Αφαίρεση ιού Arena (Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης) - Οκτ 2017 ενημέρωση

από Gabriel E. Hall - - | Τύπος: Ιός τύπου Ransomware

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Arena

Τι είναι το Ιός Arena ransomware?

Ο ιός Arena malware βρίσκεται πάλι σε έξαρση και μάλιστα με νέα μορφή

Το FILES ENCRYPTED.txt αρχείο είναι ουσιαστικά σημείωμα λύτρων που εμφανίζει ο ιός Arena ransomware

Ο ιός Arena ransomware λειτουργεί ως νέος κακόβουλος ιός κρυπτογραφήσεων. Οι τεχνικές του λεπτομέρειες τον κατατάσσουν σίγουρα στην Dharma ransomware κατηγορία. Μόλις καταφέρει να διεισδύσει στο σύστημα-στόχο, προχωρά σε κρυπτογράφηση των αποθηκευμένων αρχείων χρησιμοποιώντας προηγμένο, στρατιωτικής τεχνολογίας αλγόριθμο κρυπτογράφησης (βλ. military-grade cipher). Κάθε αρχείο που κρυπτογραφεί, αποκτάει .id-[ID].sindragosa@bigmir.net].arena κακόβουλη επέκταση αρχείου. Μόλις ο ιός ολοκληρώσει το κακόβουλο έργο του στο σύστημα-στόχο, δλδ. μόλις κρυπτογραφήσει όλα τα αποθηκευμένα αρχεία που βρίσκονται στο στόχαστρό του, εμφανίζει στο σύστημα το FILES ENCRYPTED.txt αρχείο.

Το παραπάνω αρχείο λειτουργεί ως “σημείωμα λύτρων.” Αποτελεί πάγια τακτική των ιών ransomware να εμφανίζουν “σημείωμα λύτρων” μόλις ολοκληρώνουν τη φάση κρυπτογράφησης στο εκάστοτε σύστημα-στόχο. Μέσω αυτού, οι hackers ενημερώνουν τους χρήστες-θύματα ότι όλα τα πολύτιμα δεδομένα τους έχουν κρυπτογραφηθεί και η πρόσβαση σε αυτά έχει μπλοκαριστεί. Παράλληλα, προσπαθούν ποικιλοτρόπως να τρομοκρατήσουν τους χρήστες-θύματα και προβάλλουν ως μοναδική επιλογή την πληρωμή των λύτρων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι hackers που κρύβονται πίσω από τον ιό Arena virus ζητάνε από τους χρήστες-θύματα να τους πληρώσουν οι δεύτεροι τα λύτρα σε Bitcoins και να τα στείλουν στη Bitcoin wallet διεύθυνση των πρώτων. Το κείμενο του σημειώματος λύτρων μοιάζει ως εξής:

all your data has been locked us
You want to return?
write email sindragosa@bigmir.net

Μόλις λάβουν τα λύτρα στο Bitcoin wallet τους, οι hackers υπόσχονται στους χρήστες-θύματα ότι θα τους δώσουν το 'πολυπόθητο' κλειδί αποκρυπτογράφησης (βλ. decryption key). Δυστυχώς, κατόπιν έρευνας, η εξειδικευμένη σελίδα Zondervirus.nl προειδοποιεί τους χρήστες-θύματα ότι οι συγκεκριμένοι κυβερνο-εγκληματίες είναι παντελώς αναξιόπιστοι . Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις χρηστών-θύματων, οι οποίοι, αν και πλήρωσαν τα λύτρα, δεν λάβαν κανένα λογισμικό αποκρυπτογράφησης για τα κρυπτογραφημένα .arena αρχεία τους.

Στην περίπτωση που βρεθείς σε αυτό το πολύ δυσάρεστο δίλλημα, δλδ. πληρώνω τα λύτρα για να πάρω πίσω τα αρχεία μου ή όχι, αυτό που σε συμβουλεύουμε να κάνεις είναι να θέσεις ως νο1 προτεραιότητα την άμεση κι ολοκληρωτική αφαίρεση του Arena malware. Πιστεύουμε ότι η χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware αποτελεί μονόδρομο. Η αυτόματη αφαίρεση του ιού ransomware είναι σαφώς πιο γρήγορη, αποτελεσματική, εύκολη, κι ασφαλής, συγκρητικά με την προσπάθεια χειροκίνητης αφαίρεσης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ολοκληρωτική αφαίρεση ενός ιούς ransomware είναι μια ιδιαιτέρως περίπλοκη διαδικασία και η χειροκίνητη αφαίρεση μπορεί να επιτευχθεί μόνο από έμπειρους ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων και malware αναλυτές. Οπότε, σε συμβουλεύουμε να μη μπεις καν στον κόπο να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις χειροκίνητα τον ιό κακόβουλων επεκτάσεων Arena.

Διαφορετικά, όχι μόνο δεν θα καταφέρεις να απαλλαγείς απ' αυτόν τον πολύ επικίνδυνο και προηγμένο ιό, αλλά παράλληλα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργήσεις ακόμα περισσότερα προβλήματα στο σύστημα ή ακόμα και να μετατρέψεις εσύ ο ίδιος τα πολύτιμα δεδομένα σου σε άχρηστα 'σκουπίδια'. Για την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού, συνιστούμε επανεκκίνηση συστήματος σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking) και χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας, όπως πχ. κάποιο απ' αυτά τα εξαίρετα και πολυδοκιμασμένα anti-malware προγράμματα: ReimageIntego ή Malwarebytes.

Ο ιός Arena ransomwareΟ ιός Arena ransomware είναι ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο, μόλις διεισδύσει στο σύστημα-στόχο, προχωρά άμεσα σε κρυπτογράφηση όλων των αποθηκευμένων στο σύστημα αρχείων. Έτσι, οι hackers απαιτούν από τους χρήστες-θύματα να τους πληρώσουν τα λύτρα που ζητάνε, αλλιώς τέρμα τα αρχεία. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανάκτηση αυτών των αρχείων στο σύνολό τους είναι δυνατή μόνο με τη βοήθεια του μοναδικού κλειδιού αποκρυπτογράφησης (decryption key)

Ο ιός CryptoMix Arena malware φαίνεται πως σχετίζεται με τη virus οικογένεια Crysis

Η αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους φαίνεται ότι έδωσε ιδιαίτερη έμπνευση και κίνητρο ακόμα και στους malware developers. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε, φαίνεται ότι ένωσαν τις δυνάμεις τους οι developers δυο πολύ γνωστών οικογενειών malware – Crysis/Dharma και CryptoMix – δημιουργώντας τρομερό 'πονοκέφαλο' και πίεση στους ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων.

Απ' ότι φαίνεται είχαμε τα διαδικτυακά 'αποκαλυπτήρια' δυο τελευταίων εκδόσεων των ιών. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι και στις δυο περιπτώσεις τα αρχεία που κρυπτογραφούνται αποκτούν την κακόβουλη επέκταση .arena . Παρόλα αυτά, οι δυο εκδόσεις έχουν μια σημαντική διαφορά. Η νέα έκδοση του ιού Crysis προσθέτει την κακόβουλη επέκταση .id-[id].[email].arena σε μορφή επισύναψης. Η νέα έκδοση του ιού CryptoMix προσθέτει στα κρυπτογραφημένα αρχεία δεκαεξαδική συμβολοσειρά, η οποία περιέχει φυσικά και την .arena επέκταση.

Επίσης, και τα στοιχεία επικοινωνίας είναι διαφορετικά. Η νέα έκδοση του ιού Crysis χρησιμοποιεί τις email διευθύνσεις chivas@aolonline.top και macgregor@aolonline.top , ενώ η νέα έκδοση του ιού CryptoMix Arena χρησιμοποιεί την email διεύθυνση ms.heisenberg@aol.com. Δυστυχώς, η νέα έκδοση είναι πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της, γιατί έχει τη τάση να διαγράφει τα shadow volume copies.

Στη διεπιφάνεια χρήστη, η νέα έκδοση του Crysis εμφανίζει αρχείο FILES ENCRYPTED.txt , το οποίο και λειτουργεί ως σύντομα μήνυμα λύτρων. Η άλλη νέα έκδοση εμφανίζει ως σημείωμα λύτρων το αρχείο _HELP_INSTRUCTION.TXΤ. Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημα δοκιμασμένο κι αξιόπιστο λογισμικό αποκρυπτογράφησης. Μπορείς να επαναφέρεις τα κρυπτογραφημένα αρχεία σου από τις backup εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης όπου τα αποθήκευσες πριν την κυβερνο-επίθεση. Ασχέτως αν το σύστημα του υπολογιστή σου μολύνθηκε από τον ιό Dharma ή τον ιό CryptoMix Arena, η συμβουλή μας είναι ίδια κι απαράλλαχτη – προχώρα άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού.

Τρόποι διαδικτυακής εξάπλωσης των διαφόρων εκδόσεων του ιού Dharma

Οι ιοί που ανήκουν σε αυτή την ιδιαιτέρως κακόφημη οικογένεια ιών, εξαπλώνονται διαδικτυακά κυρίως μέσω κακόβουλων emails τα οποία εμπεριέχουν μολυσμένες επισυνάψεις. Μόλις ο χρήστης κάνει το λάθος και ανοίξει το μολυσμένο αρχείο, ο ιός Dharma διεισδύει άμεσα στο σύστημα-στόχο και αρχίζει τη διαδικασία κρυπτογράφησης με τη χρήση ενός προηγμένου και περίπλοκου αλγόριθμου κρυπτογραφήσεων, των αποθηκευμένων αρχείων στο σύστημα-στόχο.

Δυστυχώς, η αποκρυπτογράφηση των αρχείων που κρυπτογράφησε ο συγκεκριμένος ιός ransomware είναι δυνατή μόνο με το μοναδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης (decryption key). Χωρίς το κλειδί αποκρυπτογράφησης, δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάκτησης των κρυπτογραφημένων αρχείων, τουλάχιστον στο σύνολό τους.

Πριν κατηγορήσεις τους ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων που δεν έβγαλαν ακόμα ένα αποτελεσματικό κι αξιόπιστο εργαλείο αποκρυπτογράφησης, θα πρέπει να πούμε ότι ΄το συγκεκριμένο είδος κρυπτογράφησης επιτυγχάνεται χάρις στη χρήση ενός προηγμένου και ιδιαιτέρως περίπλοκου στρατιωτικού-τύπου αλγόριθμου κρυπτογράφησης. Τέτοιοι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση ακόμα και άκρως απόρρητων στρατιωτικών και κρατικών εγγράφων. Συνήθως, αυτός που κάνει την κρυπτογράφηση είναι και ο μοναδικός που γνωρίζει το τρόπο αποκρυπτογράφησής τους.

Εκτός της κλασικής μεθόδου που αναφέρθηκε πιο πάνω, δλδ. μέσω κακόβουλων emails με μολυσμένες επισυνάψεις, οι εκδόσεις του ιού Dharma, όπως πχ. ο ιός Arena ransomware, μπορούν να διεισδύσουν σε συστήματα υπολογιστών ακόμα και μέσω παράνομων λήψεων, όπως πχ. software cracks, με τη βοήθεια exploit kits, κλπ.

Για την αποτελεσματικότερη προστασία του PC σου, σε συμβουλεύουμε να εγκαταστήσεις και να ενεργοποιήσεις κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-malware, Αυτό θα αναλάβει τόσο την εκκαθάριση του συστήματος όσο και την 'θωράκιση' του συστήματος σε πραγματικό χρόνο από διαφόρων ειδών κυβερνο-επιθέσεις. Ακόμα, πολύ σημαντική είναι και η τακτική λήψη ενημερώσεων των Windows.

Ολοκληρωτική διαγραφή του ιού Arena ransomware

Η ομάδα των ειδικών μας δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο οδηγό αφαίρεσης του ιού Arena virus. Βασικά, το πρώτο πράγμα που σε συμβουλεύουμε να κάνεις είναι να επιλέξεις ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας, το οποίο και θα αναλάβει αυτόματα τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού. Κατόπιν, θα πρέπει να κάνεις επανεκκίνηση συστήματος σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking). Μόλις κατεβάσεις τις τελευταίες ενημερώσεις στο antivirus ή anti-malware σου, θα πρέπει να προβείς σε προσεκτική σάρωση συστήματος.

Εάν δεν έχεις ακόμα εγκαταστημένο λογισμικό ασφαλείας στο PC σου, σε συμβουλεύουμε να κατεβάσεις ένα, αφού πρώτα κάνεις επανεκκίνηση συστήματος σε Ασφαλή Λειτουργία. Θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι κατέβασες ένα αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας, γιατί η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Arena ransomware είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Arena

Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Αφαίρεση ιού Arena ransomware – ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες που ετοίμασε η ομάδα των ειδικών μας.

Σημαντικό! →
Ο οδηγός χειροκίνητης αφαίρεσης ενδέχεται να φανεί πολύ περίπλοκος για χρήστες που δεν έχουν προηγμένες γνώσεις πληροφορικής. Απαιτείται προηγμένη γνώση πληροφορικής ώστε να ακολουθηθούν ορθώς όλα τα προβλεπομένα βήματα που αναγράφονται στον οδηγό, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν και αρκετές ώρες για την επιτυχή ολοκλήρωση (εάν σημαντικά αρχεία συστήματος αφαιρεθούν ή καταστραφούν, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες ή πλήρη κατάρρευση των Windows). Δεδομένων των παραπάνω, συνιστούμε να προτιμηθεί η αυτόματη αφαίρεση.

Βήμα 1. Πρόσβαση σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking)

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να γίνει η χειροκίνητη αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών τύπου malware σε περιβάλλον Ασφαλούς Λειτουργίας. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Κλικ Έναρξη (Start) > Τερματισμός Λειτουργίας (Shutdown) > Επανεκκίνηση (Restart) > OK.
 2. Όταν ο υπολογιστής γίνει και πάλι ενεργός, άρχισε να πατάς το κουμπί F8 (εάν αυτό δε δουλέψει, τότε δοκίμασε F2, F12, Del, κοκ. – εξαρτάται από το μοντέλο της μητρικής) πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Προηγμένες Επιλογές Εκκίνησης (Advanced Boot Options).
 3. Επίλεξε από τη λίστα Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Windows 10 / Windows 8

 1. Δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξης (Start) και επίλεξε Ρυθμίσεις (Settings).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Σκρόλαρε προς τα κάτω και επίλεξε Ενημέρωση & Ασφάλεια (Update & Security).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Στην αριστερή πλευρά, επίλεξε Αποκατάσταση (Recovery).
 4. Τώρα σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις την ενότητα Εκκίνηση για Προχωρημένους (Advanced Startup).
 5. Κλικ Άμεση Επανεκκίνηση (Restart now).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Επίλεξε Αντιμετώπιση Προβλημάτων (Troubleshoot).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 7. Πήγαινε στις επιλογές για Προχωρημένους (Advanced).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 8. Επίλεξε Ρυθμίσεις Εκκίνησης (Startup Settings).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 9. Πάτησε Επανεκκίνηση (Restart).
 10. Τώρα πάτησε 5 ή κλικ 5) Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Enable Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 2. Τερμάτισε ύποπτες διεργασίες

Το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που εμφανίζει όλες τις διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο. Εάν κάποιο κακόβουλο λογισμικό malware τρέχει μια διεργασία, πρέπει να την εντοπίσεις και να την τερματίσεις:

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Κλικ Περισσότερες Λεπτομέρειες (More details).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Σκρόλαρε κάτω στην ενότητα Διεργασίες Παρασκηνίου (Background processes), ψάξε για ύποπτες διεργασίες.
 4. Δεξί κλικ Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου (Open file location).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Πήγαινε πίσω στη διεργασία και δεξί κλικ Τέλος Εργασίας (End Task).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Διέγραψε τα περιεχόμενα του κακόβουλου φακέλου.

Βήμα 3. Τσέκαρε την Εκκίνηση Προγράμματος

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Πήγαινε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup).
 3. Δεξί κλικ στο ύποπτο πρόγραμμα και επίλεξε Απενεργοποίηση (Disable).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 4. Διαγραφή αρχείων ιού

Τα αρχεία που σχετίζονται με κακόβουλα λογισμικά malware μπορεί να βρεθούν σε διάφορες τοποθεσίες εντός του υπολογιστή. Αυτές οι οδηγίες θα σε βοηθήσουν να τα εντοπίσεις:

 1. Γράψε Disk Cleanup στη μπάρα αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter.
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Επίλεξε τον drive που επιθυμείς να καθαρίσεις (C: είναι ο κύριος drive από προεπιλογή και είναι πολύ πιθανό να είναι αυτός όπου κρύβονται τα κακόβουλα αρχεία).
 3. Σκρόλαρε τη λίστα Αρχεία για Διαγραφή (Files to delete) και επίλεξε τα εξής:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Επίλεξε Εκκαθάριση αρχείων συστήματος (Clean up system files).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Μπορείς επίσης να ψάξεις για άλλα κακόβουλα αρχεία που μπορεί να κρύβονται στους εξής φακέλους (γράψε τα εξής στη μπάρα Αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Μόλις τελειώσεις, προχώρησε σε επανεκκίνηση Η/Υ σε κανονική λειτουργία.

Αφαίρεση Arena χρησιμοποιώντας System Restore

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του Arena. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με ReimageIntego έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση Arena έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Μπόνους: Ανάκτηση δεδομένων

Ο συγκεκριμένος οδηγός έχει δημιουργηθεί για να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά Arena από τον υπολογιστή σου. Για να ανακτήσεις τα κρυπτογραφημένα αρχεία σου, συνιστούμε να ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες που ετοίμασαν οι ioys.gr ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων.

Εάν τα αρχεία σου έχουν κρυπτογραφηθεί από Arena, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσεις αρκετές μεθόδους για την επαναφορά τους:

Ανάκτηση κρυπτογραφημένων αρχείων με τη βοήθεια Volume Shadow Copies

Μπορείς να προσπαθήσεις να ανακτήσεις αρκετό μέρος από τα κρυπτογραφημένα αρχεία με κακόβουλη επέκταση .arena χρησιμοποιώντας το ShadowExplorer. Φυσικά, για να έχει η συγκεκριμένη μέθοδος ανάκτησης αποτέλεσμα, θα πρέπει ο ιός να μη διέγραψε από το σύστημα τα Volume Shadow Copies.

 • Λήψη Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Ακολούθησε προσεκτικά το Setup Wizard του Shadow Explorer και εγκατάστησε την εφαρμογή στον υπολογιστή σου
 • Τρέξε το πρόγραμμα, άνοιξε το μενού του στην πάνω αριστερή γωνία, και επέλεξε το δίσκο με τα κρυπτογραφημένα αρχεία. Έλεγξε τους φακέλους που βρίσκονται εκεί
 • Κάνε δεξί click στον φάκελο που επιθυμείς να επαναφέρεις κι επέλεξε “Export”. Μπορείς επίσης να επιλέξεις που επιθυμείς να τον αποθηκεύσεις.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την αποκρυπτογράφηση αρχείων με .arena κακόβουλη επέκταση αρχείου

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από Arena κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Παθιασμένη web ερευνήτρια

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Gabriel E. Hall
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες