίνηση και κατόπιν κρυπτογραφεί το MFT (master file table) του σκληρού δίσκου. Το MBR (master boot record) παύει να λειτουργεί και αυτό οδηγεί σε αποτυχία του συστήματος να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικά στοιχεία των αρχείων που βρίσκονται αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο, όπως πχ. το όνομα, το μέγεθος, τη τοποθεσία.

Είναι πολύ πιθανό το σύστημα του υπολογιστή σου να μολυνθεί από τον ιό μετά την λήψη ενός ψευδούς/παραπλανητικού και σαφώς μολυσμένου office εγγράφου, επομένως θέλει πολύ μεγάλη προσοχή όταν ανοίγεις άγνωστα emails. Ωστόσο, αναφέρθηκε από το The Hacker News ότι ο ιός ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ το Windows SMBv1 κενό ασφαλείας που είναι το ίδιο που εκμεταλλεύτηκε και ο ιός WannaCry.

Για αυτό, στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος ιός ransomware μόλυνε το σύστημα του υπολογιστή σου, συνιστούμε την άμεση εγκατάσταση του εξαίρετου και πολυδοκιμασμένου λογισμικού ασφαλείας, ReimageIntego. Αυτό, θα αναλάβει τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση όχι μόνο του ιού Petya, αλλά και όλων των βοηθητικών κακόβουλων αρχείων του.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων, Lawrence Abrams, υπάρχει ένα πολύ καλό κόλπο ώστε να προστατευτεί το σύστημα του υπολογιστή από ενδεχόμενη επίθεση του ιού Petya – αρκεί ο χρήστης να δημιουργήσει ένα text αρχείο με το όνομα perfc και να το αποθηκεύσει στη τοποθεσία C:Windows folder. Έχει διαπιστωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός ransomware αυτο-αφαιρείται από το σύστημα μόλις εντοπίσει αποθηκευμένο αυτό το αρχείο.

Στιγμιότυπο λήψης οθόνης του ιού PetyaΕδώ, βλέπεις ένα παράδειγμα σημειώματος λύτρων που εμφανίζει ο ιός Petya στις συσκευές που μολύνει. Επίσης, μπορείς να δεις τη σελίδα πληρωμών.

Οι επιθέσεις του ιού Petya

Όνομα Petya
Κατηγορία Ιός Ransomware
Στόχοι
M.E.Doc servers Οι κυβερνο-επιθέσεις πρωτο-ξεκίνησαν στην Ουκρανία στις 18 Ιουνίου (ή νωρίτερα) και άρχισαν να εξαπλώνονται διαδικτυακά ως δήθεν ενημέρωση ενός δημοφιλούς λογισμικού πακέτου λογιστικής, M.E.Doc.
Εθνική Τράπεζα Ουκρανίας Μετά από λίγο, η Εθνική Τράπεζα Ουκρανίας δημοσιεύει σχετικά με την εξάπλωση της συγκεκριμένης “εξωτερικής κυβερνο-επίθεσης.” Μάλιστα, προειδοποιεί όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με αυτές τις πολύ επικίνδυνες malware κυβερνο-επιθέσεις.
Τράπεζα Oshchadbank Μετά από μια ώρα, η Τράπεζα Oshchadbank ενημερώνει τους πελάτες της για την περιορισμένη λειτουργικότητα των υπηρεσιών της λόγω ιού ransomware.
Υπουργικό Συμβούλιο Ουκρανίας Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας ξεκινούν να τουιτάρουν ενημερώνοντας τους πολίτες ότι οι υπολογιστές τους έχουν μπλοκαριστεί λόγω του ιού Petya ransomware.
Maersk Επόμενος στόχος του ιού, η τεράστια εταιρεία μεταφοράς containers, Maersk. Τα δίκτυα υπολογιστών της εταιρείας σε Ολλανδία και Δανία μολύνονται από τον ιό. Η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει όλες τις υπηρεσίες της που σχετίζονται με τη μεταφορά containers.
Rosneft Ο Ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός, Rosneft, επιβεβαιώνει ότι και το δικό του δίκτυο στοχοποιήθηκε την ίδια μέρα από τον ιό.
DLA Piper DLA Piper, μιας παγκοσμίου φήμης εταιρεία νομικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι και το δικό της δίκτυο στοχοποιήθηκε από τον ιό. Η εταιρεία αναγκάζεται να κλείσει τους servers της.
Mondelez Η Mondelez γνωστοποιεί ότι και τα δικά της γραφεία, δλδ. το εταιρικό δίκτυο υπολογιστών, στοχοποιήθηκε από τον ιό ransomware στις 27 Ιουνίου. Οι κυβερνο-επιθέσεις οδήγησαν σε απενεργοποίηση των servers της εταιρείας.
WPP Η πολύ δημοφιλής βρετανική εταιρεία marketing, WPP, αναφέρει ότι το δίκτυό της δέχτηκε κυβερνο-επιθέσεις από τον ιό Petya ransomware.

Δυστυχώς, ο αριθμός των χρηστών και εταιρειών-θυμάτων συνεχώς αυξάνεται. Το πιθανότερο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δέχτηκαν κυβερνο-επιθέσεις από τον ιό Petya δε το έχουν αναφέρει καν. Υπολογίζεται ότι έως τώρα, ο αριθμός των εταιρειών που έχουν στοχοποιηθεί από το συγκεκριμένο επικίνδυνο ιό ransomware ξεπερνάει τις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.

Petya virus

Η αρχή της λειτουργικότητας

Όπως αναφέραμε, σε αντίθεση με τους άλλους ιούς ransomware, το συγκεκριμένο malware με το που διεισδύσει στο σύστημα-στόχο προβαίνει άμεσα σε επανεκκίνηση συστήματος. Μόλις ξανανοίξει ο υπολογιστής, εμφανίζεται το εξής μήνυμα:

DO NOT TURN OFF YOUR PC!
IF YOU ABORT THIS PROCESS, YOU COULD DESTROY ALL OF YOUR DATA!
PLEASE ENSURE THAT YOUR POWER CABLE IS PLUGGED IN!

Παρόλο που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ειδοποίηση σφάλματος συστήματος, ωστόσο αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η παρασκηνιακή κρυπτογράφηση των αποθηκευμένων στο σύστημα αρχείων από τον ιό Petya virus. Εάν ο χρήστης-θύμα προσπαθήσει να επανεκκινήσει τον υπολογιστή ή όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κρυπτογράφησης εμφανίζεται ένας κόκκινος σκελετός στην οθόνη μαζί με ένα μήνυμα που γράφει “PRESS ANY KEY!” (ΠΑΤΗΣΕ ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΥΜΠΙ). Μόλις γίνει αυτό, εμφανίζεται νέο παράθυρο με σημείωμα λύτρων.

Όταν είχε πρωτο-εμφανιστεί ο ιός, οι hackers ζητούσαν από τον εκάστοτε χρήστη-θύμα λύτρα ύψους 0,9 BitCoin, δλδ. περίπου $400, ενώ τώρα ζητούν $300 (και αυτά πληρωτέα σε Bitcoin). Αυτή η τιμή είναι συνήθως ανά υπολογιστή. Έτσι, στην περίπτωση εταιρικών δικτύων που αποτελούνται από δεκάδες ή εκατοντάδες υπολογιστές, το ύψος των λύτρων ανεβαίνει ανάλογα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο ιός Petya ransomware κρυπτογραφεί τα αρχεία χρησιμοποιώντας τους ιδιαιτέρως περίπλοκους και προηγμένους στρατιωτικού-τύπου αλγόριθμους κρυπτογράφησης, RSA-4096 και AES-256 . Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, η αποκρυπτογράφηση των κρυπτογραφημένων αρχείων αγγίζει τα όρια του αδυνάτου χωρίς το μοναδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης. Όμως, όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις άλλων επικίνδυνων ιών ransomware, όπως πχ. Locky virus, CryptoWall virus, και CryptoLocker, αυτό το μοναδικό (διαφορετικό για κάθε περίπτωση) κλειδί αποκρυπτογράφησης βρίσκεται αποθηκευμένο στην ασφάλεια κάποιου απομακρυσμένου server. Ο χρήστης-θύμα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό μόνο αφού πληρώσει τα λύτρα, τουλάχιστον έτσι λένε οι hackers.

Petya virus

Επιπρόσθετη δραστηριότητα μετά την κυβερνο-επίθεση του ιού Petya ransomware

Μόλις αυτός ο πολύ επικίνδυνος ιός καταφέρει να διεισδύσει στο σύστημα-στόχο, θα προσπαθήσει να καταστρέψει τα αρχικά Windows boot αρχεία ή το master boot record , τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή φόρτωση του λειτουργικού συστήματος. Η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Petya virus είναι αδύνατη έως ότου δεν γίνει επαναφορά των MBR ρυθμίσεων.

Ακόμα και όταν καταφέρεις να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά τον ιό, αλλά και να επαναφέρεις τις ρυθμίσεις στην αρχική τους κατάσταση (πριν την επίθεση του ιού), δυστυχώς, αυτό δε σημαίνει ότι θα καταφέρεις να ανακτήσεις την πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα αρχεία. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού δεν οδηγεί σε ανάκτηση των μολυσμένων αρχείων. Παρόλα αυτά, η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού θα πρέπει να γίνεται και είναι καίριας σημασίας εάν επιθυμείς να επαναφέρεις την ορθή και ασφαλή λειτουργία του συστήματος.

Petya virus

Στην περίπτωση που βρεθείς στην πολύ δυσάρεστη θέση να διαπιστώσεις ότι ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί από τον ιό Petya ransomware, προτείνουμε τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου και αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας antivirus, όπως πχ. το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένοReimageIntego. Αυτό θα αναλάβει τον αυτόματο εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Petya.

Οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων ανακοίνωσαν ότι έχει κυκλοφορήσει το κλειδί αποκρυπτογράφησης (decryption key) του συγκεκριμένου ιού ransomware. Θα πρέπει να επισκεφτείς αυτόν τον ιστότοπο. Ωστόσο, η αποκρυπτογράφηση των αρχείων δεν είναι ο μοναδικός 'πονοκέφαλος' σε αυτή την περίπτωση.

Είναι καίριας σημασίας η άμεση ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Petya ransomware, πριν προλάβει ο ιός να αρχίσει το δεύτερο κύμα κρυπτογραφήσεων των αρχείων. Εάν αντιμετωπίσεις πρόβλημα στην αφαίρεση του ιού, τότε σε συμβουλεύουμε να διαβάσεις πολύ προσεκτικά τις αναλυτικές οδηγίες που θα βρεις στη δεύτερη σελίδα του άρθρου.

Petya virus

Ιοί Ransomware που σχετίζονται με τον Petya

Ο συγκεκριμένος ιός ransomware είναι ξεκάθαρο ότι σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη από το 2016, όποτε και πρωτο-εμφανίστηκε – οι δημιουργοί του ιού Petya έχουν ήδη κυκλοφορήσει τις εξής αναβαθμισμένες ransomware εκδόσεις:

Ο ιός Mischa ransomware πρωτο-εμφανίστηκε το Μάιο του 2016. Απ' όσα γνωρίζουμε, αποτελεί κομμάτι της Janus Cybercrime Solutions καμπάνιας μέσω της οποίας οι απανταχού hackers μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη του δικτύου συνεργατών (affiliate network) του Petya. Ωστόσο, για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει πρώτα να πληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσόν ως 'τέλη συνδρομής'.

Αναλόγως του ύψους των λύτρων, τα μέλη του δικτύου συνεργατών μπορούν να κρατήσουν έως και το 85% από το ύψος των λύτρων. Σε όποιον αυτό φαίνεται ως μια πολλά υποσχόμενη επιχειρηματική ιδέα, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι πρόκειται για μια ποινικά διωκώμενη πρακτική, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, και δεν είναι απίθανο, μιας και μιλάμε για πονηρούς κυβερνο-εγκληματίες, να πέσουν και οι ίδιοι θύματα πλεκτάνης. Επομένως, μακριά απ' αυτού του είδους τις συναλλαγές και 'κερδοφόρες προοπτικές'.

Ο ιός Petrwrap ransomware δεν ανήκει στην Janus Cybercrime Solutions καμπάνια που ουσιαστικά αποτελεί ένα μεγάλο κακόβουλο δίκτυο συνεργατών (affiliate network) του ιού Petya. Πρόκειται για ανεξάρτητο ιό, ο οποίος βασίζεται στον τροποποιημένο αλγόριθμο του Petya, ECDH, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς του να παράγουν πριβέ και δημόσια κλειδιά αποκρυπτογράφησης εκτός του συστήματος RaaS.

Το malware χρησιμοποιεί το δίκτυο RDP και το PsExec εργαλείο για να διεισδύει σε συστήματα υπολογιστών. Παρόλα αυτά, είναι επίσης πιθανόν ο ιός να διεισδύσει σε συστήματα υπολογιστών κατόπιν λήψης μολυσμένης email επισύναψης.

Ο ιός GoldenEye ransomware virus έχει πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με τον ιό Petya. Για να ενημερώσει και να πείσει τον χρήστη-θύμα ότι τα αρχεία του έχουν κρυπτογραφηθεί, του εμφανίζει ορισμένες επεκτάσεις αρχείου προς τα αρχεία αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός καταφέρνει να 'ξεγλυστράει' από το UAC (User Account Control) και εγκαθιστά τον ιό Petya ransomware στο σύστημα-στόχο. Εάν το UAC βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο, ζητείται επανελλειμένως από τον χρήστη-θύμα να αφήσει το πρόγραμμα να προβεί σε συστημικές τροποποιήσεις ρυθμίσεων. Αρκεί μια φορά ο χρήστης-θύμα να κάνει το λάθος και να πατήσει το “Yes” (Ναι) ώστε το malware να κάνει τη ζημιά.

Ο ιός Mamba ransomware είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και μπορεί πρακτικά να στοχεύσει οποιοδήποτε υπολογιστή. Ωστόσο, έως τώρα φαίνεται ότι ο ιός έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε Γερμανικά εταιρικά δίκτυα. Ο ιός διεισδύει κρυφά στα συστήματα υπολογιστών και προβαίνει σε εκτέλεση των κακόβουλων διεργασιών του χωρίς την επίγνωση του χρήστη-θύματος.

Σε αυτή την έκδοση, οι hackers κατάφεραν να εξαλείψουν τα τρωτά σημεία του ιού Petya χρησιμοποιώντας τον ιδιαιτέρως προηγμένο αλγόριθμο κρυπτογράφησης Salsa20 (encryption algorithm). Εκτος αυτού, ο ιός λειτουργεί με τρόπο πανομοιότυπο με αυτόν που λειτουργεί ο ιός Petya. Εξαπλώνεται διαδικτυακά με την μορφή μολυσμένου PDF αρχείου. Ως επί το πλείστον, οι hackers εξαπλώνουν τον ιό μέσω spam emails και ψευδών/παραπλανητικών ενημερώσεων προγραμμάτων.Petya virus

Πώς μπορεί αυτό το malware να διεισδύσει στο σύστημα του υπολογιστή μου και πώς μπορώ να προστατέψω το σύστημα του υπολογιστή μου απ' αυτές τις κυβερνο-επιθέσεις?

Ο ιός Petya virus εξαπλώνεται διαδικτυακά συνήθως μέσω spam emails, τα οποία εμπεριέχουν Dropbox σύνδεσμο λήψης του επισυναπτόμενου αρχείου “application folder-gepackt.exe”. Ο ιός ενεργοποιείται όταν αυτό το αρχείο κατέβει στον υπολογιστή και ανοιχθεί. Ωστόσο, η τελευταία έκδοση του ιού εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία του CVE-2017-0199 Office RTF ώστε να διεισδύει εύκολα σε συστήματα υπολογιστών.

Τώρα, όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης απ' αυτού του είδους τις επικίνδυνες κυβερνο-επιθέσεις, οι χρήστες οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όταν ανοίγουν emails, κυρίως όταν αυτά προέρχονται από ύποπτους / άγνωστους αποστολείς, όταν το περιεχόμενό τους παραείναι δελεαστικό για να είναι πραγματικό ή όταν είναι άσχετης θεματολογίας με τις συνήθεις δραστηριότητες.

Είναι καίριας σημασίας η λήψη του MS17-010 και όλων των πρόσφατων Microsoft ενημερώσεων ώστε να καλυφθούν τα τρωτά σημεία του SMB. Τέλος, είναι άκρως αναγκαία η λήψη, εγκατάσταση, και συνεχής ενεργοποίηση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας antivirus.

Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, είναι καίριας σημασία το τακτικό backup όλων των αρχείων, έστω των σημαντικότερων, σε ασφαλείς εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης (εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, USB, cloud, κτλ). Έτσι, σε περίπτωση κυβερνο-επιθέσεων από ιούς ransomware, αρκεί η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού, και κατόπιν η μεταφορά των backup αρχείων και πάλι στο σύστημα. Με αυτό το τρόπο, ο χρήστης δε θα πέσει θύμα εκβιασμού από τους hackers.Petya virus

Ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Petya και ανάκτηση συστήματος μετά από κυβερνο-επίθεση:

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η απεγκατάσταση του ιού Petya ransomware από τον υπολογιστή είναι αναγκαία για τη μελλοντική ασφάλεια των αρχείων. Επίσης, η επαναφορά δεδομένων από εξωτερικούς δίσκους μπορεί να γίνει μόνο όταν ο ιός, κι όλα τα σχετικά στοιχεία του, έχουν αφαιρεθεί ολοκληρωτικά από τον υπολογιστή. Διαφορετικά, ο ιός Petya μπορεί να διεισδύσει και να μολύνει κι αυτές τις εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης.

Λόγω της προηγμένης φύσης και της περιπλοκότητάς του, δεν είναι δυνατή η αφαίρεση του ιού Petya μέσω της απλής διαδικασίας απεγκατάστασης. Έτσι, η αυτόματη αφαίρεσή του είναι ο μόνος τρόπος για οριστική απαλλαγή από την πολύ επικίνδυνη παρουσία του. Φυσικά, στην αυτόματη αφαίρεση είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθεί ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο antivirus το οποίο θα εντοπίσει τον ιό και όλα τα σχετικά στοιχεία του, και κατόπιν θα προβεί σε ολοκληρωτική αφαίρεσή του ιού Petya.

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιαστεί πρόβλημα κατά την αυτόματη αφαίρεση του ιού. Έχει παρατηρηθεί ότι ο ιός έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την λειτουργία του εγκαταστημένου antivirus. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να διαβάσεις προσεκτικά τις αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης που ετοίμασε η ομάδα των ειδικών μας. Θα τις βρεις στο τέλος του άρθρου.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Petya

Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Για αφαίρεση του ιού Petya από συστήματα υπολογιστών με λειτουργικό Windows χρησιμοποιώντας την Ασφαλή Λειτουργία (Safe Mode), θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως περίπλοκη κυβερνο-μόλυνση. Η ολοκληρωτική αφαίρεση είναι δύσκολη. Για ευκολότερη εγκατάσταση λογισμικού ασφαλείας anti-virus, θα πρέπει να ακολουθήσεις προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες:

Σημαντικό! →
Ο οδηγός χειροκίνητης αφαίρεσης ενδέχεται να φανεί πολύ περίπλοκος για χρήστες που δεν έχουν προηγμένες γνώσεις πληροφορικής. Απαιτείται προηγμένη γνώση πληροφορικής ώστε να ακολουθηθούν ορθώς όλα τα προβλεπομένα βήματα που αναγράφονται στον οδηγό, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν και αρκετές ώρες για την επιτυχή ολοκλήρωση (εάν σημαντικά αρχεία συστήματος αφαιρεθούν ή καταστραφούν, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες ή πλήρη κατάρρευση των Windows). Δεδομένων των παραπάνω, συνιστούμε να προτιμηθεί η αυτόματη αφαίρεση.

Βήμα 1. Πρόσβαση σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking)

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να γίνει η χειροκίνητη αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών τύπου malware σε περιβάλλον Ασφαλούς Λειτουργίας. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Κλικ Έναρξη (Start) > Τερματισμός Λειτουργίας (Shutdown) > Επανεκκίνηση (Restart) > OK.
 2. Όταν ο υπολογιστής γίνει και πάλι ενεργός, άρχισε να πατάς το κουμπί F8 (εάν αυτό δε δουλέψει, τότε δοκίμασε F2, F12, Del, κοκ. – εξαρτάται από το μοντέλο της μητρικής) πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Προηγμένες Επιλογές Εκκίνησης (Advanced Boot Options).
 3. Επίλεξε από τη λίστα Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Windows 10 / Windows 8

 1. Δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξης (Start) και επίλεξε Ρυθμίσεις (Settings).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Σκρόλαρε προς τα κάτω και επίλεξε Ενημέρωση & Ασφάλεια (Update & Security).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Στην αριστερή πλευρά, επίλεξε Αποκατάσταση (Recovery).
 4. Τώρα σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις την ενότητα Εκκίνηση για Προχωρημένους (Advanced Startup).
 5. Κλικ Άμεση Επανεκκίνηση (Restart now).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Επίλεξε Αντιμετώπιση Προβλημάτων (Troubleshoot).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 7. Πήγαινε στις επιλογές για Προχωρημένους (Advanced).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 8. Επίλεξε Ρυθμίσεις Εκκίνησης (Startup Settings).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 9. Πάτησε Επανεκκίνηση (Restart).
 10. Τώρα πάτησε 5 ή κλικ 5) Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Enable Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 2. Τερμάτισε ύποπτες διεργασίες

Το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που εμφανίζει όλες τις διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο. Εάν κάποιο κακόβουλο λογισμικό malware τρέχει μια διεργασία, πρέπει να την εντοπίσεις και να την τερματίσεις:

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Κλικ Περισσότερες Λεπτομέρειες (More details).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Σκρόλαρε κάτω στην ενότητα Διεργασίες Παρασκηνίου (Background processes), ψάξε για ύποπτες διεργασίες.
 4. Δεξί κλικ Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου (Open file location).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Πήγαινε πίσω στη διεργασία και δεξί κλικ Τέλος Εργασίας (End Task).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Διέγραψε τα περιεχόμενα του κακόβουλου φακέλου.

Βήμα 3. Τσέκαρε την Εκκίνηση Προγράμματος

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Πήγαινε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup).
 3. Δεξί κλικ στο ύποπτο πρόγραμμα και επίλεξε Απενεργοποίηση (Disable).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 4. Διαγραφή αρχείων ιού

Τα αρχεία που σχετίζονται με κακόβουλα λογισμικά malware μπορεί να βρεθούν σε διάφορες τοποθεσίες εντός του υπολογιστή. Αυτές οι οδηγίες θα σε βοηθήσουν να τα εντοπίσεις:

 1. Γράψε Disk Cleanup στη μπάρα αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter.
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Επίλεξε τον drive που επιθυμείς να καθαρίσεις (C: είναι ο κύριος drive από προεπιλογή και είναι πολύ πιθανό να είναι αυτός όπου κρύβονται τα κακόβουλα αρχεία).
 3. Σκρόλαρε τη λίστα Αρχεία για Διαγραφή (Files to delete) και επίλεξε τα εξής:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Επίλεξε Εκκαθάριση αρχείων συστήματος (Clean up system files).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Μπορείς επίσης να ψάξεις για άλλα κακόβουλα αρχεία που μπορεί να κρύβονται στους εξής φακέλους (γράψε τα εξής στη μπάρα Αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Μόλις τελειώσεις, προχώρησε σε επανεκκίνηση Η/Υ σε κανονική λειτουργία.

Αφαίρεση Petya χρησιμοποιώντας System Restore

Για να απαλλαγείς απ' αυτό το επικίνδυνο malware με τη χρήση Επαναφοράς Συστήματος (System Restore) θα πρέπει να ακολουθήσεις προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες. Ο ιός ransomware είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεσή του.

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του Petya. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με ReimageIntego έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση Petya έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Μπόνους: Ανάκτηση δεδομένων

Ο συγκεκριμένος οδηγός έχει δημιουργηθεί για να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά Petya από τον υπολογιστή σου. Για να ανακτήσεις τα κρυπτογραφημένα αρχεία σου, συνιστούμε να ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες που ετοίμασαν οι ioys.gr ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων.

Εάν τα αρχεία σου έχουν κρυπτογραφηθεί από Petya, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσεις αρκετές μεθόδους για την επαναφορά τους:

Χρήση του Data Recovery Pro

Το Data Recovery Pro είναι μια συνολικά καλή και γρήγορη εναλλακτική σε θέματα ανάκτησης κρυπτογραφημένων αρχείων. Δεν απαιτεί καμία εξτρά προετοιμασία ή ιδιαίτερες δεξιότητες και είναι σχετικά αποτελεσματικό. Ακολούθησε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες χρήσης:

 • Λήψη Data Recovery Pro;
 • Ακολούθησε τα βήματα του Data Recovery Setup και εγκατάστησε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σου
 • Κατόπιν, άνοιξέ το και προχώρα σε σάρωση συστήματος για τον εντοπισμό κρυπτογραφημένων αρχείων από τον ιό Petya ransomware
 • Προχώρα σε επαναφορά τους.

Χρήση της λειτουργίας Windows Previous Versions για ανάκτηση κρυπτογραφημένων αρχείων

Η λειτουργία Windows Previous Versions είναι μια αρκετά αποτελεσματική εναλλακτική όσον αφορά την ανάκτηση κρυπτογραφημένων αρχείων σε λειτουργικό σύστημα Windows. Ωστόσο, προσοχή! Αυτή η επιλογή ανάκτησης κρυπτογραφημένων αρχείων είναι αποτελεσματική μόνο στην περίπτωση που η λειτουργία Επαναφορά Συστήματος (System Restore) ήταν ενεργοποιημένη πριν την επίθεση του ιού. Αν ναι, μη διστάσεις να τη δοκιμάσεις:

 • Επέλεξε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο που θες να επαναφέρεις και κάνε δεξί click πάνω του
 • Επέλεξε “Properties” και πήγαινε στην καρτέλα “Previous versions”
 • Εδώ, τσέκαρε όλες τις διαθέσιμες copies του αρχείου σε “Folder versions”. Θα πρέπει να επιλέξεις την έκδοση που επιθυμείς να ανακτήσεις και click “Restore”.

Χρήση ShadowExplorer για ανάκτηση κρυπτογραφημένων αρχείων από ιό Petya

Δυστυχώς, έχει διαπιστωθεί ότι ο ιός Petya ransomware διαγράφει τα Volume Shadow Copies των αρχείων που κρυπτογραφεί. Επομένως, είναι αδύνατη η χρήση του ShadowExplorer για την ανάκτησή τους.

 • Λήψη Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Ακολούθησε προσεκτικά το Setup Wizard του Shadow Explorer και εγκατάστησε την εφαρμογή στον υπολογιστή σου
 • Τρέξε το πρόγραμμα, άνοιξε το μενού του στην πάνω αριστερή γωνία, και επέλεξε το δίσκο με τα κρυπτογραφημένα αρχεία. Έλεγξε τους φακέλους που βρίσκονται εκεί
 • Κάνε δεξί click στον φάκελο που επιθυμείς να επαναφέρεις κι επέλεξε “Export”. Μπορείς επίσης να επιλέξεις που επιθυμείς να τον αποθηκεύσεις.

Δεν υπάρχει ακόμα επίσημος και επιβεβαιωμένα αξιόπιστος αποκρυπτογράφος του ιού Petya

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από Petya κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Lucia Danes
Lucia Danes - Ερευνήτρια Ιών

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Lucia Danes
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες