Βαθμός σοβαρότητας:  
  (95/100)

Αφαίρεση ιού Android Police

από Jake Doe - - | Τύπος: Κακόβουλο λογισμικό

Τι είναι ο ιός Android Police Virus?

Ο ιός Android Police Virus (γνωστός και ως Android virus) είναι μια κακόβουλη κυβερνο-απειλή, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τον Μάιο του 2014. Μάλιστα, διαπιστώσαμε ότι πρόσφατα έχει αναβαθμιστεί κι εξαπλώνεται γοργά στο διαδίκτυο. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για κακόβουλο πρόγραμμα τύπου ransomware (είδος κακόβουλου προγράμματος το οποίο με το που διεισδύσει στο σύστημα-στόχο, μπλοκάρει μέσω κρυπτογράφησης την πρόσβαση στον χρήστη-θύμα σε σημαντικά αρχεία κι έγγραφά του ζητώντας ένα συγκεκριμένο ποσόν ως λύτρα για την αποκρυπτογράφηση και ξεμπλοκάρισμά τους), όπως πχ. ο ιός FBI virus.

Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να διαχωρίσουμε τον ιό Android Police Virus από τα ransomwares, μιας και μπορεί να μολύνει μόνο smart phones και tablets με λειτουργικό σύστημα Android. Επίσης, οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων ενημερώνουν ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι λιγότερο κακόβουλος από τα ransomwares.

Ο ιός Android Police Virus σχετίζεται με το Koler.A BKA Trojan. Συνήθως, ενεργοποιούνται κατόπιν εγκατάστασης ύποπτης εφαρμογής από κάποιον άγνωστων στοιχείων κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπο ή file-sharing portal, κατόπιν κλικαρίσματος κάποιας δήθεν/παραπλανητικής ενημέρωσης media player κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κάποιον ιστότοπο πορνογραφικού περιεχομένου, ή κατόπιν κλικαρίσματος κάποιου μολυσμένου συνδέσμου ανακατεύθυνσης.

Με το που καταφέρει ο Trojan να διεισδύσει και να ενεργοποιηθεί στο σύστημα-στόχο, προβαίνει άμεσα σε μπλοκάρισμα του συστήματος-στόχου κι εμφανίζει ψευδή/παραπλανητική ειδοποίηση κατηγορώντας τον χρήστη-θύμα ότι έχει συντελέσει κάποιο κυβερνο-αδίκημα και για αυτό τον λόγο έχει μπλοκαριστεί ο υπολογιστής του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ψευδούς/παραπλανητικού μηνύματος που εμφανίζει ο ιός Android Police Virus, είναι το εξής:

ATTENTION!
Your phone has been blocked up for safety reasons listed below.
All the actions performed on this phone are fixed.
All your files are encrypted.
CONDUCTED AUDIO AND VIDEO.

Το μήνυμα αυτό προσαρμόζεται αναλόγως της τοποθεσίας του συστήματος-στόχου. Ο προσδιορισμός της τοποθεσίας γίνεται με την βοήθεια GPS και wireless δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα στην Android συσκευή του χρήστη-θύματος. Επομένως, το προειδοποιητικό αυτό μήνυμα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες γλώσσες. Υποτίθεται ότι αποστέλλεται από κάποια κρατική αρχή ασφάλειας ή από το GVU (Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechtsverletzungen), ένα διεθνή οργανισμό που έχει ως αποστολή την καταπολέμηση της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μιας και η πλειοψηφία των χρηστών κατεβάζει αρχεία παράνομα από το διαδίκτυο και σίγουρα σε κάποιο σημείο του μυαλού τους φοβούνται μήπως τους πιάσουν κι αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο, συνήθως $300 για τους Αμερικανούς χρήστες, σε περίπτωση που τους εμφανιστεί ένα τέτοιο προειδοποιητικό μήνυμα, είναι πολύ πιθανό να το πιστέψουν και να υποκύψουν πληρώνοντας το υποτιθέμενο πρόστιμο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παραπλανητικό scam, το οποίο καμία σχέση δεν έχει φυσικά με κρατικές αρχές ή διεθνείς οργανισμούς προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας! Στην περίπτωση που ο χρήστης-θύμα κάνει το λάθος και πληρώσει τα λύτρα, δεν θα χάσει μόνο τα συγκεκριμένα λεφτά, αλλά το χειρότερο είναι ότι θα μοιραστεί απόρρητα προσωπικά δεδομένα της πιστωτικής του κάρτας με κυβερνο-εγκληματίες με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται!

Πώς μπορεί ο ιός Android Police Virus να διεισδύσει και να μολύνει το smartphone μου?

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι μέσω των οποίων οι κυβερνο-εγκληματίες μπορούν να καταφέρουν οι κακόβουλες δημιουργίες τους, όπως πχ. ο ιός Android Police Virus, να διεισδύσουν σε μεγάλο αριθμό συστημάτων-στόχων. Αυτού του είδους οι μολύνσεις διεισδύουν, όταν ο χρήστης-θύμα επισκέπτεται με την κινητή Android συσκευή του παράνομους ή πορνογραφικού περιεχομένου ιστότοπους. Αυτού του είδους οι ιστότοποι είναι πολύ πιθανό να εμπεριέχουν ύποπτο περιεχόμενο, όπως ψευδείς/παραπλανητικές ενημερώσεις λογισμικού, μολυσμένους συνδέσμους ανακατεύθυνσης, κτλ. Με το που κλικάρει ο χρήστης-θύμα σε κάποιο από αυτά, μπορεί να μολύνει το σύστημα της συσκευής του με Trojan, ο οποίος με τη σειρά του θα εγκαταστήσει κρυφά κι αυθαίρετα τον ιό Android Police Virus.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο malware διεισδύει συχνά σε συστήματα υπολογιστών μέσω ύποπτων και κακόβουλων εφαρμογών. Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσετε εφαρμογή με κακόβουλο κωδικό από το Play Store, καθώς εκεί οι εφαρμογές είναι αξιόπιστες και νόμιμες. Αντιθέτως, αυτού του είδους τις εφαρμογές μπορείτε να τις κατεβάσετε από άγνωστες πηγές ή αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας file-sharing portals. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κινδυνεύετε άμεσα να εκθέσετε το σύστημα του υπολογιστή σας σε διαφόρων ειδών ανεπιθύμητες και κακόβουλες διεισδύσεις κυβερνο-απειλών.

Επομένως, για να διαφυλάξετε τόσο την ασφάλεια κι εύρυθμη λειτουργία του συστήματος του υπολογιστή σας, όσο και την ασφάλεια των απόρρητων προσωπικών σας δεδομένων, σας συνιστούμε να μείνετε μακρυά από άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους. ΠΟΤΕ μην κλικάρετε σε ύποπτους συνδέσμους ανακατεύθυνσης, περίεργες ειδοποιήσεις, άγνωστες και υπόπτως ελκυστικές διαφημίσεις, και φυσικά μην κατεβάζετε ΠΟΤΕ εφαρμογές από άγνωστους ιστότοπους λήψεων. Σε κάθε περίπτωση, σας συνιστούμε να έχετε πάντα εγκαταστημένο ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό ασφάλειας που προστατεύει από προγράμματα κατασκοπίας).

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τον ιό Android Police Virus?

Εάν υποπτεύεστε ότι ο ιός Android Police Virus έχει διεισδύσει κι εγκατασταθεί στο smartphone ή κάποια άλλη Android που διαθέτετε, τότε σας συνιστούμε να ελέγξετε το σύστημα της συσκευής σας χρησιμοποιώντας το εξαίρετο πρόγραμμα ασφάλειας BullGuard Mobile Security, το οποίο έχει τη δυνατότητα εντοπισμού κι αφαίρεσης κακόβουλων αρχείων, malware και διαφόρων ειδών ιούς. Φυσικά, αυτού του είδους οι κυβερνο-απειλές, σε περίπτωση που έχουν εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή σας, είναι πολύ πιθανό να μπλοκάρουν την εγκατάσταση οποιουδήποτε λογισμικού ασφάλειας ως μέτρο για την προστασία εντοπισμού κι ολοκληρωτικής αφαίρεσής τους. Εάν βιώνετε κάτι τέτοιο, σας συμβουλεύουμε να επανεκκινήσετε την Android συσκευή σας και να επιλέξετε την Ασφαλή Λειτουργία (βλ. Safe Mode) πριν εγκαταστήσετε και τρέξετε το BullGuard Mobile Security:

  1. Πατήστε το κουμπί power παρατεταμένα για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να σας εμφανιστεί οθόνη μενού. Πατήστε Απενεργοποίηση (βλ. Power off).
  2. Μόλις σας εμφανιστεί μήνυμα επανεκκίνησης της Android συσκευής σε Ασφαλή Λειτουργία (βλ. Safe Mode) επιλέξτε το και OK.

Εάν δεν τα καταφέρετε ούτε έτσι, απλά απενεργοποιήστε τη συσκευή σας και ξανανοίξτε την. Με το που ανοίξει πλήρως, κρατήστε πατημένα τα κουμπιά Μενού, Αύξηση Έντασης Ήχου, Μείωση Έντασης Ήχου (βλ. Menu, Volume Down, Volume Up) ή Μείωση Έντασης Ήχου και Αύξηση Έντασης Ήχου (βλ. Volume Down, Volume Up) για να σας εμφανιστεί η Ασφαλής Λειτουργία (βλ. Safe Mode).

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το Reimage, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Προτείνεται το Reimage για αφαίρεση της ζημιάς του ιού. Η δωρεάν σάρωση σας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξετε για το εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί ή όχι. Εάν χρειασθεί να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό (βλ. malware), τότε θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε την πλήρη έκδοση του προγράμματος ασφάλειας Reimage.
Στιγμιότυπο του Ιός Android Police
Στιγμιότυπο του Ιός Android Police

Σχετικά με συντάκτη

Jake Doe
Jake Doe

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Jake Doe
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-android-police-virus.html

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες