Βαθμός σοβαρότητας:  
  (11/100)

Αφαίρεση ιού Motious.com (Οδηγίες Αφαίρεσης) - ενημερώθηκε Ιαν 2021

από Ugnius Kiguolis - - | Τύπος: Ιός τύπου Browser hijacker

Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός Motious.com?

Ο ιός Motious.com είναι ένα PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) που ανήκει στην κατηγορία των browser hijackers, δλδ. έχει τη τάση να διεισδύει σε συστήματα υπολογιστών και να καταλαμβάνει τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων των web browsers. Αναλυτικότερα, τροποποιεί αυθαίρετα τις ρυθμίσεις των browsers που βρίσκονται εγκαταστημένοι στο σύστημα-στόχο και χρησιμοποιεί ο χρήστης-θύμα για τις διαδικτυακές του περιηγήσεις και αναζητήσεις. Προχωράει σε αυθαίρετη αντικατάσταση της προεπιλεγμένης Αρχικής Σελίδας του web browser και αρχίζει να εμφανίζει επιχορηγούμενους συνδέσμους ανακατεύθυνσης προς ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate marketing, affiliate websites). Όλα αυτά φυσικά γίνονται με απώτερο σκοπό την κερδοσκοπία των developers του PUP εις βάρος των χρηστών-θυμάτων, καθώς με κάθε κλικ / ανακατεύθυνση ενός χρήστη οι developers κερδίζουν χρήματα (βλ. pay-per-click).

Έτσι, στην περίπτωση που ο ιός Motious.com virus καταφέρει να διεισδύσει στο σύστημα του υπολογιστή σου και καταλάβει τον έλεγχο λειτουργία και ρυθμίσεων του browser (βλ. browser hijacking), θα αρχίσουν να σου εμφανίζονται εκνευριστικές και παραπλανητικού περιεχομένου αναδυόμενες διαφημίσεις, banners, και άλλων ειδών μηνύματα διαφημιστικού περιεχομένου τις οποίες και σαφώς θα βρεις εκνευριστικές, πόσο μάλλον αν δεν είσαι fan των μηχανών. Ακόμα όμως και αν είσαι fan, ο ιός Motious.com θα σου εμφανίζει τόσο μεγάλο όγκο διαφημίσεων και σε τόσο πυκνή συχνότητα που θα καταστρέψει την απόλαυση της διαδικτυακής σου εμπειρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη σελίδα έχει γραμμή αναζητήσεων (search bar) που προσπαθεί να πείσει τους χρήστες ότι τα αποτελέσματα διαδικτυακών αναζητήσεων που εμφανίζει προέρχονται από το Google Custom search. Φυσικά, σε καμιά περίπτωση αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι ούτε αξιόπιστα, αλλά ούτε και αντικειμενικά. Ο συγκεκριμένος browser hijacker, όπως άλλωστε οι πλειοψηφία των ανεπιθύμητων προγραμμάτων αυτού του είδους, είναι εργαλείο εμπορικού τύπου και απώτερος σκοπός του είναι η εμφάνιση επιχορηγούμενων, και όχι αντικειμενικών, αποτελεσμάτων αναζήτησης που εμπεριέχουν επιχορηγούμενους συνδέσμους ανακατεύθυνσης προς συγκεκριμένους ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων και τη δημιουργία κέρδους των developers μέσω διάφορων κερδοσκοπικών affiliate marketing πηγών κέρδους, όπως πχ. το pay-per-click που αναφέραμε πιο πάνω .

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από εκνευριστικοί, παραπλανητικοί και αναξιόπιστοι, αυτοί οι σύνδεσμοι ανακατευθύνσεων μπορεί να γίνουν και δυνητικά επικίνδυνοι. Το πρόγραμμα δεν φιλτράρει ως προς την αξιοπιστία και την ασφάλεια τους ιστότοπους που προωθεί. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να ανακατευθυνθείς προς ανεπιθύμητους ή ακόμα και κακόβουλους ιστότοπους, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος και την ασφάλεια των προσωπικών σου δεδομένων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποτελεί μονόδρομο ο άμεσος εντοπισμός και η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Motious.com στην περίπτωση που αυτός καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή σου. Δεν θα έχεις κανένα όφελος από το να έχεις εγκαταστημένη στο browser σου αυτή τη ψευτο-μηχανή αναζήτησης. Αντιθέτως, το μόνο που μπορείς να περιμένεις είναι πολλές προβληματικές καταστάσεις.

Μάλιστα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Μέσω του malvertising εξαπλώνεται διαδικτυακά μεγάλος αριθμός PUPs, ιών ransomware και Trojans. Επίσης, εκτός από την αυθαίρετη τροποποίηση των ρυθμίσεων του browser, την αυθαίρετη αντικατάσταση της προ-επιλεγμένης Αρχικής Σελίδας και μηχανής αναζήτησης, αυτός ο browser hijacker υποκλέπτει-καταγράφει-προωθεί σε τρίτους έναντι αδράς αμοιβής πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και προτιμήσεις των χρηστών. Δυστυχώς, η συλλογή των δεδομένων δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στις εμφανίσεις άρτια στοχευμένων επιχορηγούμενων διαφημίσεων. Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι αυτά τα δεδομένα δε θα γίνουν προσβάσιμα ακόμα και από κυβερνο-εγκληματίες, όπως πχ. scammers και hackers.

Επομένως, εάν δε θέλεις να βρεθείς κάποια στιγμή σε επικίνδυνα phishing ή malware sites, επιβάλλεται να εντοπιστεί άμεσα και να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά ο ιός Motious.com. Μάλιστα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις χρηστών που καθυστέρησαν την αφαίρεση αυτού του browser hijacker και εν τέλει αναγκάστηκαν ακόμα και να κάνουν format στον υπολογιστή τους και να εγκαταστήσουν ξανά τα Windows.

Ο ιός Motious.comΟ ιός Motious.com μπορεί να τροποποιήσει αυθαίρετα τις ρυθμίσεις του browser ώστε να εμφανίζει επιχορηγούμενες διαφημίσεις με συνδέσμους ανακατευθύνσης προς ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων.

Η παρακολούθηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του χρήστη από το Motious.com δηλώνεται χαρακτηριστικά και στο παρακάτω απόσπασμα Πολιτικής Απορρήτου του προγράμματος: 

By using this website you accept the use of cookies for marketing purposes.

Για την εκπλήρωση των “marketing σκοπών” το site υποκλέπτει-καταγράφει-προωθεί σε τρίτους πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και προτιμήσεις των χρηστών, όπως πχ. ποιους ιστότοπους-κάθε πότε-για πόσο επισκέπτονται, ποιες διαφημίσεις κλικάρουν, ποια κριτήρια εισάγουν στις διαδικτυακές τους αναζητήσεις, email διευθύνσεις, κλπ. Ακόμα και αυτές οι φαινομενικά 'αθώες' γενικής φύσεως πληροφορίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς από κυβερνο-εγκληματίες. Για παράδειγμα, εάν αυτά τα δεδομένα πέσουν στα χέρια scammers, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην email διεύθυνσή σου και να ξεκινήσουν να τη 'βομβαρδίζουν' με εκνευριστικά και δυνητικά πολύ επικίνδυνα spam emails μέσω των οποίων μπορεί να διεισδύσουν στο σύστημα του υπολογιστή σου πλήθος PUPs και επικίνδυνων κακόβουλων προγραμμάτων, όπως πχ. Trojans και ιοί ransomware. Προσοχή σε emails από άγνωστους αποστολείς και σε emails με τίτλους τύπου “Συγχαρητήρια! Κέρδισες ένα iPhone”.  

Πώς μπορεί να μολυνθεί το σύστημα του υπολογιστή μου?

Στην περίπτωση που άρχισαν να σου εμφανίζονται ανακατευθύνσεις από Motious.com, τότε θα πρέπει να τσεκάρεις τα επίπεδα ασφαλείας του συστήματος και να προβείς άμεσα σε σάρωση για τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση αυτού του browser hijacker.

Ο κυριότερος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται διαδικτυακά αυτό το PUP είναι η μέθοδος bundling. Αναλυτικότερα, αυτό εμπεριέχεται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης (bundles) διαφόρων δωρεάν / δοκιμαστικών εφαρμογών. Κατεβάζοντας μια τέτοια εφαρμογή χωρίς την απαραίτητη προσοχή στην λεπτομέρεια καθ' όλη τη διάρκεια λήψης / εγκατάστασης θα γίνει η αιτία για παράλληλες λήψεις του περιεχομένου του συνοδευτικού πακέτου λήψης της εφαρμογής, όπως πχ. ο ιός Motious.com virus.

Για την ελαχιστοποίηση αυτών των παράλληλων ανεπιθύμητων και δυνητικά επικίνδυνων λήψεων, συνιστούμε να επιλέγεις πάντα Advanced ή Custom μορφή εγκατάστασης. Με αυτό το τρόπο, θα έχεις μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στον υπολογιστή σου, πέραν της εφαρμογής που επιθυμείς συνειδητά να κατεβάσεις. Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων / προαιρετικών / προτεινόμενων λήψεων, κυρίως υποπτων, ανεπιθύμητων, ακόμα και δυνητικά επικίνδυνων προγραμμάτων και αρχείων, όπως πχ. ο ιός Motious.com virus, κτλ.

Τρόποι αφαίρεσης του ιού Motious.com

Ο ιός Motious.com μπορεί να αφαιρεθεί χειροκίνητα ή αυτόματα. Εάν επιθυμείς να δοκιμάσεις τη χειροκίνητη αφαίρεση, θα βρεις παρακάτω αναλυτικές οδηγίες χειροκίνητης αφαίρεσης που ετοίμασε η ομάδα των ειδικών μας. Είναι άκρως σημαντικό να ακολουθήσεις προσεκτικά και βήμα προς βήμα τις οδηγίες χειροκίνητης αφαίρεσης. Επίσης, είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, γιατί θα χρειασεί να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις όλα τα βοηθητικά στοιχεία που αποθήκευσε κρυφά σε διάφορα σημεία του συστήματος ο browser hijacker.

Πάντως, για τη γρηγορότερη και ευκολότερη 100% αφαίρεση αυτού του PUP, είναι σαφώς προτιμότερο να επιλέξεις την αυτόματη αφαίρεση, δλδ. να χρησιμοποιήσεις ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-malware ή anti-spyware. Αυτό, θα αναλάβει αυτόματα τη σάρωση του συστήματος, τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Motious.com. 

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του ReimageIntego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Motious.com:

Αφαίρεση Motious.com από συστήματα Windows

Θα πρέπει να αφαιρέσεις το Motious και όλα τα βοηθητικά στοιχεία που εγκατέστησε κρυφά ο browser hijacker στο σύστημα του υπολογιστή. Θα πρέπει να διπλο-τσεκάρεις προγράμματα που εμφανίστηκαν στον υπολογιστή σου την ίδια μέρα που εμφανίστηκε ο browser hijacker και να τα αφαιρέσεις.

 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start Control Panel Programs and Features (αν είστε Windows XP χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί Add/Remove Programs). Κάντε κλικ στο κουμπί 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (αν είστε 'Windows XP' χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί 'Add/Remove Programs').
 2. Αν είστε Windows 10 / Windows 8 χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το Quick Access Menu, επιλέξτε Control Panel και Uninstall a Program. Αν είστε 'Windows 10 / Windows 8' χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το 'Quick Access Menu', επιλέξτε 'Control Panel' και 'Uninstall a Program'.
 3. Απεγκαταστήστε το Motious.com και σχετικά προγράμματα
  Εδώ, βρείτε το Motious.com ή άλλες πρόσφατα εγκατεστημένες/ύποπτες εφαρμογές.
 4. Καταργήστε τις και κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Κάντε δεξί κλικ σε κάθε ύποπτη εγγραφή και επιλέξτε 'Uninstall'
 5. Αφαιρέστε το Motious.com από τις Windows συντομεύσεις
  Κάντε δεξί κλικ στη συντόμευση του Mozilla Firefox και επιλέξτε Properties. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε 'Properties'
 6. Πηγαίνετε στη καρτέλα Shortcut και βρείτε το πεδίο Target. Διαγράψτε τις κακόβουλες URL οι οποίες σχετίζονται με αυτόν τον ιό. Επιλέξτε τη καρτέλα 'Shortcut' και διαγράψτε το 'http://isearch.babylon.com...' ή άλλες ύποπτες URL

Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα σε όλα τα προγράμματα περιήγησης και στις συντομεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Internet Explorer και Google Chrome. Βεβαιωθείτε πως ελέγχετε όλες τις τοποθεσίες για αυτές τις συντομεύσεις, όπως η Επιφάνεια Εργασίας, η Εκκίνηση και η γραμμή εργασιών.

Αφαίρεση Motious.com από σύστημα Mac OS X

Για την αφαίρεση του Motious.com browser hijacker από το σύστημα, θα πρέπει να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν όλα τα βοηθητικά στοιχεία που εγκατέστησε στο σύστημα. Μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω αναλυτικές οδηγίες.

 1. Αν χρησιμοποιείτε το OS X, κάντε κλικ στο κουμπί Go στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και επιλέξτε Applications. Κάντε κλικ στο 'Go' και επιλέξτε 'Applications'
 2. Περιμένετε μέχρι να δείτε το φάκελο Applications και βρείτε το Motious.com ή άλλα ύποπτα προγράμματα σε αυτόν. Τώρα, κάντε δεξί κλικ σε όλες αυτές τις εγγραφές και επιλέξτε Move to Trash. Κάντε κλικ σε όλες τις κακόβουλες εγγραφές και επιλέξτε 'Move to Trash'

Αφαίρεση Motious.com από Internet Explorer (IE)

Αυτές οι οδηγίες θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις όλα τα ύποπτα πρόσθετα (add-ons), όπως Motious, και να επαναφέρεις στην κανονικότητα τον Internet Explorer. Κατόπιν, συνιστούμε την επαναφορά του browser.

 1. Αφαιρέστε τα επικίνδυνα πρόσθετα
  Ανοίξτε το Internet Explorer, κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού IE) στη πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε Manage Add-ons. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε 'Manage add-ons'
 2. Θα δείτε το παράθυρο Manage Add-ons. Εδώ, βρείτε το Motious.com και άλλες ύποπτες προσθήκες. Απενεργοποιήστε αυτές τις εγγραφές κάνοντας κλικ στο Disable: Κάντε δεξί κλικ σε σε κάθε κακόβουλη εγγραφή και επιλέξτε 'Disable'
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού) στη πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε Internet Options. Μείνετε στη καρτέλα General.
 4. Εδώ, αφαιρέστε τις κακόβουλες URL και εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο Apply για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Διαγράψτε τις κακόβουλες URL, εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας και κάντε κλικ στο 'Apply' για να αποθηκευτούν οι αλλαγές
 5. Επαναφέρετε το Internet Explorer
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού) ξανά και επιλέξτε Internet options. Πηγαίνετε στη καρτέλα Advanced.
 6. Εδώ, επιλέξτε Reset.
 7. Σε αυτό το παράθυρο, ελέξτε το Delete personal settings και επιλέξτε Reset ξανά για να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Motious.com. Πηγαίνετε στη καρτέλα 'Advanced' και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'. Τώρα επιλέξτε το 'Delete personal settings' και κάντε ξανά κλικ στο κουμπί 'Reset'

Αφαίρεση του ιού Motious.com από Microsoft Edge

Επαναφορά ρυθμίσεων Microsoft Edge (Μέθοδος 1) :

 1. Τρέξε την εφαρμογή Microsoft Edge και κάνε click More (οι τρεις τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης).
 2. Κάνε click Settings για άνοιγμα κι άλλων επιλογών.
 3. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Settings, κάνε click στο κουμπί Choose what to clear κάτω από την επιλογή Clear browsing data. Πήγαινε Ρυθμίσεις κι επέλεξε 'Choose what to clear'
 4. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Κατόπιν, κάνε click Clear. Επέλεξε το κουμπί 'Clear'
 5. Τώρα κάνε δεξί click στο κουμπί Start (Windows logo). Κατόπιν, επέλεξε Task Manager. Άνοιξε το μενού έναρξης κι επέλεξε 'Task Manager'
 6. Όταν βρεθείς στην καρτέλα Processes, ψάξε για Microsoft Edge.
 7. Κάνε δεξί click και επέλεξε Go to details. Εάν δε βρίσκεις την επιλογή Go to details, κάνε click More details και ξανακολούθησε τα προηγούμενα βήματα. Δεξί click στο 'Microsoft Edge' κι επιλογή 'Go to details' Επέλεξε 'More details' στην περίπτωση που η επιλογή 'Go to details' δεν εμφανιστεί
 8. Μόλις εμφανιστεί η καρτέλα Details, εντόπισε όλες τις καταχωρήσεις που εμπεριέχουν το Microsoft Edge. Κάνε δεξί click σε καθεμιά από αυτές τις καταχωρήσεις κι επέλεξε End Task για να τις τερματίσεις. Εντόπισε τις καταχωρήσεις Microsoft Edge και επέλεξε 'End Task'

Επαναφορά Microsoft Edge browser (Μέθοδος 2) :

Εάν δε τα καταφέρεις με τη Μέθοδο 1, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις την προηγμένη μέθοδο επαναφοράς Edge.

 1. Σημείωση : θα πρέπει να κάνεις πρώτα backup όλα σου τα δεδομένα πριν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
 2. Βρες αυτό τον φάκελο στον υπολογιστή σου: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Επέλεξε κάθε καταχώρηση που έχει αποθηκευτεί και δεξί click. Κατόπιν, επιλογή Delete . Πήγαινε στον φάκελο Microsoft Edge, κάνε δεξί click σε κάθε καταχώρηση και click 'Delete'
 4. Click στο κουμπί Start (Windows logo) και πληκτρολόγησε window power στη γραμμή Search my stuff .
 5. Δεξί click στην καταχώρηση Windows PowerShell κι επιλογή Run as administrator. Εντόπισε το Windows PowerShell, δεξί click πάνω του, κι επιλογή 'Run as administrator'
 6. Στην Οθόνη Διαχειριστή : Θα εμφανιστεί το παράθυρο PowerShell. Κάνε επικόλληση αυτή τη γραμμή εντολών μετά από PS C:\WINDOWS\system32> και πάτησε Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Αντιγραφή κι επικόλληση της ζητούμενης εντολής. Κατόπιν, πάτησε 'Enter'

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτά τα βήματα, το Motious.com θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τον Microsoft Edge browser.

Αφαίρεση Motious.com από Mozilla Firefox (FF)

Θα πρέπει να ελέγξεις την λίστα των επεκτάσεων (extensions), να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις το Motious. Επίσης, συνιστούμε την αφαίρεση όλων των άγνωστων / ύποπτων επεκτάσεων, plugins, κτλ που έχουν εγκατασταθεί στον Mozilla Firefox χωρίς τη συνειδητή επίγνωση και έγκρισή σου. Πολύ πιθανό αρκετά απ' αυτά να σχετίζονται με τον browser hijacker και να ευθύνονται για την εμφάνιση ανεπιθύμητων διαφημίσεων.

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το Mozilla Firefox, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεAdd-ons Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε 'Add-ons'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Motious.com και άλλες αμφισβητήσιμες προσθήκες. Κάντε κλικ στο Remove για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Επιλέξτε το 'Extensions' και βρείτε κακόβουλες εγγραφές. Κάντε κλικ στο 'Remove' για να απαλλαγείτε από αυτές
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Κάντε κλικ στο μενού (πάνω δεξιά γωνία), επιλέξτε Options General.
 4. Εδώ, διαγράψτε κακόβουλες URL και εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας ή κάντε κλικ στο Restore to default.
 5. Κάντε κλικ στο OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Στη καρτέλα 'General', διαγράψτε τις κακόβουλες URL από την ενότητα 'Home Page' ή κάντε κλικ στο κουμπί 'Restore to Default'. Κάντε κλικ στο 'OK' για να αποθηκευτούν οι αλλαγές
 6. Επαναφέρετε το Mozilla Firefox
  Κάντε κλικ στο μενού Firefox στη πάνω αριστερή γωνία και κάντε κλικ στο ερωτηματικό. Εδώ, επιλέξτε Troubleshooting Information. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και μετά στο '?'. Επιλέξτε 'Troubleshooting Information'
 7. Τώρα θα δείτε το μήνυμα Reset Firefox to its default state με το κουμπί Reset Firefox. Κάντε κλικ σε αυτό το κουμπί μερικές φορές και ολοκληρώστε την αφαίρεση του Motious.com . Κάντε κλικ μερικές φορές στο κουμπί 'Reset Firefox'

Αφαίρεση Motious.com από Google Chrome

Θα πρέπει να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις το Motious πρόσθετο (add-on) από το Google Chrome web browser. Επίσης, συνιστούμε την αφαίρεση όλων των ύποπτων επεκτάσεων και την επαναφορά των ρυθμίσεων του browser, όπως φαίνεται παρακάτω.

 1. Διαγράψτε τις κακόβουλες προσθήκες
  Ανοίξτε το Google Chrome, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεTools Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού. Επιλέξτε 'Tools' και 'Extensions'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Motious.com και άλλες κακόβουλες προσθήκες και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Βρείτε κακόβουλες εγγραφές και διαγράψτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιοι του Κάδου
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα και τη προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σας, αν τροποποιήθηκαν από αυτόν τον ιό
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε Settings.
 4. Εδώ, βρείτε το Open a specific page or set of pages που βρίσκεται στην επιλογή On startup και κάντε κλικ στο Set pages. Μόλις κάνετε κλικ στο μενού και στο 'Settings', επιλέξτε 'Set pages'
 5. Τώρα θα δείτε ένα άλλο παράθυρο. Εδώ, διαγράψτε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης και εισάγετε αυτή που επιθυμείτε ως αρχική σας σελίδα. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 6. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού ξανά και επιλέξτε το Settings Manage Search engines που βρίσκεται στην ενότητα Search. Στο σημείο 'Settings', επιλέξτε 'Manage search engines...'
 7. Στο σημείο Search Engines..., αφαιρέστε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης. Προτείνουμε να αφαήσετε την ιστοσελίδα της Google ή μια της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 8. Επαναφέρετε το Google Chrome
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στη πάνω δεξιά γωνία του Google Chrome και επιλέξτε Settings.
 9. Μετακινηθείτε προς το τέλος της σελίδας και κάντε κλικ στο Reset browser settings. Στο σημείο 'Settings', μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset browser settings'
 10. Κάντε κλικ στο Reset για να επιβεβαιώσετε και να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Motious.com. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset' για να ολοκληρώσε τε την αφαίρεση σας

Αφαίρεση Motious.com από Safari

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Μετά, επιλέξτε Preferences. Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Preferences'
 2. Εδώ, επιλέξτε Extensions και βρείτε το Motious.com ή άλλες ύποπτες εγγραφές. Κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall για να απαλλαγείτε από αυτές. Πηγαίνετε 'Extensions' και απεγκαταστήστε τα κακόβουλα πρόσθετα
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού. Εδώ, επιλέξτε Preferences όπως εμφανίστηκε προηγουμένως και επιλέξτε General.
 4. Εδώ, βρείτε το πεδίο Homepage. Αν έχει τροποποιηθεί από το Motious.com, αφαιρέστε αυτή την ανεπιθύμητη σελίδα και εισάγετε αυτή που θέλετε να χρησιμοποιείτε για τις αναζητήσεις σας. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε το "http://" πριν εισάγετε τη διεύθυνση της σελίδας αυτής. Όταν είστε σε 'General', διαγράψτε τις κακόβουλες URL και εισάγετε τη σελίδα της επιλογής σας
 5. Επαναφέρετε το Safari
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εδώ, επιλέξτε Reset Safari.... Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Reset Safari...'
 6. Τώρα, θα δείτε ένα παράθυρο με αναλυτικές επιλογές επαναφοράς. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συνήθως επιλεγμένες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ποιές θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Reset για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του Motious.com. Διαλέξτε όλες τις επιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - The mastermind

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Ugnius Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-motious-com-virus.html
Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες

Η γνώμη σας σχετικά με Motious.com virus