Βαθμός σοβαρότητας:  
  (99/100)

Ιός Maktub Locker. Τρόποι Αφαίρεσης (Οδηγός Απεγκατάστασης)

από Jake Doe - - | Τύπος: Προγράμματα Υποκλοπών

Ιός Maktub Locker – άλλος ένας ιός τύπου ransomware που απειλεί τον υπολογιστή σας

Οι χρήστες υπολογιστών πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, γιατί εμφανίστηκε μια νέα πολύ σοβαρή κυβερνο-απειλή τύπου ransomware, ο ιός Maktub Locker. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως προηγμένο κι επιθετικό ιό που κρυπτογραφεί αποτελεσματικά όλα τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα-στόχο.

Ο κύριος τρόπος διαδικτυακής του εξάπλωσης είναι τα emails. Ο ιός κρύβεται ως επισύναψη email με την παραπλανητική μορφή Όρων Χρήσης Υπηρεσίας. Το εικονίδιό του είναι παρόμοιο με .txt ή .pdf αρχείο, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι αρχείο τύπου .scr. Μόλις ο χρήστης-θύμα κατεβάσει και τρέξει αυτό το αρχείο, παράλληλα με το άνοιγμα του αρχείου ενεργοποιείται και κακόβουλη παρασκηνιακή διεργασία. Ο ιός Maktub Locker ransomware προβαίνει σε γενική σάρωση συστήματος για τον εντοπισμό σημαντικών προσωπικών αρχείων. Κατόπιν, τα κρυπτογραφεί χρησιμοποιώντας τον προηγμένο και πολύ αποτελεσματικό αλγόριθμο κρυπτογράφησης, AES-256. Με το πέρας της κρυπτογράφησης μειώνεται το μέγεθος του αρχείου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός επισυνάπτει δική του επέκταση στα κρυπτογραφημένα αρχεία. Η επέκταση αυτή αλλάζει από σύστημα σε σύστημα.

Μόλις ολοκληρωθεί η κρυπτογράφηση, ο ιός Maktub Locker virus εμφανίζει μήνυμα λύτρων. Πρόκειται για αρχείο τύπου .html με όνομα _DECRYPT_INFO_(με τυχαία επέκταση). Στο μήνυμα αυτό εμπεριέχονται πληροφορίες σχετικά με το τι έχει συμβεί στον υπολογιστή. Σημειώνεται στο κείμενο ότι όλα τα προσωπικά αρχεία έχουν κρυπτογραφηθεί χρησιμοποιώντας “το πλέον προηγμένο και μοναδικό κλειδί κρυπτογράφησης, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό τον υπολογιστή.” Πιο κάτω, υπόσχεται ότι θα δοθεί στον χρήστη-θύμα το κλειδί-αποκρυπτογράφησης μόνο εάν πληρώσει εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου το ποσόν που ορίζεται ως λύτρα απελευθέρωσης. Εάν ο χρήστης-θύμα δεν προβεί σε πληρωμή, τότε το μοναδικό αυτό κλειδί θα καταστραφεί.

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση των περισσότερων ιών τύπου ransomware, έτσι και ο ιός Maktub Locker ζητάει από τον χρήστη-θύμα να εγκαταστήσει Tor browser και να επισκεφτεί συγκεκριμένη ή συγκεκριμένες URLs που θα του δώσουν πρόσβαση στο μυστικό server. Κατόπιν, χρησιμοποιώντας τον κωδικό που θα αποκτήσει, ο χρήστης-θύμα θα επισκεφτεί ειδικό ιστότοπο διαφορετικό από τους ιστότοπους άλλων ιών τύπου ransomware.

Maktub Locker virus ransom note

Ο ιστότοπος αποτελείται από 5 διαφορετικές σελίδες. Ξεκινάει με τη σελίδα, “HELLO!”. Οι κυβερνο-εγκληματίες ενημερώνουν ότι τα αρχεία έχουν κρυπτογραφηθεί. Ο μόνος τρόπος ανάκτησής τους είναι η πληρωμή του ποσού που έχει οριστεί ως λύτρα.

Η δεύτερη σελίδα έχει τίτλο, “WE ARE NOT LYING!”. Εδώ, οι κυβερνο-εγκληματίες παροτρύνουν τους χρήστες-θύματα να γκουγκλάρουν το “Maktub Locker”. Στα αποτελέσματα αναζήτησης θα φανεί πόσο επικίνδυνος είναι ο συγκεκριμένος ιός. Λόγω του προηγμένου αλγόριθμου κρυπτογράφησης, η ανάκτηση των κρυπτογραφημένων αρχείων είναι αδύνατη πέραν του συγκεκριμένου τρόπου. Μάλιστα, για να δείξουν την αποτελεσματικότητα του κλειδιού αποκρυπτογράφησης, συνιστούν στους χρήστες-θύματα να ανεβάσουν δυο αρχεία τους ώστε να τεστάρουν αυτό το κλειδί.

Η επόμενη σελίδα έχει τίτλο, “HOW MUCH DOES IT COST?”. Σε αυτή τη σελίδα, τονίζεται η ανάγκη της πληρωμής των λύτρων το συντομότερο δυνατόν. Διαφορετικά, τα λύτρα θα αυξηθούν. Εάν τα λύτρα πληρωθούν εντός τριών ημερών από την ημερομηνία μόλυνσης, ο χρήστης-θύμα θα κληθεί να πληρώσει $588. Από αυτή την περίοδο και ύστερα τα λύτρα θα αυξάνονται κάθε τρεις μέρες. Για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την πίεση και τον εκφοβισμό, ανακοινώνεται ότι με το πέρας των 15 ημερών δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα συνεχίσει να ισχύει αυτό το μοναδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης. Επίσης, μετά τις 15 μέρες ο ιστότοπος μπορεί να εξαφανιστεί ανά πάσα στιγμή κι έτσι θα χαθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα ο χρήστης-θύμα να ανακτήσει τα κρυπτογραφημένα αρχεία του.

Η τέταρτη σελίδα έχει τίτλο, “WHERE DO I PAY?”. Εδώ, ο χρήστης ενημερώνεται ότι θα πρέπει να πληρώσει σε Bitcoins και κατόπιν να περιμένει λίγες ώρες. Τέλος, η πέμπτη σελίδα έχει τίτλο, “BITCOIN PURCHASE”. Εδώ, παρέχονται οδηγίες για το πως μπορεί να γίνει η πληρωμή σε Bitcoins και παρουσιάζει μια λίστα με ιστότοπους από όπου μπορεί ο χρήστης-θύμα να αγοράσει Bitcoins.

Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση που το σύστημα του υπολογιστή μου μολυνθεί από τον ιό Maktub Locker?

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να αποφασίσετε εάν επιθυμείτε να στηρίξετε οικονομικά ή όχι αυτούς τους κυβερνο-εγκληματίες. Εάν πληρώσετε τα λύτρα, θα τους βοηθήσετε περαιτέρω οικονομικά κι έτσι θα μπορούν να συνεχίζουν το κακόβουλο έργο τους. Έτσι, θα έχουν τα οικονομικά μέσα να δημιουργούν ακόμα πιο επικίνδυνους και πολυσύνθετους ιούς και φυσικά να ζητούν ακόμα μεγαλύτερα λύτρα! Εκτός από αυτά, ειλικρινά πιστεύετε ότι όντως αυτοί οι κυβερνο-εγκληματίες θα σας παραδώσουν το κλειδί αποκρυπτογράφησης μόλις πληρωθούν?

Από την άλλη, εάν αποφασίσετε να μην πληρώσετε, τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε άμεσα κι ολοκληρωτικά τον ιό Maktub Locker. Είναι καίριας σημασίας να αφαιρεθούν όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τον ιό. Διαφορετικά, τα στοιχεία αυτά μπορεί να ξαναεμφανίσουν τον ιό, ακόμα κι αν τον αφαιρέσετε ολοκληρωτικά!

Εάν δεν θυμάστε να έχετε ανοίξει πρόσφατα κάποια επισύναψη ύποπτου email, τότε το πιο πιθανό είναι ο ιός να διείσδυσε στο σύστημα του υπολογιστή σας με τη βοήθεια κάποιου trojan. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός των trojans. Για αυτό τον λόγο, στην περίπτωση που ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από τον ιό Maktub virus, σας προτείνουμε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware. Αυτό, θα αναλάβει αυτόματα να προβεί σε γενική σάρωση συστήματος και σε ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού. Για περιπτώσεις όπως αυτή, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το εξαίρετο και δοκιμασμένο, Reimage.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Ερώτηση: Έχω ήδη αφαιρέσει τον ιό. Πώς μπορώ να αποκρυπτογραφήσω τα δεδομένα?

Απάντηση: Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα διαθέσιμο στην αγορά που να μπορεί να αποκρυπτογραφήσει μπλοκαρισμένα αρχεία που έχει κρυπτογραφήσει ο ιός Maktub Locker ransomware. Για αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικά backup όλα τα σημαντικά σας αρχεία σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, οι οποίοι με το πέρας του backup θα πρέπει να αποσυνδέονται από τον υπολογιστή.

Ερώτηση: Πώς μπορώ να αποφύγω μόλυνση από τον ιό Maktub Locker virus?

Απάντηση: Είναι σχετικά απλό – απλά, μείνετε μακρυά από άγνωστα και ύποπτα emails, από ύποπτους / πειρατικούς ιστότοπους, και από κλικαρίσματα αναδυόμενων διαφημίσεων και ειδοποιήσεων. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να έχετε πάντα εγκαταστημένο κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τον ιό Maktub Locker?

Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε χειροκίνητα τον ιό Maktub Locker ransomware. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο, επιθετικό, και πολυσύνθετο ιό ο οποίος κρύβει πολλά στοιχεία του σε διάφορα σημεία του συστήματος. Ειδικά δε, αν είστε αρχάριοι και δεν έχετε προηγμένες γνώσεις πληροφορικής και προγραμματισμού, τότε σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το εξαίρετο και πολυ-δοκιμασμένο anti-malware, Reimage. Από την άλλη, εάν επιθυμείτε τόσο πολύ να δοκιμάσετε να το αφαιρέσετε χειροκίνητα, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες χειροκίνητης αφαίρεσης του ιού Maktub Locker.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το Reimage, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Προτείνεται το Reimage για αφαίρεση της ζημιάς του ιού. Η δωρεάν σάρωση σας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξετε για το εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί ή όχι. Εάν χρειασθεί να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό (βλ. malware), τότε θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε την πλήρη έκδοση του προγράμματος ασφάλειας Reimage.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Maktub Locker:

Αφαίρεση Maktub Locker χρησιμοποιώντας Safe Mode with Networking

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Safe Mode with Networking από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Networking στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Βήμα 2: Απομάκρυνση Maktub Locker

  Συνδεθείτε στον μολυσμένο λογαριασμό κι εκκινήστε τον browser. Κατεβάστε το Reimage ή οποιοδήποτε άλλο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Κατόπιν, προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος κι αφαιρέστε κακόβουλα αρχεία που ανήκουν στο ransomware και ολοκληρώστε την αφαίρεση του Maktub Locker.

Εάν το ransomware μπλοκάρει το Safe Mode with Networking, τότε δοκιμάστε κάποια άλλη μέθοδο.

Αφαίρεση Maktub Locker χρησιμοποιώντας System Restore

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του Maktub Locker. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με Reimage έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση Maktub Locker έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από Maktub Locker κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner ή Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

Σχετικά με συντάκτη

Jake Doe
Jake Doe

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Jake Doe
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες