Βαθμός σοβαρότητας:  
  (99/100)

Αφαίρεση ιού CTB Locker (Ενημερωμένο Εγχειρίδιο Οδηγιών)

από Jake Doe - - | Τύπος: Προγράμματα Υποκλοπών

Ο ιός CTB Locker είναι μια από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις ransomware (κακόβουλο λογισμικό που καταλαμβάνει τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων του υπολογιστή, κρυπτογραφεί αρχεία του συστήματος και απαγορεύει την πρόσβαση του χρήστη σε αυτά, έως ότου πληρωθεί κάποιο ποσό που έχει οριστεί από το πρόγραμμα ως λύτρα απελευθέρωσης) και ξεκίνησε να επιτίθεται σε συστήματα υπολογιστών από τα μέσα Ιουλίου, 2014. Έχει πάρα πολλές ομοιότητες με Cryptowall virus, Cryptolocker, Cryptorbit, κλπ.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως επικίνδυνο ιό που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση συγκεκριμένων αρχείων και δεδομένων αναγκάζοντας με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο τους χρήστες να προβούν τρομοκρατημένοι σε πληρωμή του ποσού που ορίζει ο ιός ως λύτρα απελευθέρωσης κι αποκρυπτογράφησης των μολυσμένων και μπλοκαρισμένων αρχείων και δεδομένων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι χρήστες που θέλουν να επαναφέρουν την πρόσβασή τους στις φωτογραφίες, videos, κι άλλα σημαντικά αρχεία, θα πρέπει να πληρώσουν το ποσόν των 120 USD. Ωστόσο, ορισμένες φορές, ο ιός CTB Locker μπορεί να ζητάει από τα θύματά του 24 USD ή ακόμα κι άλλα ποσά. Αυτό που μένει σταθερό είναι ότι ζητείται από τον χρήστη-θύμα να πληρώσει σε bitcoins.

Έαν κι ο δικός σας υπολογιστής μολυνθεί από τον ιό CTB Locker, τότε το πρώτο πράγμα που θα διαπιστώσετε θα είναι η αδυναμία πρόσβασής σας σε κάποια αρχεία. Επίσης, θα αρχίσουν να σας εμφανίζονται προειδοποιητικά μηνύματα που θα σας ενημερώνουν σχετικά με την κατάσταση και την ανάγκη πληρωμής των λύτρων. Σε αυτή την περίπτωση, σας συμβουλεύουμε να προβείτε άμεσα σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας), γιατί όσο πιο γρήγορα κάνετε τη σάρωση τόσα περισσότερα αρχεία σας θα σώσετε από το μπλοκάρισμα και την κρυπτογράφηση.

Δυστυχώς, ο ιός αυτός πολύ δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί πριν αρχίσει να εμφανίζει τα προειδοποιητικά του μηνύματα. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να έχετε πάντα εγκαταστημένο ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας) το οποίο θα μπορέσει να σας προσφέρει συνεχή κι ολοκληρωμένη ‘θωράκιση’ από αυτού του είδους τις επικίνδυνες και κακόβουλες μολύνσεις και κυβερνο-εισβολές. Για περιπτώσεις όπως αυτή, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε το εξαίρετο Reimage Reimage Cleaner Intego.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΙΟΣ CTB Locker ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ?

Ο ιός CTB Locker διαδίδεται κυρίως μέσω παραπλανητικών emails. Μπορεί να προσπαθήσουν να σας παραπλανήσουν εμφανίζοντάς σας κείμενα που θα σας προτρέπουν να επιβεβαιώσετε δήθεν online παραγγελίες σας, πληρωμές, κτλ. Φυσικά, με το που κάνει το λάθος ο χρήστης-θύμα και πατήσει κάποιον από τους συνδέσμους που εμπεριέχονται σε αυτά τα emails, ο υπολογιστής του θα μολυνθεί από αυτό τον ransomware ιό.

Επίσης, θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και καχύποπτοι σχετικά με αναδυόμενες διαφημίσεις που θα σας προσφέρουν δήθεν δωρεάν ενημερώσεις δημοφιλών προγραμμάτων που έχετε εγκαταστημένα στον υπολογιστή σας, όπως πχ. Java ή Flash Player. Το τονίζουμε αυτό, γιατί διαπιστώσαμε ότι αυτή είναι ακόμα μια παραπλανητική μέθοδος που χρησιμοποιεί ο ιός CTB Locker για να διεισδύει σε συστήματα υπολογιστών.

Με το που καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή σας, αποθηκεύει άμεσα τα αρχεία του σε διάφορα μέρη του συστήματος και κατόπιν προβαίνει σε σάρωση ορισμένων αρχείων. Αφού εντοπίσει τα αρχεία που αναζητούσε (3fr, accdb, ai, arw, bay, cdr, cer, cr2, crt, crw, dbf, dcr, der, dng, doc, docm, docx, dwg, dxf, dxg, eps, erf, indd, jpe, jpg, kdc, mdb, mdf, mef, mrw, nef, nrw, odb, odm, odp, ods, odt, orf, p12, p7b, p7c, pdd, pef, pem, pfx, ppt, pptm, pptx, psd, pst, ptx, r3d, raf, raw, rtf, rw2, rwl, srf, srw, wb2, wpd, wps, xlk, xls, xlsb, xlsm, xlsx, etc.), τα μπλοκάρει χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση ελλειπτικής καμπύλης.

Κατόπιν ερευνών και δοκιμών, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί κρυφά κι αυθαίρετα με τους servers που είναι υπεύθυνοι για τον Έλεγχο κι Εντολές του μέσω TOR. Εάν χρησιμοποιείτε Windows XP, Windows Vista, Windows 7 και 8, τότε πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς, προς το παρόν, ο ιός επικεντρώνει τις επιθέσεις του σε αυτά ακριβώς τα λειτουργικά συστήματα. Σε περίπτωση τώρα που καταληφθεί ο έλεγχος λειτουργίας και ρυθμίσεων του υπολογιστή σας και διαπιστώσετε ότι αρχεία σας έχουν αποκρυπτογραφηθεί και έχει μπλοκαριστεί η πρόσβασή σας σε αυτά, τότε μπορείτε να τα ελέγξετε ανοίγοντας το αρχείο %MyDocuments%\.html . Δυστυχώς, δε θα μπορέσετε να τα επαναφέρετε αν δεν πληρώσετε πρώτα τα λύτρα στους δημιουργούς του ιού CTB Locker.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΤΟΝ ΙΟ CTB Locker?

Εάν πιστεύετε ότι ο ιός CTB Locker έχει καταφέρει να διεισδύσει στον υπολογιστή σας καταλαμβάνοντας τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεών του, τότε σας προτείνουμε να προβείτε άμεσα σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας κάποιο από αυτά τα δυο εξαίρετα προγράμματα ασφάλειας : Reimage Reimage Cleaner Intego ή SpyHunter 5Combo Cleaner . Αυτά θα αναλάβουν αυτόματα να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν ολοκληρωτικά αυτό τον επικίνδυνο ιό τύπου ransomware. Για να επαναφέρετε την πρόσβασή σας στα αρχεία που μπλόκαρε ο ιός, σας συμβουλεύουμε να προσπαθήσετε να κάνετε backup και να χρησιμοποιήσετε κάποιο αξιόπιστο εργαλείο επαναφοράς αρχείων, όπως πχ. το R-Studio ή το Photorec.

Δυστυχώς, η σάρωση συστήματος δε μπορεί να επαναφέρει τα αρχεία που κρυπτογράφησε και μπλόκαρε ο ιός CTB Locker. Για αυτό τον λόγο σας συνιστούμε να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία από αυτού του είδους τις μολύνσεις. Τα προγράμματα ασφάλειας που σας αναφέραμε πιο πάνω μπορούν να εγγυηθούν την αποτελεσματική ‘θωράκιση’ του συστήματος από κυβερνο-απειλές και μολύνσεις.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε backup τα αρχεία σας όσο το δυνατόν συχνότερα! Καλές επιλογές backup αποτελούν οι πολλών ειδών διαθέσιμες εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης, όπως πχ. USBs, CDs, DVDs, Google Drive, Dropbox, Flickr , κλπ. Μη ξεχάσετε ότι, σε περίπτωση που θελήσετε να κάνετε backup τα αρχεία σας στο διαδίκτυο, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε ρυθμίσει τα αρχεία αυτά να μην είναι προσβάσιμα από τρίτους παρά μόνο από εσάς ή και από χρήστες που έχετε εξουσιοδοτήσει!

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Στιγμιότυπο του Ιός CTB Locker
Στιγμιότυπο του Ιός CTB LockerΣτιγμιότυπο του Ιός CTB LockerΣτιγμιότυπο του Ιός CTB Locker
Στιγμιότυπο του Ιός CTB Locker

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού CTB Locker:

Αφαίρεση CTB Locker χρησιμοποιώντας Safe Mode with Networking

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Safe Mode with Networking από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Networking στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Βήμα 2: Απομάκρυνση CTB Locker

  Συνδεθείτε στον μολυσμένο λογαριασμό κι εκκινήστε τον browser. Κατεβάστε το Reimage Reimage Cleaner Intego ή οποιοδήποτε άλλο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Κατόπιν, προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος κι αφαιρέστε κακόβουλα αρχεία που ανήκουν στο ransomware και ολοκληρώστε την αφαίρεση του CTB Locker.

Εάν το ransomware μπλοκάρει το Safe Mode with Networking, τότε δοκιμάστε κάποια άλλη μέθοδο.

Αφαίρεση CTB Locker χρησιμοποιώντας System Restore

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του CTB Locker. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με Reimage Reimage Cleaner Intego έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση CTB Locker έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από CTB Locker κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes

Σχετικά με συντάκτη

Jake Doe
Jake Doe

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Jake Doe
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-ctb-locker-virus.html

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες


Η γνώμη σας σχετικά με CTB Locker virus