Βαθμός σοβαρότητας:  
  (60/100)

Ιός Instagram. Τρόποι Αφαίρεσης (Οδηγός Απεγκατάστασης)

12

Ο ιός Instagram θέλει πολύ μεγάλη προσοχή – ο λογαριασμός σου μπορεί να χακαριστεί!

Ο ιός Instagram αναφέρεται γενικά σε ομάδα κακόβουλων προγραμμάτων malware που έχουν βάλει ως στόχο τις συσκευές των χρηστών αυτής της τεράστιας και πολύ δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς, η τεράστια δημοφιλία του Instagram είναι παράλληλα και η «κατάρα» του, καθώς αποτελεί το βασικό λόγο που έχει μπει στο στόχαστρο πολλών επικίνδυνων κυβερνο-εγκληματιών.

Σίγουρα, έχεις ακούσεις για ιούς που έχουν στοχεύσει ήδη άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως πχ. Facebook virus και Skype virus. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τις διαφορετικές μορφές που παίρνει ο ιός Instagram virus, και θα μοιραστούμε τρόπους προστασίας από κακόβουλα προγράμματα malware που στοχεύουν τους χρήστες του Instagram.

Εάν υποψιάζεσαι ότι και η δική σου συσκευή μπορεί να έχει μολυνθεί, συνιστούμε να ακολουθήσεις προσεκτικά και βήμα προς βήμα τις αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης του ιού Instagram virus (θα τις βρεις στο τέλος του άρθρου) και να καθαρίσεις το συντομότερο δυνατό τη συσκευή σου από αυτό τον ύπουλο και ιδιαιτέρως επικίνδυνο ιό.

Για γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη, ασφαλέστερη, και ευκολότερη αφαίρεση, συνιστούμε τη χρήση ενός αξιόπιστου και πλήρως ενημερωμένου anti-malware λογισμικού ασφάλειας (σαν αυτά που προτείνουμε στο τέλος του άρθρου). Το anti-malware θα αναλάβει αυτόματα, μέσω σάρωσης της συσκευής, να εντοπίσει και να αφαιρέσει ολοκληρωτικά όχι μόνο το συγκεκριμένο ιό, αλλά και οποιοδήποτε ανεπιθύμητο ή κακόβουλο πρόγραμμα/αρχείο κατάφερε να τρυπώσει κρυφά και να μολύνει τη συσκευή σου.

Ugly List 2016 scam. Πρόκειται για ένα νέο ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα, συγκεκριμένα στο Instagram, μέσω μολυσμένων λογαριασμών χρηστών. Ο ιός χρησιμοποιεί το μολυσμένο λογαριασμό για να ποστάρει φωτογραφίες/εικόνες με τίτλο “Instagram Ugly List 2016,” ταγκάρει τυχαίους Instagram φίλους του χρήστη-θύματος, και κάτω από την φωτογραφία έχει σχόλιο, όπως πχ. “LOL how did your profile on the list,” “omg your profile on the list,” “this is crazy all you guys are there” ή “wow u made the ugly list.”

Εάν λοιπόν ταγκαριστείς κάποια στιγμή σε μια τέτοια φωτογραφία/εικόνα, μην την κλικάρεις! Συνήθως, αυτά τα ποσταρίσματα εμπεριέχουν κακόβουλο σύνδεσμο ανακατεύθυνσης URL προς ιστότοπους ‘φορτωμένους’ με ιούς, οι οποίοι κυρίως στοχεύουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών (phishing sites). Στόχος είναι η πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων μπορούν να υποκλαπούν σημαντικά χρηματικά ποσά ή οι χακαρισμένοι αυτοί λογαριασμοί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω διαδικτυακή εξάπλωση του ιού, αλλά και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων malware.

Στην περίπτωση που χακαριστεί ο Instagram λογαριασμός σου, προσπάθησε να αλλάξεις τον προσωπικό σου κωδικό πρόσβασης. Εάν δε σε αφήνει να το κάνεις, θα πρέπει να αναφέρεις άμεσα το χακάρισμα του λογαριασμού σου στην ομάδα ειδικών του Instagram.

Ιός Instagram followers virus. Ο συγκεκριμένος ιός σχετίζεται με τον ιό Zeus virus, ο οποίος έχει συνδέσει την κακόβουλη δράση του με υποκλοπές προσωπικών στοιχείων πιστωτικών καρτών των χρηστών-θυμάτων. Πλέον, έχουμε διαπιστώσει ότι ο ιός χακάρει Instagram λογαριασμούς και τους μετατρέπει σε «ζόμπι» λογαριασμούς που ακολουθούν χρήστες του Instagram και πατάει αυθαίρετα like στα ποσταρίσματά τους.

Στην περίπτωση που διαπιστώσεις ότι άρχισαν να σου εμφανίζονται ύποπτα posts στο Instagram feed σου, συνιστούμε να προβείς άμεσα σε αλλαγή του πρωσωπικού σου κωδικού πρόσβασης στο Instagram. Κατόπιν, συνιστούμε να προβείς άμεσα σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο και πλήρως ενημερωμένο anti-malware ώστε να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά ο ιός Instagram virus. Διαφορετικά, ο ιός θα κάνει και τον δικό σου Instagram λογαριασμό να συμπεριφέρεται σα «ζόμπι,» δλδ. να ακολουθεί αυθαίρετα χρήστες του Instagram και να πατάει like, χωρίς τη συνειδητή σου επίγνωση κι έγκριση.

Ιός Who Viewed Your Instagram Profile virus. Υπάρχουν πολλές παραπλανητικές εφαρμογές που υποστηρίζουν ότι μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα να αποκαλύπτουν στους χρηστες ποιοι επισκέπτονται το προφίλ τους στο Instagram. Φυσικά, λίγο έως πολύ όλοι μας κρύβουμε μεγάλη περιέργεια μέσα μας και σίγουρα θα μας ενδιέφερε να ξέρουμε ποιοι κοιτάνε το προφίλ μας.

Ωστόσο, προσοχή! Το Instagram σε καμιά περίπτωση δεν παρέχει την παραμικρή πληροφορία σε εφαρμογές τρίτων να αποκαλύπτουν ονομαστικά τις κινήσεις χρηστών του Instagram! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αυτού του είδους οι υποσχέσεις από εφαρμογές τρίτων δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα προσπάθεια παραπλάνησης που κρύβει πολλούς κινδύνους! Για παράδειγμα, εφαρμογές όπως η InstaCare – Who cares with me? ή η Who Viewed Me on Instagram? έχουν σχεδιαστεί από τον Turkyer Bayram – τον ίδιο προγραμματιστή που δημιούργησε το κακόφημο InstaAgent, εφαρμογή η οποία κατηγορήθηκε ότι υπέκλεψε τα προσωπικά δεδομένα σύνδεσης χιλιάδων χρηστών. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις πόσταρε αυθαίρετα εκ μέρους των χρηστών-θυμάτων, έχοντας χακάρει τους λογαριασμούς τους.

Instagram virus

Πώς μπορεί να διεισδύσει στον λογαριασμό μου ο συγκεκριμένος ιός?

Αν και οι κυβερνο-επιθέσεις σε λογαριασμούς χρηστών Instagram δεν έχουν πάρει ακόμα την έκταση που παρατηρείται σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο στατιστικά έχεις ταγκαριστεί αυθαίρετα τουλάχιστον μια φορά σε ύποπτες φωτογραφίες/εικόνες στο Instagram.

Οι λογαριασμοί που ταγκάρουν αυθαίρετα σε φωτογραφίες τυχαίους χρήστες και υπόσχονται χιλιάδες likes και followers, συνήθως προσπαθούν να ανακατευθύνουν τους χρήστες σε άγνωστους ιστότοπους αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας, μάλιστα πολλές φορές κακόβουλους. Προσοχή! Μη πατάς ποτέ συνδέσμους (links) εκτός κι αν γνωρίζεις σίγουρα ότι ο Insta λογαριασμός που προωθεί ένα τέτοιο σύνδεσμο είναι νόμιμος κι αξιόπιστος.

Κάτι άλλο, επίσης πολύ σημαντικό, είναι ότι θα πρέπει να θυμάσαι πάντα πως οι εφαρμογές που υπόσχονται πολύ υπερβολικά πράγματα που παρα-είναι καλά για να είναι αληθινά, είναι ακριβώς αυτό, οι υποσχέσεις τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα μια καμπάνια παραπλάνησης.

Θα θέλαμε να σε συμβουλέψουμε να αποφεύγεις να μοιράζεσαι προσωπικά σου στοιχεία, όπως πχ. προσωπικά στοιχεία σύνδεσης, σε άγνωστες/ύποπτες εφαρμογές που υπόσχονται ποικιλοτρόπως ότι θα σου προσφέρουν χιλιάδες followers (συνήθως, οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν bots που το Instagram αργά ή γρήγορα θα εντοπίσει και θα διαγράψει, οπότε αργά ή γρήγορα θα χάσεις τις χιλιάδες των followers για τους οποίους πλήρωσες αδρά).

Εάν επιθυμείς να αυξήσεις τους likers και τους followers του Instagram λογαριασμού σου, το καλύτερο θα ήταν να εστιάσεις στην ποιότητα, φρεσκάδα, και διαφορετικότητα του περιεχομένου που ποστάρεις και να αποφύγεις να βασίζεσαι σε ύποπτες εφαρμογές που στη τελική μόνο σοβαρά προβλήματα κι έξοδα θα σου δημιουργήσουν!

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τον ιό Instagram virus?

Εάν υποπτεύεσαι ότι η κινητή συσκευή σου έχει μολυνθεί από ιό, συνιστούμε να προβείς άμεσα σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware το οποίο θα είναι συμβατό με τη συσκευή σου. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά τα δυο εξαίρετα και πολυδοκιμασμένα λογισμικά ασφάλειας:Reimage ή Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

Για να απαλλαγείς ολοκληρωτικά από τον ιό Instagram σε συμβουλεύουμε να ακολουθήσεις προσεκτικά και βήμα προς βήμα τις παρακάτω οδηγίες.

  1. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να πάψεις την λειτουργία και να μπλοκάρεις ύποπτες εφαρμογές που έχουν αποσπάσει αυθαίρετα/ύπουλα την έγκρισή σου να δρουν εκ μέρους σου και να ελέγχουν τον Instagram λογαριασμό σου. Συνδέσου στον λογαριασμό σου μέσω web browser. Μη χρησιμοποιείς την εφαρμογή – να χρησιμοποιείς τον web browser.
  2. Πήγαινε στο προφίλ σου, και κάνε κλικ Edit Profile (Επεξεργασία Προφίλ). Κατόπιν, κάνε κλικ Authorized Applications (Εξουσιοδοτημένες Εφαρμογές).
  3. Θα σου εμφανιστεί λίστα προγραμμάτων που έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σου. Σε κάθε πρόγραμμα από κάτω, υπάρχει κουμπί Revoke Access (Ανάκληση Πρόσβασης). Κλίκαρέ το και πάτα Yes (Ναι) στην αναδυόμενη επιβεβαίωση.
  4. Άλλαξε τον κωδικό σου.

Στην περίπτωση που δεν καταφέρεις να συνδεθείς στον λογαριασμό σου, θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με την ομάδα ειδικών του Instagram.

Μπορεί να συνεργαζόμαστε με κάθε προϊόν το οποίο προτείνουμε στην ιστοσελίδα. Πλήρης γνωστοποίηση στους Όρους Χρήσης μας. Κάνοντας λήψη του προτεινόμενου Anti-spyware λογισμικού για την αφαίρεση του Ιός Instagram, συμφωνείτε στη πολιτική απορρήτου μας και στους συμφωνία χρήσης.
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με OS X
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Στην περίπτωση που η προσπάθεια αφαίρεσης της μόλυνσης είναι ανεπιτυχής με τη χρήση Reimage, υποβολή ερώτησης, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Τμήμα Υποστήριξης δίνοντας όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς.
Προτείνεται το Reimage για απεγκατάσταση του Ιός Instagram. Η δωρεάν σάρωση σας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξετε για το εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί ή όχι. Εάν χρειασθεί να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό (βλ. malware), τότε θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε την πλήρη έκδοση του προγράμματος ασφάλειας Reimage.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο αξιολόγησης του Reimage.
Πατήστε αναφορές Reimage

Σχετικά με συντάκτη

Olivia Morelli
Olivia Morelli

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-instagram-virus.html

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες