Βαθμός σοβαρότητας:  
  (36/100)

Αφαίρεση ιού Chromium (Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης) - ενημερώθηκε Σεπ 2020

από Linas Kiguolis - -   Chromium browser virus | Τύπος: Ιός τύπου Browser hijacker

O Chromium Virus είναι ένας επικίνδυνος φυλλομετρητής ιστού που δημιουργήθηκε με τη χρήση open-source web project

Απεικόνιση του Chromium

Το Chromium virus είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή κακόβουλου φυλλομετρητή ιστού (web browser) που δημιουργήθηκε με τη χρήση του νόμιμου Chromium κώδικα. Υπάρχει μία μακρά λίστα με παραδείγματα από κακόβουλες browser εκδόσεις, για παράδειγμα, Chroomium browser virus ή eFast browser που εμφανίστηκαν τα τελευταία δυο χρόνια. Μόλις εγκατασταθούν, έχουν τη τάση να διαγράφουν τις συντομεύσεις που τυχόν δημιούργησε ο νόμιμος Chrome browser στο σύστημα και να τις αντικαθιστούν με ψευδείς / παραπλανητικές. Θα πρέπει να τονιστεί οτι το κακόβουλο Chromium malware είναι ιδιαιτέρως ενεργό σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, ενώ παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο.

Όνομα Chromium virus
Τύπος Ιός Browser hijacker
Επίπεδο Κινδύνου Μεσαίο. Δε καταστρέφει το σύστημα, αλλά μπορεί να προχωρήσει σε κρυφές κι αυθαίρετες τροποποιήσεις στις παραμέτρους των ρυθμίσεων σε Windows Registry και φυλλομετρητή ιστού (web browser)
Κύριο Αρχείο Chromium.exe
Ενδείξεις Υψηλή απορρόφηση CPU πόρων, αυθαίρετη αντικατάσταση της προεπιλεγμένης Αρχικής του web browser, αυθαίρετες εγκαταστάσεις ύποπτων γραμμών εργαλείων (toolbars), ενοχλητικές διαφημίσεις, ύποπτες ανακατευθύνσεις
Chromium Browsers eFast Browser, Chroomium Browser, Tortuga Browser, Olcinium Browser, Qword Browser, Chedot Browser, BrowserAir Browser, Fusion Browser, BeagleBrowser, MyBrowser, Super Browser
Διαδικτυακή Εξάπλωση Μέσα από συνοδευτικά πακέτα λήψης apps τρίτων (software bundling), freeware ή shareware sites λήψεων, διαφημίσεις
Κύριοι Κίνδυνοι Ανακατευθύνσεις προς κακόβουλα websites, εμφανίσεις παραπλανητικών και δυνητικά επικίνδυνων διαφημίσεων, υποκλοπές ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και ταυτότητας (identity theft)
Απεγκατάσταση / Εξουδετέρωση Για την αποτελεσματική και ολοκληρωτική απεγκατάσταση του κακόβουλου Chromium, προτείνουμε τη χρήση του Reimage Reimage Cleaner Intego. Εναλλακτικά, προτείνουμε τον αναλυτικό οδηγό αφαίρεσης που υπάρχει παρακάτω.

Ο ιός Chromium browser virus δεν έχει καμία σχέση με τον Chrome και το Chromium open-source web project. Θα πρέπει να σημειωθεί οτι το project είναι παντελώς νόμιμο και δεν περιέχει κακόβουλους κώδικες. Είναι ανοικτό και προσβάσιμο προς οποιονδήποτε επιθυμεί να δημιουργήσει εξατομικευμένο φυλλομετρητή ιστού (customized web browser). Ωστόσο, όπως ισχύει με κάθε εργαλείο ανοικτού κώδικα (open-source tool), μπορεί να αποτελέσει μέσον εκμετάλλευσης διαφόρων κυβερνο-εγκληματιών, όπως πχ. hackers, scammers, spammers. Έτσι, στην περίπτωση που διαπιστώσεις οτι ο web browser σου άρχισε ξαφνικά να λειτουργεί με διαφορετικό και ύποπτο τρόπο, καλό θα ήταν να τσεκάρεις εάν συνεχίζει να είναι ο γνήσιος αξιόπιστος φυλλομετρητής ιστού ή αντικαταστάθηκε κρυφά από κάποια κακόβουλη παραλλαγή.

Chromium project

Συνήθως, οι χρήστες που έχουν μολυνθεί με τον ιό Chromium virus δεν αντιλαμβάνονται τίποτα ασυνήθιστο ή ύποπτο, επειδή σκοπός αυτού του ύποπτου πρόσθετου (add-on) είναι να πείσει τους χρήστες-θύματα οτι χρησιμοποιούν την αυθεντική έκδοση του φυλομμετρητή ιστού (web browser). Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα αρχίζουν να εμφανίζονται ξαφνικά και σε υψηλή συχνότητα ύποπτες ανακατευθύνσεις και ενοχλητικές αναδυόμενες διαφημίσεις (pop-up ads), σαφής ένδειξη οτι κάτι δεν πάει καλά με την ασφάλεια του συστήματος. Έτσι, αρκετοί χρήστες προβληματίζονται και αρχίζουν να τσεκάρουν το σύστημα του υπολογιστή τους για άγνωστες και ύποπτες πρόσφατες λήψεις, όπως πχ. browser επεκτάσεις (browser extensions), κλπ.

Δυστυχώς, ο ιός ξέρει να καλύπτει καλά τα ίχνη και την παρουσία του. Ωστόσο, μια καλή ένδειξη είναι οι διεργασίες που τρέχουν στη Διαχείριση Εργασιών (Task Manager). Εκεί, μπορεί να φανούν οι Chromium.exe διεργασίες. Εάν διαπιστώσεις υπερβολικά υψηλή κατανάλωση CPU πόρων, τότε κάτι ύποπτο συμβαίνει. Για να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά το Chromium malware από Mac ή Windows, προτείνουμε τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware, όπως πχ. Reimage Reimage Cleaner Intego ή Malwarebytes. Εναλλακτικά, στο τέλος του άρθρου υπάρχει αναλυτικός οδηγός αφαίρεσης του επικίνδυνου αυτού προγράμματος.

Ιός ChromiumΟ ιός Chromium είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ύποπτης, διαφημιστικά σχετιζόμενης, και κακόβουλης web browser έκδοσης που χρησιμοποιεί τον πηγαίο κώδικα (source code) του αυθεντικού Chromium browser. Στην εικόνα, μπορείς να δεις χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου web browser και χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας παραπλανητικής διαφήμισης Chrome Update.

Καλό είναι να γνωρίζεις οτι το συγκεκριμένο ύποπτο πρόγραμμα έχει τη τάση να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα των χρηστών στο σύνολό της. Ορισμένα από τα δεδομένα που συλλέγει ο ιός Chromium virus περιλαμβάνουν ποιους ιστότοπους-κάθε πότε-για πόσο επισκέπτεται ο χρήστης, ποιες διαφημίσεις κλικάρει, ποια κριτήρια αναζήτησης πληκτρολογεί, κτλ. Ως επί το πλείστον, αυτά τα δεδομένα συλλέγονται σε τεράστιες βάσεις δεδομένων και αποστέλλονται, έναντι αδράς αμοιβής, σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες ή ακόμα και άγνωστους τρίτους. Κατόπιν, δημιουργούνται διαδικτυακά προφίλ χρηστών, και βάσει των συλλεγμένων δεδομένων, εμφανίζονται στους χρήστες-θύματα άρτια στοχευμένες διαφημίσεις. Δυστυχώς, εκτός αυτού, τα συλλεγμένα δεδομένα μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε διάφορους κυβερνο-εγκληματίες, όπως πχ. hackers, spammers, scammers, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Η παρουσία του συγκεκριμένου ιού σε σύστημα υπολογιστή συνεπάγεται τακτικές εμφανίσεις “δελεαστικών” διαφημίσεων, διαφημίσεων με περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους, καθώς και διαφημίσεων που σχετίζονται με λήψεις “σημαντικών” ενημερώσεων λογισμικών.

Προσοχή! Εάν αρχίσουν να σου εμφανίζονται ξαφνικά ύποπτες ανακατευθύνσεις, τότε το πιθανότερο είναι πως κάτι ύποπτο συμβαίνει με το σύστημα του υπολογιστή σου. Ο “μαϊμού” και κακόβουλος Chromium browser μπορεί να προσπαθήσει να σε εξαναγκάσει σε χρήση συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης, απλά και μόνο για να μπορεί να σου εμφανίζει επιχορηγούμενες διαφημίσεις συνεργαζόμενων τρίτων, οι οποίες, ως επί το πλείστον, είναι ενοχλητικές, παραπλανητικές, και δυνητικά επικίνδυνες. Με κάθε κλικ σε αυτές τις διαφημίσεις, οι κυβερνο-εγκληματίες κερδοσκοπούν εις βάρος των ανυποψίαστων χρηστών (βλέπε pay-per-click, κτλ). 

Κατόπιν ερευνών και δοκιμών, φτάσαμε στο συμπέρασμα οτι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να εμφανίζει ακόμα και εξαιρετικά επικίνδυνες ανακατευθύνσεις προς κακόβουλα domains ή μέσω παραπλανητικών μεθόδων μπορεί να προσπαθήσει να υποκλέψει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρηστών. Αν διαπιστώσεις οτι ο ιός Rogue Chromium virus κατάφερε να διεισδύσει και να μολύνει το σύστημα του υπολογιστή σου, η άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση είναι μονόδρομος. 

Rogue Chromium Virus browsers λίστα 2018

eFast Browser. Ο ιός eFast virus είναι ουσιαστικά ένας παραπλανητικός φυλλομετρητής ιστού (web browser) που μπορεί να αντικαταστήσει κρυφά κι αυθαίρετα τον αυθεντικό και νόμιμο Google Chrome. Μόλις το κάνει, αρχίζει να εμφανίζει τακτικά μεγάλο όγκο από ενοχλητικές αναδυόμενες διαφημίσεις και banners, να εισάγει links σε websites, κτλ. Αυτός ο φυλλομετρητής ιστού είναι ιδιαιτέρως δύσκολος στην αφαίρεσή του. Γι' αυτό τον λόγο, οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συμβουλεύουν τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν ένα επαγγελματικό και αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-malware ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο εντοπισμός και η ολοκληρωτική αφαίρεση του eFast και όλων των βοηθητικών στοιχείων του. Εάν υποπτεύεσαι οτι ο Chrome συμπεριφέρεται ύποπτα, μπορεί να φταίει ο ιός eFast virus. Μη αγνοήσεις αυτές τις ενδείξεις και προχώρα άμεσα σε εντοπισμό και αφαίρεση αυτού του browser malware.

Chromium virus

Chroomium Browser. Ο Chroomium browser είναι ακόμα μία κακόβουλη παραλλαγή του Chromium project. Πρόκειται για έναν άκρως εκνευριστικό ιό, ο οποίος μπορεί να αντικαταστήσει κρυφά κι αυθαίρετα τον αυθεντικό Chrome browser. Μόλις το κάνει, θα αρχίσει να εμφανίζει πολλές διαφημίσεις εμπορικού χαρακτήρα κάθε φορά που ο χρήστης-θύμα προβαίνει σε διαδικτυακή περιήγηση. Η κύρια ένδειξη που σχετίζεται με μόλυνση από Chroomium malware είναι η ξαφνική επιβράδυνση στις ταχύτητες διαδικτυακών περιηγήσεων του web browser. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί οτι η συμπεριφορά του ιού είναι μια τυπική συμπεριφορά browser hijacker. Άλλες ενδείξεις μόλυνσης περιλαμβάνουν ξαφνικές ανακατευθύνσεις προς άγνωστα sites και τις εμφανίσεις πολλών διαφημίσεων στα αποτελέσματα διαδικτυακών αναζητήσεων.

Tortuga Browser. Ο ιός Tortuga virus αποτελεί ακόμα μία κακόβουλη δημιουργία με βάση τον Chromium. Η ύποπτη δράση του οδήγησε πολλούς cyber security ειδικούς να εντάξουν τον ιό στην κατηγορία των PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων), συγκεκριμένα στην ανεπιθύμητη κατηγορία των λογισμικών κατασκοπείας, γνωστή ως “spyware”. Οι δημιουργοί του συγκεκριμένου web browser το προωθούν ως έναν ασφαλή, γρήγορο, και βελτιστοποιημένο φυλλομετρητή ιστού (web browser) που μπορεί να προσφέρει εμπειρία διαδικτυακών περιηγήσεων χωρίς παρενοχλήσεις (interruptions-free browsing experience). Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο browser δημιουργεί πολλές παρενοχλήσεις που μπορούν να καταστρέψουν τη διαδικτυακή εμπειρία, όπως πάρα πολλές διαφημίσεις σε καθημερινή βάση. Σε αυτή την περιπτώση, επιβάλλεται η άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του Tortuga Browser ώστε να σταματήσουν όλες οι σχετικές προβληματικές καταστάσεις.

Παραπλανητικοί φυλλομετρητές ιστού που σχετίζονται με τον ιό Chromium

Olcinium Browser. Ο ιός Olcinium virus είναι ένα τυπικό PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) το οποίο βασίζεται κι αυτό στον Chromium. Εμφανίζεται ως κανονικός web browser και μοιάζει πολύ με τον Google Chrome. Μόλις εγκατασταθεί στο σύστημα-στόχο, αντικαθιστά κρυφά κι αυθαίρετα τις αρχικές, γνήσιες Chrome συντομεύσεις, ενώ προσφέρει ένα σωρό “δελεαστικές”, ωστόσο ξεκάθαρα παραπλανητικές, web-browsing υπηρεσίες στον χρήστη-θύμα. Δυστυχώς, αυτές οι “πολυδιαφημιζόμενες” υπηρεσίες έρχονται με κόστος. Για να μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει, ο χρήστης-θύμα θα πρέπει να υπομένει εκατοντάδες εμφανίσεις από ενοχλητικές και παραπλανητικές διαφημίσεις τρίτων, και μάλιστα σε καθημερινή βάση! Με άλλα λόγια, πραγματικός εφιάλτης!

Θα πρέπει να τονιστεί οτι οι διαφημίσεις από Olcinium μπορεί να εμπεριέχουν κρυμμένα links που ανακατευθύνουν προς άγνωστες και δυνητικά επικίνδυνες ιστοσελίδες, ενώ, αρκετές απ' αυτές τις διαφημίσεις μπορεί να γίνουν το μέσον για την κρυφή διείσδυση λογισμικών κατασκοπείας (spyware) ή ακόμα και επικίνδυνων malware. Επομένως, για την εύρρυθμη λειτουργία και ασφάλεια του συστήματος του υπολογιστή, συμβουλεύουμε τους αναγνώστες μας να προβούν σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του Olcinium.

Chromium virus

Qword Browser. Μόλις το συγκεκριμένο PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα-στόχο, θα προβεί άμεσα σε αυθαίρετη αντικατάσταση της προεπιλεγμένης Αρχικής του web browser (o παραπλανητικός browser ορίζει αυθαίρετα ως προεπιλεγμένη Αρχική το Qword.com), θα εμφανίζει τακτικά ύποπτες και δυνητικά επικίνδυνες URL ανακατευθύνσεις, παραπλανητικές αναδυόμενες διαφημίσεις, κλπ. Συνολικά, η παρουσία του συγκεκριμένου PUP θα οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της γενικότερης ταχύτητας του web browser δυσχεραίνοντας σημαντικά την εμπειρία των διαδικτυακών περιηγήσεων.

Chromium virus

Chedot Browser. Ο ιός Chedot virus είναι ένας εξαιρετικά παραπλανητικός web browser που αντικαθιστά την προεπιλεγμένη Αρχική Σελίδα browser με το ύποπτο domain search.chedot.com, το οποίο φορτώνει κάθε φορά που ο χρήστης προσπαθεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω του web browser του. Κατόπιν, αυτή η σελίδα ανακατευθύνει προς μια τροποποιημένη παραλλαγή της Google. Σκοπός αυτής της ανακατεύθυνσης είναι να πειστεί ο χρήστης οτι χρησιμοποιεί τη γνήσια έκδοση του Chrome (μιας και οι περισσότεροι Chrome χρήστες ορίζουν ως προεπιλεγμένη Αρχική Σελίδα τη Google). Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί οτι η παρουσία του ιού συνεπάγεται πλήθος ύποπτων διεργασιών, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Απώτερος σκοπός αυτού του “μαϊμού” web browser είναι να εμφανίζει στο μέγιστο δυνατό αριθμό χρηστών επιχορηγούμενες διαφημίσεις τρίτων. Οι διαφημίσεις αυτές μπορεί να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης του Chedot Browser, να εμφανίζονται ως αναδυόμενες ή καταδυόμενες διαφημίσεις κατά τη διάρκεια διαδικτυακών περιηγήσεων, ακόμα και ως διαφημίσεις πλήρους οθόνης. Φυσικά, πρόκειται για παραπλανητικές και δυνητικά επικίνδυνες διαφημίσεις. Εάν αρχίσουν να σου εμφανίζονται, θα πρέπει να προβείς σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του Chedot.

"Μαϊμού" Chromium browsers

BrowserAir Browser. Πρόκειται για άκομα ένα PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) που εμφανίζεται ως παραλλαγή του Chrome. Αυτό το Chromium-based web browser project σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως χρήσιμο και φυσικά το προτιμότερο θα ήταν να μη το χρησιμοποιούν οι χρήστες. Παρόλο που οι δημιουργοί του υποστηρίζουν οτι “είναι δωρεάν, γρήγορος, και πολύ ελαφρύς” (“free, fast and lightweight”) web browser, ωστόσο η δράση του παραπέμπει σε ένα τυπικό adware πρόγραμμα, καθώς εμφανίζει συχνά ύποπτες URL ανακατευθύνσεις, παραπλανητικές αναδυόμενες (pop-up) διαφημίσεις, ενώ, παράλληλα, δυσχαιρένει τη γενικότερη εμπειρία διαδικτυακών περιηγήσεων. Για αυτό τον λόγο, στην περίπτωση που διαπιστώσεις την παρουσία του στο σύστημα του υπολογιστή σου, επιβάλλεται ο εντοπισμός και η άμεση ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού BrowserAir virus. Διαφορετικά, κινδυνεύει η εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος και η ασφάλεια των διαδικτυακών περιηγήσεων και αναζητήσεων.

Chromium virus

Fusion Browser. Ο ιός Fusion virus είναι ένα διαφημιστικού τύπου ανεπιθύμητο πρόγραμμα που προσπαθεί να κοροϊδέψει τους χρήστες κάνοντάς τους να πιστεύουν οτι πρόκειται για γνήσια έκδοση του Chrome browser. Ωστόσο, ο σκοπός του είναι καθαρά κερδοσκοπικός. Βοηθάει τους δημιουργούς του να κερδοσκοπούν εις βάρος των ανυποψίαστων χρηστών-θυμάτων, κυρίως μέσω επιχορηγούμενων κλικ και επιχορηγούμενων URL ανακατευθύνσεων (βλ. μέθοδος pay-per-click). Η ύποπτη και ανεπιθύμητη συμπεριφορά του έχει οδηγήσει τους cybersecurity ειδικούς να το κατατάξουν στην κατηγορία με τα λογισμικά κατασκοπείας, γνωστά ως spyware, και στην κατηγορία με τα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα).

BeagleBrowser. Το BeagleBrowser της Lollipop Network, S.L. είναι ένα τυπικό PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) που τροποποιεί αυθαίρετα ορισμένες παραμέτρους στις ρυθμίσεις ώστε να εμφανίζει στους χρήστες-θύματα πλήθος από ενοχλητικές και παραπλανητικές διαφημίσεις. Παρόλο που οι developers του λογισμικού το προωθούν ως ένα εργαλείο διαδικτυακών περιηγήσεων, γνωστό και ως browsing tool, που μπορεί να βοηθήσει τον εκάστοτε χρήστη να “δημιουργήσει ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον για διαδικτυακό σερφάρισμα” (“create a clean and safe environment for surfing the web”), η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα ένας τύπου adware web browser που “σπρώχνει” καθημερινά το επιχορηγούμενο περιεχόμενό τους στο μέγιστο αριθμό χρηστών. Η όλη ύποπτη και ενοχλητική συμπεριφορά του προγράμματος οδηγεί μεγάλο αριθμό χρηστών να ψάχνει τρόπους για την ολοκληρωτική αφαίρεση του BeagleBrowser μόλις λίγο χρονικό διάστημα από την εγκατάστασή του.

Παραδείγματα από "μαϊμού" Chromium browsers

MyBrowser. Το MyBrowser adware είναι ένα ύποπτο πρόγραμμα που προσπαθεί να πείσει τους χρήστες να το χρησιμοποιούν αντί του γνήσιου και πολύ δημοφιλούς Google Chrome browser. Δυστυχώς, η έλλειψη χρήσιμων λειτουργικών χαρακτηριστικών και η συνεχείς URL ανακατευθύνσεις κυρίως προς ύποπτους ή ακόμα και δυνητικά επικίνδυνους ιστότοπους άγνωστων τρίτων, έχουν προσδώσει σ' αυτόν τον “μαϊμού” φυλλομετρητή ιστού, μια πολύ άσχημη φήμη. Στην περίπτωση που εντοπίσεις αυτό το παραπλανητικό εργαλείο διαδικτυακών περιηγήσεων (browsing tool) στον υπολογιστή σου, θα πρέπει να δράσεις άμεσα. Απαιτείται η άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του MyBrowser.

Super Browser. Οι διαφημίσεις από Super Browser είναι πιθανώς οτι πιο εκνευριστικό μπορεί να συναντήσει ένας χρήστης. Ο σχετικός ιός εμφανίζει συνεχώς ανακατευθύνσεις και ενοχλητικές παραπλανητικές αναδυόμενες διαφημίσεις κάθε φορά που ο χρήστης-θύμα περιηγείται στο διαδίκτυο. Ο ιός SuperBrowser χαρακτηρίζεται από τους cybersecurity ειδικούς ως ένα από τα πιο ενοχλητικά PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που όλοι συμβουλεύουν τους χρήστες να το αφαιρέσουν άμεσα από το σύστημα του υπολογιστή τους. Ο ευκολότερος, αποτελεσματικότερος, ασφαλέστερος, και πιο γρήγορος τρόπος είναι σαφώς με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας, όπως πχ. το Reimage Reimage Cleaner Intego.

Chromium superbrowser

Πώς μπορεί να διεισδύσουν και να εγκατασταθούν “μαϊμού” Chromium web browsers στο σύστημα του υπολογιστή σου

Μπορεί να δώσεις άθελα / κατά λάθος την έγκρισή σου για την λήψη κι εγκατάσταση του ιού Chromium virus εάν κατεβάζεις συχνά προγράμματα στον υπολογιστή σου, κυρίως εάν επιλέγεις “Standard” ή Προεπιλεγμένη (“Default”) μορφή εγκατάστασης.

Για να ελαχιστοποιήσεις παράλληλες και “κρυφές” διεισδύσεις PUPs, σε συμβουλεύουμε να επιλέγεις πάντα Προσαρμοσμένη (Custom) ή Σύνθετη/Προηγμένη (Advanced) μορφή εγκατάστασης. Με αυτό το τρόπο θα έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στο σύστημα του υπολογιστή σου, πέραν της εφαρμογής που επιθυμείς συνειδητά να κατεβάσεις κάθε φορά. Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων / προαιρετικών / προτεινόμων λήψεων, κυρίως PUPs, που ενδέχεται να κρύβονται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της εκάστοτε εφαρμογής που επιθυμείς να κατεβάσεις (βλ. μέθοδος bundling, software bundles). 

Τέλος, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τους αναγνώστες μας οτι οι “μαϊμού”, παραπλανητικοί, ανεπιθύμητοι, και δυνητικά επικίνδυνοι Chromium browsers έχουν τη τάση να εξαπλώνονται διαδικτυακά μέσα από τις “Urgent Chrome Update” διαφημίσεις. Από την άλλη, αρκετές φορές, πολλοί απ' αυτούς τους fake web browsers μπορεί να διεισδύσουν παράλληλα με λήψεις παράνομου λογισμικού. Για αυτό τον λόγο, συμβουλεύουμε τους αναγνώστες μας να μείνουν μακριά από δωρεάν (freeware) apps των οποίων η δωρεάν λήψη προσφέρεται σε torrent sites ή άλλες ύποπτες διαδικτυακές πηγές. Η λήψη αυτών των apps μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για την εύρρυθμη λειτουργία και ασφάλεια του συστήματος.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί ολοκληρωτική αφαίρεση του Chromium Virus από Windows και MacOS

Απαιτείται η άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Chromium virus από Windows 10 σε περίπτωση που διαπιστώσεις οτι ο Chrome browser σου άρχισε ξαφνικά να συμπεριφέρεται ύποπτα. Μπορείς να τσεκάρεις την έκδοση του Chrome μέσα από τις browser ρυθμίσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάσαι οτι οι κυβερνο-εγκληματίες ενδέχεται να εμφανίσουν παραπλανητική Chrome έκδοση ώστε να πείσουν τους χρήστες οτι πρόκειται για νόμιμη έκδοση του δημοφιλούς φυλλομετρητή ιστού. Σε αυτή την περίπτωση, η ενότητα “Σχετικά” (“About) του Chrome είναι πιθανό να μην περιλαμβάνει αξιόπιστες πληροφορίες.

Για να ανακαλύψεις την αλήθεια και για να ολοκληρώσεις επιτυχώς την αφαίρεση του Chromium, σε συμβουλεύουμε να προχωρήσεις σε σάρωση συστήματος με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware. Αν και οι χρήστες στη Νορβηγία βρίσκονται ψηλά στην λίστα στόχων του PUP, αυτό δε σημαίνει πως δε κινδυνεύουν εξίσου χρήστες και από άλλα μέρη της υφηλίου. Επομένως, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, ανεξαρτήτως του που βρίσκεσαι. Τέλος, μπορείς να απεγκαταστήσεις την κακόβουλη έκδοση του Chromium ακολουθώντας προσεκτικά τον αναλυτικό οδηγό αφαίρεσης που θα βρεις πιο κάτω.

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του Reimage Reimage Cleaner Intego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Στιγμιότυπο του Ιός Chromium
Στιγμιότυπο του Ιός ChromiumΣτιγμιότυπο του Ιός ChromiumΣτιγμιότυπο του Ιός ChromiumΣτιγμιότυπο του Ιός ChromiumΣτιγμιότυπο του Ιός Chromium
Στιγμιότυπο του Ιός Chromium

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Chromium:

Αφαίρεση Chromium από συστήματα Windows

Ορισμένες φορές είναι εύκολη η απεγκατάσταση του ιού Chromium browser virus, άλλες πάλι δεν είναι. Εξαρτάται καθαρά από την έκδοση του ιού. Σε περίπτωση που διαπιστώσεις οτι το σύστημα του υπολογιστή σου μολύνθηκε από τον συγκεκριμένο ιό, καλό θα ήταν να τσεκάρεις και να απεγκαταστήσεις όλα τα apps που κατέβασες και εγκατέστησες πρόσφατα. Εάν το πρόβλημα επιμείνει, σημαίνει οτι αντιμετωπίζεις μια σαφώς πιο περίπλοκη μορφή malware. Οπότε, επιβάλλεται η χρήση ενός λογισμικού ασφαλείας anti-malware.

Επιπλέον μέθοδος για να απαλλαγείς από το Chromium malware:

 1. Άνοιξε τη Διαχείριση Εργασιών (Task Manager) πατώντας CTRL + ALT + DEL.
 2. Βεβαιώσου οτι βρίσκεσαι στην καρτέλα με τις Διεργασίες (Processes). Εδώ, θα βρεις όλες τις τρέχουσες Chromium διεργασίες. Δεξί κλικ σε οποιαδήποτε απ' αυτές και επίλεξε “Πήγαινε στη Τοποθεσία Αρχείου” (Go to file location).
 3. Μόλις ανοίξει παράθυρο φακέλου, πήγαινε και εντόπισε το explorer.exe αρχείο. Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, πήγαινε πίσω στο παράθυρο “Διαχείριση Εργασιών” (Task Manager) και κάνε δεξί κλικ > Κλείσε όλες τις Chromium διεργασίες που τρέχουν.
 4. Μόλις κλείσουν όλες, πήγαινε γρήγορα στο explorer.exe αρχείο στον φάκελο που αναφέραμε πιο πάνω και στείλτο στον Κάδο Ανακύκλωσης. Δεξί κλικ στον Κάδο και επιλογή Άδειασμα Κάδου (Empty Recycle bin).
 5. Τώρα, επίλεξε τα υπόλοιπα αρχεία που θα βρεις στον φάκελο του ιού και στείλτα κι αυτά στον Κάδο Ανακύκλωσης. Κατόπιν τσέκαρε τη τοποθεσία του φακέλου και κλικ σε Τοπικό (Local). 
 6. Διέγραψε τον φάκελο που περιέχει το Chroomium malware (μπορεί να ονομάζεται GamesBot Ή διαφορετικά!)
 7. Άδειασε ξανά τον Κάδο Ανακύκλωσης και κατόπιν ακολούθησε προσεκτικά τον αναλυτικό οδηγό ώστε να επιτευχθεί συνολική αφαίρεση malware.

 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start Control Panel Programs and Features (αν είστε Windows XP χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί Add/Remove Programs). Κάντε κλικ στο κουμπί 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (αν είστε 'Windows XP' χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί 'Add/Remove Programs').
 2. Αν είστε Windows 10 / Windows 8 χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το Quick Access Menu, επιλέξτε Control Panel και Uninstall a Program. Αν είστε 'Windows 10 / Windows 8' χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το 'Quick Access Menu', επιλέξτε 'Control Panel' και 'Uninstall a Program'.
 3. Απεγκαταστήστε το Chromium και σχετικά προγράμματα
  Εδώ, βρείτε το Chromium ή άλλες πρόσφατα εγκατεστημένες/ύποπτες εφαρμογές.
 4. Καταργήστε τις και κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Κάντε δεξί κλικ σε κάθε ύποπτη εγγραφή και επιλέξτε 'Uninstall'
 5. Αφαιρέστε το Chromium από τις Windows συντομεύσεις
  Κάντε δεξί κλικ στη συντόμευση του Mozilla Firefox και επιλέξτε Properties. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε 'Properties'
 6. Πηγαίνετε στη καρτέλα Shortcut και βρείτε το πεδίο Target. Διαγράψτε τις κακόβουλες URL οι οποίες σχετίζονται με αυτόν τον ιό. Επιλέξτε τη καρτέλα 'Shortcut' και διαγράψτε το 'http://isearch.babylon.com...' ή άλλες ύποπτες URL

Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα σε όλα τα προγράμματα περιήγησης και στις συντομεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Internet Explorer και Google Chrome. Βεβαιωθείτε πως ελέγχετε όλες τις τοποθεσίες για αυτές τις συντομεύσεις, όπως η Επιφάνεια Εργασίας, η Εκκίνηση και η γραμμή εργασιών.

Αφαίρεση Chromium από σύστημα Mac OS X

 1. Αν χρησιμοποιείτε το OS X, κάντε κλικ στο κουμπί Go στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και επιλέξτε Applications. Κάντε κλικ στο 'Go' και επιλέξτε 'Applications'
 2. Περιμένετε μέχρι να δείτε το φάκελο Applications και βρείτε το Chromium ή άλλα ύποπτα προγράμματα σε αυτόν. Τώρα, κάντε δεξί κλικ σε όλες αυτές τις εγγραφές και επιλέξτε Move to Trash. Κάντε κλικ σε όλες τις κακόβουλες εγγραφές και επιλέξτε 'Move to Trash'

Αφαίρεση Chromium από Internet Explorer (IE)

 1. Αφαιρέστε τα επικίνδυνα πρόσθετα
  Ανοίξτε το Internet Explorer, κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού IE) στη πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε Manage Add-ons. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε 'Manage add-ons'
 2. Θα δείτε το παράθυρο Manage Add-ons. Εδώ, βρείτε το Chromium και άλλες ύποπτες προσθήκες. Απενεργοποιήστε αυτές τις εγγραφές κάνοντας κλικ στο Disable: Κάντε δεξί κλικ σε σε κάθε κακόβουλη εγγραφή και επιλέξτε 'Disable'
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού) στη πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε Internet Options. Μείνετε στη καρτέλα General.
 4. Εδώ, αφαιρέστε τις κακόβουλες URL και εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο Apply για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Διαγράψτε τις κακόβουλες URL, εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας και κάντε κλικ στο 'Apply' για να αποθηκευτούν οι αλλαγές
 5. Επαναφέρετε το Internet Explorer
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού) ξανά και επιλέξτε Internet options. Πηγαίνετε στη καρτέλα Advanced.
 6. Εδώ, επιλέξτε Reset.
 7. Σε αυτό το παράθυρο, ελέξτε το Delete personal settings και επιλέξτε Reset ξανά για να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Chromium. Πηγαίνετε στη καρτέλα 'Advanced' και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'. Τώρα επιλέξτε το 'Delete personal settings' και κάντε ξανά κλικ στο κουμπί 'Reset'

Αφαίρεση του ιού Chromium από Microsoft Edge

Επαναφορά ρυθμίσεων Microsoft Edge (Μέθοδος 1) :

 1. Τρέξε την εφαρμογή Microsoft Edge και κάνε click More (οι τρεις τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης).
 2. Κάνε click Settings για άνοιγμα κι άλλων επιλογών.
 3. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Settings, κάνε click στο κουμπί Choose what to clear κάτω από την επιλογή Clear browsing data. Πήγαινε Ρυθμίσεις κι επέλεξε 'Choose what to clear'
 4. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Κατόπιν, κάνε click Clear. Επέλεξε το κουμπί 'Clear'
 5. Τώρα κάνε δεξί click στο κουμπί Start (Windows logo). Κατόπιν, επέλεξε Task Manager. Άνοιξε το μενού έναρξης κι επέλεξε 'Task Manager'
 6. Όταν βρεθείς στην καρτέλα Processes, ψάξε για Microsoft Edge.
 7. Κάνε δεξί click και επέλεξε Go to details. Εάν δε βρίσκεις την επιλογή Go to details, κάνε click More details και ξανακολούθησε τα προηγούμενα βήματα. Δεξί click στο 'Microsoft Edge' κι επιλογή 'Go to details' Επέλεξε 'More details' στην περίπτωση που η επιλογή 'Go to details' δεν εμφανιστεί
 8. Μόλις εμφανιστεί η καρτέλα Details, εντόπισε όλες τις καταχωρήσεις που εμπεριέχουν το Microsoft Edge. Κάνε δεξί click σε καθεμιά από αυτές τις καταχωρήσεις κι επέλεξε End Task για να τις τερματίσεις. Εντόπισε τις καταχωρήσεις Microsoft Edge και επέλεξε 'End Task'

Επαναφορά Microsoft Edge browser (Μέθοδος 2) :

Εάν δε τα καταφέρεις με τη Μέθοδο 1, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις την προηγμένη μέθοδο επαναφοράς Edge.

 1. Σημείωση : θα πρέπει να κάνεις πρώτα backup όλα σου τα δεδομένα πριν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
 2. Βρες αυτό τον φάκελο στον υπολογιστή σου: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Επέλεξε κάθε καταχώρηση που έχει αποθηκευτεί και δεξί click. Κατόπιν, επιλογή Delete . Πήγαινε στον φάκελο Microsoft Edge, κάνε δεξί click σε κάθε καταχώρηση και click 'Delete'
 4. Click στο κουμπί Start (Windows logo) και πληκτρολόγησε window power στη γραμμή Search my stuff .
 5. Δεξί click στην καταχώρηση Windows PowerShell κι επιλογή Run as administrator. Εντόπισε το Windows PowerShell, δεξί click πάνω του, κι επιλογή 'Run as administrator'
 6. Στην Οθόνη Διαχειριστή : Θα εμφανιστεί το παράθυρο PowerShell. Κάνε επικόλληση αυτή τη γραμμή εντολών μετά από PS C:\WINDOWS\system32> και πάτησε Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Αντιγραφή κι επικόλληση της ζητούμενης εντολής. Κατόπιν, πάτησε 'Enter'

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτά τα βήματα, το Chromium θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τον Microsoft Edge browser.

Αφαίρεση Chromium από Mozilla Firefox (FF)

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το Mozilla Firefox, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεAdd-ons Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε 'Add-ons'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Chromium και άλλες αμφισβητήσιμες προσθήκες. Κάντε κλικ στο Remove για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Επιλέξτε το 'Extensions' και βρείτε κακόβουλες εγγραφές. Κάντε κλικ στο 'Remove' για να απαλλαγείτε από αυτές
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Κάντε κλικ στο μενού (πάνω δεξιά γωνία), επιλέξτε Options General.
 4. Εδώ, διαγράψτε κακόβουλες URL και εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας ή κάντε κλικ στο Restore to default.
 5. Κάντε κλικ στο OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Στη καρτέλα 'General', διαγράψτε τις κακόβουλες URL από την ενότητα 'Home Page' ή κάντε κλικ στο κουμπί 'Restore to Default'. Κάντε κλικ στο 'OK' για να αποθηκευτούν οι αλλαγές
 6. Επαναφέρετε το Mozilla Firefox
  Κάντε κλικ στο μενού Firefox στη πάνω αριστερή γωνία και κάντε κλικ στο ερωτηματικό. Εδώ, επιλέξτε Troubleshooting Information. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και μετά στο '?'. Επιλέξτε 'Troubleshooting Information'
 7. Τώρα θα δείτε το μήνυμα Reset Firefox to its default state με το κουμπί Reset Firefox. Κάντε κλικ σε αυτό το κουμπί μερικές φορές και ολοκληρώστε την αφαίρεση του Chromium . Κάντε κλικ μερικές φορές στο κουμπί 'Reset Firefox'

Αφαίρεση Chromium από Google Chrome

Για την απαλλαγή του Chrome hijacker, θα ήταν καλό να προβείς σε επαναφορά (reset) του browser. Μην ανησυχείς! Οι σελιδοδείκτες και άλλες παρόμοιες πληροφορίες δε θα διαγραφούν.

 1. Διαγράψτε τις κακόβουλες προσθήκες
  Ανοίξτε το Google Chrome, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεTools Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού. Επιλέξτε 'Tools' και 'Extensions'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Chromium και άλλες κακόβουλες προσθήκες και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Βρείτε κακόβουλες εγγραφές και διαγράψτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιοι του Κάδου
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα και τη προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σας, αν τροποποιήθηκαν από αυτόν τον ιό
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε Settings.
 4. Εδώ, βρείτε το Open a specific page or set of pages που βρίσκεται στην επιλογή On startup και κάντε κλικ στο Set pages. Μόλις κάνετε κλικ στο μενού και στο 'Settings', επιλέξτε 'Set pages'
 5. Τώρα θα δείτε ένα άλλο παράθυρο. Εδώ, διαγράψτε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης και εισάγετε αυτή που επιθυμείτε ως αρχική σας σελίδα. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 6. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού ξανά και επιλέξτε το Settings Manage Search engines που βρίσκεται στην ενότητα Search. Στο σημείο 'Settings', επιλέξτε 'Manage search engines...'
 7. Στο σημείο Search Engines..., αφαιρέστε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης. Προτείνουμε να αφαήσετε την ιστοσελίδα της Google ή μια της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 8. Επαναφέρετε το Google Chrome
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στη πάνω δεξιά γωνία του Google Chrome και επιλέξτε Settings.
 9. Μετακινηθείτε προς το τέλος της σελίδας και κάντε κλικ στο Reset browser settings. Στο σημείο 'Settings', μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset browser settings'
 10. Κάντε κλικ στο Reset για να επιβεβαιώσετε και να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Chromium. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset' για να ολοκληρώσε τε την αφαίρεση σας

Αφαίρεση Chromium από Safari

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Μετά, επιλέξτε Preferences. Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Preferences'
 2. Εδώ, επιλέξτε Extensions και βρείτε το Chromium ή άλλες ύποπτες εγγραφές. Κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall για να απαλλαγείτε από αυτές. Πηγαίνετε 'Extensions' και απεγκαταστήστε τα κακόβουλα πρόσθετα
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού. Εδώ, επιλέξτε Preferences όπως εμφανίστηκε προηγουμένως και επιλέξτε General.
 4. Εδώ, βρείτε το πεδίο Homepage. Αν έχει τροποποιηθεί από το Chromium, αφαιρέστε αυτή την ανεπιθύμητη σελίδα και εισάγετε αυτή που θέλετε να χρησιμοποιείτε για τις αναζητήσεις σας. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε το "http://" πριν εισάγετε τη διεύθυνση της σελίδας αυτής. Όταν είστε σε 'General', διαγράψτε τις κακόβουλες URL και εισάγετε τη σελίδα της επιλογής σας
 5. Επαναφέρετε το Safari
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εδώ, επιλέξτε Reset Safari.... Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Reset Safari...'
 6. Τώρα, θα δείτε ένα παράθυρο με αναλυτικές επιλογές επαναφοράς. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συνήθως επιλεγμένες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ποιές θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Reset για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του Chromium. Διαλέξτε όλες τις επιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. Για να τα αποφύγεις όλα αυτά, καλό θα ήταν να κάνεις backup σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Linas Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-chromium-virus.html
Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες

Η γνώμη σας σχετικά με Chromium virus