Πληροφορίες σχετικά με ιός τύπου browser hijacker και τρόποι αφαίρεσης

από Gabriel E. Hall - - Ενημερωμένο | Τύπος: Ιός τύπου Browser hijacker

Όταν μιλάμε για πρόγραμμα τύπου browser hijacker, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε ένα PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) το οποίο έχει συνήθως τη μορφή web browser πρόσθετου (add-on) ή plugin.

Αυτή η κατηγορία προγραμμάτων προβαίνει σε αυθαίρετες κρυφές τροποποιήσεις στις παραμέτρους ρυθμίσεων των web browsers που βρίσκονται εγκαταστημένοι στο σύστημα-στόχο και χρησιμοποιούνται από το χρήστη-θύμα. Συνήθως, αυτά τα προγράμματα ξεκινούν από την αυθαίρετη αντικατάσταση της προεπιλεγμένης Αρχικής Σελίδας, μηχανής αναζήτησης, νέας καρτέλας browser. Μόλις ο browser hijacker ολοκληρώσει αυτές τις τροποποιήσεις, αποκτάει τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης του χρήστη-θύματος σε προκαθορισμένους ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate websites). Μοχλεύει τις ροές επισκεψιμότητας αυξάνοντας τη διαδικτυακή κατάταξη αυτών των ιστότοπων, έναντι φυσικά αδράς αμοιβής. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι πρόκειται για ασφαλείς ή αξιόπιστους ιστότοπους.

Σχεδόν όλοι οι browser hijackers έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη τάση, να υποκλέπτουν-καταγράφουν-προωθούν σε τρίτους, έναντι αμοιβής, πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και προτιμήσεις του χρήστη-θύματος, όπως πχ. ποιους ιστότοπους-κάθε πότε-για πόσο επισκέπτονται, ποιες διαφημίσεις κλικάρουν, ποια κριτήρια εισάγουν για τις διαδικτυακές τους αναζητήσεις, ποια αρχεία μεταφορτώνουν, κι άλλων ειδών γενικής φύσεως προσωπικά δεδομένα (βλ. non-personally identifiable information, δλδ. Non-PII). Ωστόσο, ολοένα κι αυξάνει ο αριθμός των αναφορών για browser hijackers που τείνουν να συλλέγουν κι ευαίσθητα / απόρρητα προσωπικά δεδομένα. Σε γενικές γραμμές, τα ανεπιθύμητα προγράμματα browser hijackers εκπληρώνουν εμπορικού τύπου σκοπούς.

Browser hijackers

Συνοψίζοντας από τα παραπάνω, εάν επιθυμείτε να προστατέψετε την εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος του υπολογιστή σας, αλλά και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, τότε στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι κάποιος browser hijacker κατάφερε να διεισδύσει στον υπολογιστή σας, σας συνιστούμε να προβείτε σε άμεση αφαίρεσή του.

Πώς επηρεάζει τις επιδόσεις του συστήματος του υπολογιστή

Μόλις ένας browser hijacker καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα-στόχο, συνήθως οι δραστηριότητές του κυμαίνονται σε αυτό το εύρος:

  • Αυθαίρετες τροποποιήσεις σε όλους τους web browsers. Στην περίπτωση που ο υπολογιστής σας μολυνθεί από κάποιο browser hijacker, θα διαπιστώσετε σύντομα ότι η προ-επιλεγμένη Αρχική Σελίδα, η μηχανή αναζήτησης, και η νέα καρτέλα του web browser σας, έχουν αλλάξει. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι browser hijackers μπορούν να προσθαφαιρέσουν καταχωρήσεις στην λίστα αγαπημένων σας. Φυσικά, όλες αυτές οι τροποποιήσεις γίνονται αυθαίρετα.
  • Ανακατευθύνσεις προς άγνωστους ιστότοπους. Οι browser hijackers χρησιμοποιούνται συνήθως για να ανακατευθύνουν χρήστες σε προκαθορισμένους ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate websites). Αυτό επιτυγχάνεται με προβολή πειραγμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης, ακόμα και μπλοκαρίσματος της πρόσβασης του χρήστη σε δημοφιλείς ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες. Οι προωθήσεις αυτές αποτελούν την κύρια, πολλές φορές τη μοναδική, πηγή εσόδων για τους δημιουργούς αυτών των προγραμμάτων. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει εγγύηση για αυτές τις ανακατευθύνσεις. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ανακατευθυνθείτε προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους τρίτων.
  • Υποκλοπή-καταγραφή-προώθηση σε τρίτους, έναντι αμοιβής, διαδικτυακών δραστηριοτήτων και προτιμήσεων των χρηστών-θυμάτων. Συνήθως, πρόκειται για γενικής φύσεως προσωπικά δεδομένα (βλ. personally non-identifiable information). Παρομοίως με τα ανεπιθύμητα προγράμματα τύπου adware, έτσι και οι ιοί browser hijackers συλλέγουν πληροφορίες, όπως πχ. ποιους ιστότοπους-κάθε πότε-για πόσο επισκέπτονται οι χρήστες-θύματα, ποιες διαφημίσεις κλικάρουν, ποια κριτήρια εισάγουν για τις διαδικτυακές τους αναζητήσεις, IP διευθύνσεις, τύπος web browser, κλπ. Ωστόσο, ολοένα και αυξάνει ο αριθμός αναφορών χρηστών-θυμάτων ότι browser hijackers συνέβαλαν και στην υποκλοπή ευαίσθητων / απόρρητων προσωπικών δεδομένων, όπως δεδομένα προσωπικών συνδέσεων, επαφές, κωδικούς πρόσβασης, κλπ.
  • Δυσκολία στην αφαίρεσή τους από το σύστημα-στόχο. Συνήθως, οι browser hijackers δεν εμφανίζουν επιλογή απεγκατάστασης, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες αφαίρεσής τους από τον χρήστη. Επίσης, πολλές φορές εγκαθιστούν συνοδευτικά και συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία, σε περίπτωση που ένας browser hijacker αφαιρεθεί, επαναφέρουν τον browser hijacker πίσω στο σύστημα μετά την πρώτη επανεκκίνηση. 
  • Δημιουργία προβλημάτων στις επιδόσεις και τη σταθερότητα του συστήματος. Οι περισσότεροι από τους browser hijackers επιβραδύνουν σημαντικά τόσο το σύστημα του υπολογιστή όσο και τους web browsers. Ένας browser hijacker μπορεί να δημιουργήσει επίσης σοβαρό πρόβλημα σταθερότητας του συστήματος και πολλά σφάλματα.

Μέθοδοι διαδικτυακής εξάπλωσης των browser hijackers

Οι browser hijackers καταφέρνουν κι εξαπλώνονται διαδικτυακά κυρίως με τέσσερις τρόπους:

Μέσω δωρεάν, δοκιμαστικών, και διαφημιστικού τύπου προγραμμάτων. Ολοένα κι αυξάνει ο αριθμός των δωρεάν/δοκιμαστικών εφαρμογών που εμπεριέχουν συνοδευτικά πακέτα λήψης στα οποία κρύβονται browser hijackers, PUPs, και adwares (βλ. μέθοδος bundling). Οι συνηθέστερες μορφές εφαρμογών που εμπεριέχουν συνοδευτικά πακέτα λήψης, είναι download managers, video streaming και video recording προγράμματα, κλπ. Συνήθως, στα συνοδευτικά πακέτα λήψης εμπεριέχονται ανεπιθύμητα προγράμματα όπως, browser πρόσθετα ή γραμμές εργαλείων. Ακόμα κι αξιόπιστα προϊόντα έχει παρατηρηθεί ότι προσπαθούν να παραπλανήσουν τους χρήστες να αλλάξουν τις προ-επιλεγμένες ρυθμίσεις των web browsers τους.

Μέσω παραπλανητικών επίσημων ιστότοπων. Σε αυτούς τους ιστότοπους θα γίνουν παραπλανητικές προσπάθειες ώστε να πειστείτε να κατεβάσετε οικειοθελώς και χειροκίνητα κάποιο παραπλανητικό πρόγραμμα, συνήθως τύπου browser hijacker. Σας συμβουλεύουμε να ελέγχετε προσεκτικά οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης, γραμμή εργαλείων, browser πρόσθετο, ή επέκταση μπορεί να σας προτείνεται για να κατεβάσετε. Μπορείτε πάντα να googlarete τα ονόματά τους ώστε να αποκτήσετε μια καλή πρώτη εικόνα για το τι σκέφτονται άλλοι χρήστες ή πως τα αξιολογούν ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων.

Μέσω ανεπιθύμητων προγραμμάτων τύπου adware. Αυτά τα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) χρησιμοποιούνται ευρέως για τη διαδικτυακή εξάπλωση των browser hijackers. Πρώτα από όλα, σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας οποιοδήποτε adware. Αν από την άλλη πιστεύετε ότι η συνεχής και μεγάλη σε όγκο εμφάνιση διαφημίσεων δεν είναι κάτι κακό, τότε σας συνιστούμε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθόλη τη διάρκεια λήψης/εγκατάστασης αυτού του είδους των λογισμικών, γιατί πολύ εύκολα μπορείτε να καταλήξετε με browser hijacker.

Μέσω ψευδών/παραπλανητικών αναδυόμενων διαφημίσεων. Αρκετοί browser hijackers καταφέρνουν κι εξαπλώνονται διαδικτυακά με τη βοήθεια ψευδών/παραπλανητικών διαφημίσεων. Συνήθως, αυτές οι διαφημίσεις προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να κατεβάσουν κάποια ‘σημαντική ενημέρωση’. Αν σας εμφανιστεί ξαφνικά κάποια αναδυόμενη διαφήμιση ότι το Java, Flash Player ή FLV Player χρειάζεται αναβάθμιση/ενημέρωση, σας συμβουλεύουμε να μη το πράξετε, γιατί το πιθανότερο είναι να κατεβάσετε κάποιο browser hijacker αντί της ενημέρωσης. Μόλις κλικάρετε μια τέτοια διαφήμιση, κακόβουλη δέσμη εντολών εγκαθιστά κρυφά κι αυθαίρετα browser hijacker ή άλλο PUP, αναλόγως πως έχει προγραμματιστεί.

Οι πιο δημοφιλείς browser hijackers

delta-homes.com: Χιλιάδες χρηστών έχουν δει τους υπολογιστές τους να μολύνονται από αυτό το κακόβουλο browser hijacker. Εξαπλώνεται διαδικτυακά με την μέθοδο bundling με τη βοήθεια εξίσουν νόμιμων και κακόβουλων προγραμμάτων. Καταφέρνει και διεισδύει απαρατήρητο σε συστήματα υπολογιστών, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που οι περισσότεροι χρήστες ξαφνιάζονται όταν διαπιστώνουν την ύπαρξή του στο σύστημα του υπολογιστή τους. Οι τελευταίες εκδόσεις του ιού Delta Homes μπορούν να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά χρησιμοποιώντας μόνο αξιόπιστα και πλήρως ενημερωμένα anti-spywares.

mystartsearch.com: Αποτελεί ακόμα ένα κλασσικό παράδειγμα browser hijacker. Ασχέτως πόσο ελκυστικό μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως, δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι οι διαφημίσεις που εμφανίζει είναι ως επί το πλείστον παραπλανητικές και δυνητικά επικίνδυνες. Το Mystartsearch μπορεί να αφαιρεθεί χειροκίνητα ή αυτόματα. Παρόλα αυτά, η ομάδα ειδικών του Ioys.gr συμβουλεύει να προτιμήσετε να το αφαιρέσετε χρησιμοποιώντας κάποιο αξιόλογο λογισμικό ασφάλειας. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είναι εγγυημένο ότι θα καταφέρετε να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε ολοκληρωτικά όλα τα συνοδευτικά / βοηθητικά στοιχεία του ιού. 

dregol.com: Αυτή η μηχανή αναζήτησης θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει αυθαίρετα τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων των web browsers σας. Κατόπιν, θα ξεκινήσει να υποκλέπτει-καταγράφει-προωθεί σε τρίτους προσωπικά σας δεδομένα. Δεν είναι ξεκάθαρο το εύρος των δεδομένω αυτών και, φυσικά, ποτέ δε ξέρετε σε τι είδους άγνωστους τρίτους μπορούν αυτά να καταλήξουν. 

Τι πρέπει να κάνετε εάν μολυνθεί ο υπολογιστής σας

Μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιο browser hijacker είτε αυτόματα ή χειροκίνητα. Παρακάτω, θα διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες και για τις δυο μεθόδους:

Αυτόματη αφαίρεση: Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες διείσδυσης ενός browser hijacker είναι να εγκαταστήσετε κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware. Εννοείται πως είναι προτιμότερη η επιλογή της αυτόματης αφαίρεσης χρησιμοποιώντας λογισμικό ασφάλειας. Μόνο έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι το σύστημα του υπολογιστή σας καθάρισε από αυτό το επικίνδυνο PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα). Θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε χειροκίνητα, μόνο στην περίπτωση που έχετε προηγμένες γνώσεις πληροφορικής. Αυτού του είδους τα προγράμματα κατεβαίνουν συνοδευόμενα από πακέτα βοηθητικών στοιχείων, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν μέσω του Task Manager.

Χειροκίνητη αφαίρεση: Η ομάδα ειδικών του Ioys.gr προσπαθεί σε συνεχή βάση να εντοπίζει και να ελέγχει τα browser hijackers που πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς στο διαδίκτυο. Με βάση τη μεγάλη γνώση κι εμπειρία, οι ειδικοί μας, δημιουργούν αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης ανά κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ωστόσο, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και τα πλέον άριστα βήματα αφαίρεσης μπορεί να μην καταφέρουν να σας βοηθήσουν. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι δημιουργοί των browser hijackers, κι άλλων παρόμοιων PUPs, αναβαθμίζουν και ενημερώνουν τα προγράμματά τους σε πολύ τακτική βάση. Αν πιστεύετε ότι έχετε προηγμένες γνώσεις πληροφορικής ώστε να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε ολοκληρωτικά όλα τα συνοδευτικά / βοηθητικά στοιχεία του browser hijacker που έχει μολύνει τον υπολογιστή σας, τότε μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε τις αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης που εμπεριέχονται στην περιγραφή του κάθε browser hijacker.

Πρόσφατοι Ιοί που Προστέθηκαν στη Βάση Δεδομένων

βάση δεδομένων για Ιός τύπου Browser hijacker

Φεβρουάριος 19, 2018

Yontoo Pagerage

Το Yontoo είναι μια επέκταση προγραμμάτων περιήγησης, που δίνει τη δυνατότητα στουςΠερισσότερα
Φεβρουάριος 19, 2018

VulkanRT

VulkanRT – ένας ιός που διεισδύει σε web browsers για να εμφανίζει 'πειραγμένα' αποτελέσματα αναζήτησης Περισσότερα
Φεβρουάριος 17, 2018

New Tab Search

Το New Tab Search δεν είναι η πιο αξιόπιστη και ασφαλής μηχανή αναζήτησηςΠερισσότερα
Ιανουάριος 24, 2018

Chumsearch.com

Πώς εξαπλώνεται διαδικτυακά ο ιός Chumsearch.com? Το Chumsearch.com είναι ανεπιθύμητο και δυνητικά επικίνδυνο πρόγραμμα τύπου browser hijacker.Περισσότερα
Ιανουάριος 19, 2018

Γραμμή Εργαλείων Yahoo

Είναι ιός ή όχι η Γραμμή Εργαλείων Yahoo? Ο χαρακτηρισμός ότι η Γραμμή Εργαλείων Yahoo είναι ιός, είναι λανθασμένος. ΔΕΝ είναι ιός, και μια γιγάντια εταιρεία στο μέγεθοςΠερισσότερα
Ιανουάριος 11, 2018

ChromeSearch.club

ChromeSearch.club – μια αναξιόπιστη μηχανή αναζήτησης που δεν έχει τίποτα κοινό με τη Google. Περισσότερα
Ιανουάριος 11, 2018

Ιός Moatads

Γιατί εμφανίζονται οι εκνευριστικές Moatads διαφημίσεις και ανακατευθύνσεις Περισσότερα
Δεκέμβριος 15, 2017

Ιός Chromesearch.win

Chromesearch.win — άλλη μια φθηνή απομίμηση του Goggle Chrome προσπαθεί να παραπλανήσει χρήστεςΠερισσότερα
Δεκέμβριος 13, 2017

Jav123

Ο ιός Jav123 εμφανίζει ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόμενο. Περισσότερα
Νοεμβρίου 22, 2017

WebBar

Web Bar – Επισκόπηση: Το Web Bar χαρακτηρίζεται ως PUP και προωθείται ωςΠερισσότερα
Οκτώβριος 10, 2017

Hao123

Γιατί πρέπει να μείνω μακριά από τον ιό browser Hao123? Το Hao123 είναι μια ενδεχομένωςΠερισσότερα
Οκτώβριος 06, 2017

Dogpile.com

Το Dogpile.com είναι μια σελίδα αναζήτησης, η οποία μπορεί να εμφανιστεί αντί τηςΠερισσότερα
Οκτώβριος 03, 2017

Smilebox

Το SmileBox είναι μια νόμιμη εφαρμογή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία παρουσιάσεων, λευκωμάτων, προσκλήσεων και παρόμοιων πολυμέσων.Περισσότερα

Ενημέρωση πληροφοριών: 2016-04-26

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες

Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση
Κάντε μας Like στο Facebook