Αφαίρεση ιού NotPetya (Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης) - Εγχειρίδιο

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού NotPetya

Τι είναι το Ιός NotPetya ransomware?

Το NotPetya malware σπέρνει τον πανικό στον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό

Ο ιός NotPetya ransomware

Ο ιός NotPetya virus έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο μετά το μαζικό κύμα κυβερνο-επιθέσεων σε συστήματα και δίκτυα υπολογιστών σ' όλο τον κόσμο, εκμεταλλευόμενος κενό ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος Windows. Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο απ' αυτές τις κυβερνο-επιθέσεις είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο , η Ισπανία, και περισσότερο απ' όλες η Ουκρανία.

Λόγω των κυβερνο-επιθέσεων πολλές πτήσεις έπρεπε να αργοπορήσουν ή να ακυρωθούν, μονάδες παραγωγής ενέργειας να κλείσουν για αρκετές μέρες, κλπ. Επιπρόσθετα, ο ιός στόχευσε ακόμα και τη μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ με αποτέλεσμα το προσωπικό ασφαλείας να χρειαστεί να κάνει χειροκίνητα τις μετρήσεις ραδιενέργειας. Έως τώρα, ο ιός :

 • μολύνει τις MBR ρυθμίσεις και κρυπτογραφεί αρχεία
 • απαιτεί λύτρα ύψους 300 USD
 • εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας των Windows
 • χρησιμοποιεί το wowsmith123456@posteo.net για να επικοινωνεί με τους χρήστες-θύματα
 • μεταμφιέζεται ως ιός Petya, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητο malware
 • στοχεύει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, και κυρίως την Ουκρανία

Ο ιός στοχεύει τις boot ρυθμίσεις και έτσι το μολυσμένο σύστημα δεν κάνει κανονική εκκίνηση. Απ' όσα γνωρίζουμε έως τώρα, ο ιός δεν προσθέτει κακόβουλες επεκτάσεις αρχείου στα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα-στόχο και δεν τα κρυπτογραφεί, τουλάχιστον όχι μεγάλο μέρος. Στην ουσία, δημιουργεί κατάρρευση συστήματος (system failure). Σύμφωνα με το σημείωμα λύτρων, οι hackers απαιτούν από τον εκάστοτε χρήστη-θύμα να πληρώσει λύτρα ύψους $300 και η συναλλαγή θα πρέπει να σταλθεί στο wowsmith123456@posteo.net.

Ευτυχώς, ο IT expert Lawrence Abrams βρήκε ένα ισχυρό αντίδοτο για την προστασία των συστημάτων από κυβερνο-επιθέσεις αυτού του επικίνδυνου malware. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός ransomware στοχεύει εξίσου χρήστες όσο και εταιρικά δίκτυα υπολογιστών. Στην περίπτωση που βρεθείς κι εσύ σε αυτή την πολύ δύσκολη θέση, σε συμβουλεύουμε να προβείς σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού NotPetya ransomware χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο και αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας τύπου anti-spyware, όπως πχ. κάποιο απ' αυτά τα εξαίρετα και πολυδοκιμασμένα λογισμικά ασφαλείας: ReimageIntego ή Malwarebytes. Εντοπισμός του NotPetya trojanΤα anti-virus εργαλεία εντοπίζουν τον ιό NotPetya ως Petya.

Petya ή NotPetya?

Αυτό το malware ξεκινάει με τρόπο παρόμοιο με αυτό του ιού WannaCry ransomware:

Ooops, your important files are encrypted.
If you see this text, then your files are no longer accessible, because they have been encrypted. Perhaps you are busy looking for a way to recover your
files, but don’t waste your time. Nobody can recover your files without our
decryption service.
We guarantee that you can recover all your files safely and easily. All you
need to do is submit the payment and purchase the decryption key.
Please follow the instructions:
1. Send $300 worth of Bitcoin to the following address:
lflz7153HHuxXTuR2R1t78mGSdzafithBUX
2. Send your Bitcoin wallet ID and personal installation key to e-mail
wowsmith123456@posteo.net.
If you already purchased your key, please enter it below.

Αν και αρχικά οι ειδικοί της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας πίστεψαν ότι αυτό το malware είναι ο ιός Petya ransomware, μιας και αυτό στοχεύει τις Master Boot Record ρυθμίσεις και επιρρεάζει τις boot διεργασίες, ωστόσο, πλέον οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για δυο διαφορετικά malware. Προς το παρόν, αυτός ο ιός ονομάζεται NotPetya virus.

Μάλιστα, φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι hackers μάθανε από τα λάθη των developers του ιού WannaCry ransomware, ενώ παράλληλα το NotPetya malware εκμεταλλεύεται κι αυτό τα κενά ασφαλείας και τις αδυναμίες του λειτουργικού συστημάτων Windows.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, και αυτό το malware κατάφερε να σπείρει τον πανικό στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα. Ακόμα και διεθνών συμφερόντων εταιρικά δίκτυα και αεροδρόμια μολύνθηκαν, μιας και οι υπεύθυνοι δεν επιμελήθηκαν τη τακτική ενημέρωση των συστημάτων, και έτσι η καταστροφή και το εύρος των κυβερνο-επιθέσεων ήταν πέρα του αναμενόμενου.

Η πρώτη έξαρση των κυβερνο-επιθέσεων εμφανίστηκε στην Ουκρανία. Απ' ό,τι φαίνεται, τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη χώρα έχει γίνει 'δοκιμαστικό πεδίο' επικίνδυνων hackers. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτες κυβερνο-επιθέσεις του ιού WannaCry ransomware, όπως άλλωστε και του ιού XData virus, εκδηλώθηκαν πρώτα στην Ουκρανία.

Ο ιός NotPetya εκμεταλλεύεται τα hacking tools της NSA

Είναι ξεκάθαρο πως και αυτοί οι hackers εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο τα εργαλεία hacking της NSA που διέρευσαν. Καλό είναι να γνωρίζεις πως το σύστημα του υπολογιστή σου κινδυνεύει από κυβερνο-επίθεση του ιού NotPetya στην περίπτωση που το λειτουργικό σύστημα Windows δεν έχει λάβει όλες τις πρόσφατες ενημερώσεις. Απ' ό,τι φαίνεται έως τώρα κύριος στόχος των κυβερνο-επιθέσεων είναι τα συστήματα υπολογιστών που τρέχουν με Windows 7.

Ευτυχώς, έχει βρεθεί “αντίδοτο” – θα πρέπει να δημιουργήσεις text αρχείο perfc σε φάκελο στη τοποθεσία C:Windows. Είναι πιθανό ότι το malware μπορεί να εφαρμόσει και άλλες μεθόδους διαδικτυακής εξάπλωσης, όπως πχ. spam emails και exploit kits. Τώρα, ας προχωρήσουμε με την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού NotPetya ransomware.

Ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού NotPetya ransomware

Ασχέτως του τύπου ιού ransomware μπορεί να μόλυνε το σύστημα του υπολογιστή σου, η άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεσή του θα πρέπει να είναι νο1 προτεραιότητά σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι άκρως αναγκαία η άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού NotPetya virus. Ευτυχώς, το συγκεκριμένο malware μπορεί να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά απ' όλα τα αξιόπιστα και δημοφιλή λογισμικά ασφαλείας anti-virus.

Μιας και ο συγκεκριμένος ιός στοχεύει τις boot διεργασίες, είναι πολύ πιθανό να μη μπορέσεις να αποκτήσεις πρόσβαση στο λογισμικό ασφαλείας, εάν ο ιός έχει ήδη μολύνει το σύστημα του υπολογιστή σου. Σε αυτή την περίπτωση, οι παρακάτω αναλυτικές οδηγίες θα σου 'λύσουν' τα χέρια. Στην περίπτωση που το σύστημα του υπολογιστή σου μολυνθεί από την έκδοση που κρυπτογραφεί αρχεία, θα πρέπει να προσπαθήσεις να ανακτήσεις μέρος των κρυπτογραφημένων αρχείων σου με κάποιο από τα διαθέσιμα προγράμματα ανάκτησης δεδομένων, έως ότου κυκλοφορήσει επίσημα ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός αποκρυπτογράφος NotPetya Decrypter.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού NotPetya

Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Θα πρέπει να μπεις σε Ασφαλή Λειτουργία (Safe Mode) ώστε να καταφέρεις να απαλλαγείς από τον ιό NotPetya virus. Αυτή η λειτουργία παρέχει πρόσβαση μόνο σε καίριας σημασίας λειτουργίες. Με αυτό το τρόπο, θα καταφέρεις να αποκτήσεις πρόσβαση στο λογισμικό ασφαλείας. Χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας δε θα πάρει πολύ έως ότου προβείς σε ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού NotPetya ransomware.

Σημαντικό! →
Ο οδηγός χειροκίνητης αφαίρεσης ενδέχεται να φανεί πολύ περίπλοκος για χρήστες που δεν έχουν προηγμένες γνώσεις πληροφορικής. Απαιτείται προηγμένη γνώση πληροφορικής ώστε να ακολουθηθούν ορθώς όλα τα προβλεπομένα βήματα που αναγράφονται στον οδηγό, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν και αρκετές ώρες για την επιτυχή ολοκλήρωση (εάν σημαντικά αρχεία συστήματος αφαιρεθούν ή καταστραφούν, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες ή πλήρη κατάρρευση των Windows). Δεδομένων των παραπάνω, συνιστούμε να προτιμηθεί η αυτόματη αφαίρεση.

Βήμα 1. Πρόσβαση σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking)

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να γίνει η χειροκίνητη αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών τύπου malware σε περιβάλλον Ασφαλούς Λειτουργίας. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Κλικ Έναρξη (Start) > Τερματισμός Λειτουργίας (Shutdown) > Επανεκκίνηση (Restart) > OK.
 2. Όταν ο υπολογιστής γίνει και πάλι ενεργός, άρχισε να πατάς το κουμπί F8 (εάν αυτό δε δουλέψει, τότε δοκίμασε F2, F12, Del, κοκ. – εξαρτάται από το μοντέλο της μητρικής) πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Προηγμένες Επιλογές Εκκίνησης (Advanced Boot Options).
 3. Επίλεξε από τη λίστα Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Windows 10 / Windows 8

 1. Δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξης (Start) και επίλεξε Ρυθμίσεις (Settings).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Σκρόλαρε προς τα κάτω και επίλεξε Ενημέρωση & Ασφάλεια (Update & Security).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Στην αριστερή πλευρά, επίλεξε Αποκατάσταση (Recovery).
 4. Τώρα σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις την ενότητα Εκκίνηση για Προχωρημένους (Advanced Startup).
 5. Κλικ Άμεση Επανεκκίνηση (Restart now).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Επίλεξε Αντιμετώπιση Προβλημάτων (Troubleshoot).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 7. Πήγαινε στις επιλογές για Προχωρημένους (Advanced).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 8. Επίλεξε Ρυθμίσεις Εκκίνησης (Startup Settings).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 9. Πάτησε Επανεκκίνηση (Restart).
 10. Τώρα πάτησε 5 ή κλικ 5) Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Enable Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 2. Τερμάτισε ύποπτες διεργασίες

Το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που εμφανίζει όλες τις διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο. Εάν κάποιο κακόβουλο λογισμικό malware τρέχει μια διεργασία, πρέπει να την εντοπίσεις και να την τερματίσεις:

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Κλικ Περισσότερες Λεπτομέρειες (More details).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Σκρόλαρε κάτω στην ενότητα Διεργασίες Παρασκηνίου (Background processes), ψάξε για ύποπτες διεργασίες.
 4. Δεξί κλικ Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου (Open file location).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Πήγαινε πίσω στη διεργασία και δεξί κλικ Τέλος Εργασίας (End Task).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Διέγραψε τα περιεχόμενα του κακόβουλου φακέλου.

Βήμα 3. Τσέκαρε την Εκκίνηση Προγράμματος

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Πήγαινε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup).
 3. Δεξί κλικ στο ύποπτο πρόγραμμα και επίλεξε Απενεργοποίηση (Disable).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 4. Διαγραφή αρχείων ιού

Τα αρχεία που σχετίζονται με κακόβουλα λογισμικά malware μπορεί να βρεθούν σε διάφορες τοποθεσίες εντός του υπολογιστή. Αυτές οι οδηγίες θα σε βοηθήσουν να τα εντοπίσεις:

 1. Γράψε Disk Cleanup στη μπάρα αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter.
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Επίλεξε τον drive που επιθυμείς να καθαρίσεις (C: είναι ο κύριος drive από προεπιλογή και είναι πολύ πιθανό να είναι αυτός όπου κρύβονται τα κακόβουλα αρχεία).
 3. Σκρόλαρε τη λίστα Αρχεία για Διαγραφή (Files to delete) και επίλεξε τα εξής:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Επίλεξε Εκκαθάριση αρχείων συστήματος (Clean up system files).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Μπορείς επίσης να ψάξεις για άλλα κακόβουλα αρχεία που μπορεί να κρύβονται στους εξής φακέλους (γράψε τα εξής στη μπάρα Αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Μόλις τελειώσεις, προχώρησε σε επανεκκίνηση Η/Υ σε κανονική λειτουργία.

Αφαίρεση NotPetya χρησιμοποιώντας System Restore

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του NotPetya. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με ReimageIntego έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση NotPetya έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Μπόνους: Ανάκτηση δεδομένων

Ο συγκεκριμένος οδηγός έχει δημιουργηθεί για να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά NotPetya από τον υπολογιστή σου. Για να ανακτήσεις τα κρυπτογραφημένα αρχεία σου, συνιστούμε να ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες που ετοίμασαν οι ioys.gr ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων.

Εάν τα αρχεία σου έχουν κρυπτογραφηθεί από NotPetya, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσεις αρκετές μεθόδους για την επαναφορά τους:

Χρήση Data Recovery Pro

Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά όσον αφορά την ανάκτηση κατεστραμμένων ή χαμένων αρχείων. 

 • Λήψη Data Recovery Pro;
 • Ακολούθησε τα βήματα του Data Recovery Setup και εγκατάστησε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σου
 • Κατόπιν, άνοιξέ το και προχώρα σε σάρωση συστήματος για τον εντοπισμό κρυπτογραφημένων αρχείων από τον ιό NotPetya ransomware
 • Προχώρα σε επαναφορά τους.

Αποκρυπτογράφηση αρχείων με ShadowExplorer

Προς το παρόν, το συγκεκριμένο malware δε δείχνει να στοχεύει ή να έχει την ικανότητα διαγραφής των volume shadow copies. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να καταφέρεις να ανακτήσεις σημαντικό μέρος των αρχείων που κρυπτογράφησε ο ιός με τη χρήση αυτού του πολύ χρήσιμου εργαλείου.

 • Λήψη Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Ακολούθησε προσεκτικά το Setup Wizard του Shadow Explorer και εγκατάστησε την εφαρμογή στον υπολογιστή σου
 • Τρέξε το πρόγραμμα, άνοιξε το μενού του στην πάνω αριστερή γωνία, και επέλεξε το δίσκο με τα κρυπτογραφημένα αρχεία. Έλεγξε τους φακέλους που βρίσκονται εκεί
 • Κάνε δεξί click στον φάκελο που επιθυμείς να επαναφέρεις κι επέλεξε “Export”. Μπορείς επίσης να επιλέξεις που επιθυμείς να τον αποθηκεύσεις.

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από NotPetya κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες