Ιοί Υπολογιστών και Malware

από Lucia Danes - - Ενημερωμένο | Τύπος: Όλα

Οι ιοί υπολογιστών (γνωστοί και ως malware) είναι κακόβουλα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να εκτελούν κρυφά κι αυθαίρετα πλήθος ύποπτων, εκνευριστικών, κι επικίνδυνων διεργασιών στο σύστημα του μολυσμένου υπολογιστή. Είναι σαφές ότι οι χρήστες θα πρέπει να αποφεύγουν την εγκατάσταση/παρουσία των ιών στον υπολογιστή τους.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ιοί υπολογιστών έχουν δημιουργηθεί με απώτερο σκοπό την παραγωγή κέρδους υπέρ των δημιουργών τους και εις βάρος των χρηστών-θυμάτων. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, πολλοί από τους ιούς με το που διεισδύσουν στο σύστημα-στόχο αρχίζουν να υποκλέπτουν-καταγράφουν-προωθούν σε τρίτους έναντι αδράς αμοιβής, πλήθος γενικής φύσεως και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών-θυμάτων. Επίσης, μπορεί να γίνουν η αιτία εμφάνισης ύποπτων και δυνητικά ανεπιθύμητων ανακατευθύνσεων, σημαντικών επιβραδύνσεων στη ταχύτητα του συστήματος και των web browsers, κλπ.

Στα δημοφιλέστερα είδη malware συγκαταλέγονται τα προγράμματα τύπου Adware (είδος ανεπιθύμητου προγράμματος που εμφανίζει αυθαίρετα στο σύστημα-στόχο, εκνευριστικές και δυνητικά επικίνδυνες επιχορηγούμενες διαφημίσεις συνεργαζόμενων τρίτων), Browser hijacker (είδος ανεπιθύμητου και δυνητικά επικίνδυνου προγράμματος που καταλαμβάνει τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων των web browsers που βρίσκονται στο σύστημα-στόχο), Ransomware (είδος κακόβουλου ιού που καταλαμβάνει τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων στο σύστημα-στόχο, κρυπτογραφεί τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα εκεί μπλοκάροντας την πρόσβαση, και κατόπιν ζητάει από τον χρήστη-θύμα χρήματα ως λύτρα απελευθέρωσης των κρυπτογραφημένων αρχείων), Trojan horse (είδος κακόβουλου προγράμματος που διεισδύει στο σύστημα-στόχο, υποκλέπτει-καταγράφει-προωθεί σε τρίτους έναντι αδράς αμοιβής, γενικής φύσεως και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του χρήστη-θύματος, ενώ παράλληλα παίζει ενεργό ρόλο στην κρυφή κι αυθαίρετη διείσδυση διάφορων PUPs και malware), και Spyware (είδος ανεπιθύμητου κατασκοπευτικού προγράμματος).

Τα κακόβουλα προγράμματα τύπου malware μολύνουν το σύστημα-στόχο χωρίς την επίγνωση και συγκατάθεση του χρήστη. Ένας πολύ δημοφιλής τρόπος διαδικτυακής εξάπλωσης κακόβουλων προγραμμάτων τύπου malware, είναι η μέθοδος bundling. Συγκεκριμένα, με τη μέθοδο bundling, διαφόρων ειδών PUPs και malware καταφέρνουν και διεισδύουν απαρατήρητα σε συστήματα υπολογιστών όντας καλά κρυμμένα σε συνοδευτικά πακέτα λήψης διαφόρων δωρεάν / δοκιμαστικών εφαρμογών (βλ. bundles), όπως πχ. games, σπασμένα προγράμματα, κλπ.

Ένας άλλος πολύ δημοφιλής τρόπος διαδικτυακής εξάπλωσης malware είναι μέσω μολυσμένων emails, τα οποία εμπεριέχουν κακόβουλους συνδέσμους ανακατεύθυνσης ή μολυσμένες επισυνάψεις.

Τέλος, οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων προειδοποιούν τους χρήστες ότι πρέπει να αποφεύγουν παράνομους, πειρατικούς, και ύποπτους ιστότοπους. Επίσης, προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται το κλικάρισμα αναδυόμενων διαφημίσεων που εμφανίζονται ξαφνικά, γιατί το πιθανότερο είναι αυτές οι διαφημίσεις, εκτός από εκνευριστικές, να είναι παραπλανητικές και δυνητικά επικίνδυνες καθώς μπορεί να εμπεριέχουν συνδέσμους ανακατεύθυνσης προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ή ακόμα και κακόβουλους ιστότοπους.

Με άλλα λόγια, εάν μια διαφήμιση παραείναι καλή για να είναι αληθινή, τότε το πιθανότερο είναι να αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια παραπλάνησης των κυβερνο-εγκληματιών.

Αν και σε γενικές γραμμές τα anti-malware προσφέρουν πολύ δυνατή προστασία από κυβερνο-επιθέσεις malware, ιών, και PUPs, παρόλα αυτά ακόμα και τα πιο ισχυρά λογισμικά ασφάλειας μπορεί να αποτύχουν να προσφέρουν πλήρη προστασία ορισμένες φορές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιοί αναβαθμίζονται, αλλάζουν, και εξελίσσονται συνεχώς. Μάλιστα, η εξέλιξη των ιών συμβαίνει τόσο γοργά που πολλές φορές τα λογισμικά ασφάλειας δεν προλαβαίνουν να ακολουθούν συνεχώς αυτούς τους ρυθμούς. Άλλωστε, απαιτείται και κάποιος χρόνος για την ανάπτυξη μεθόδων εντοπισμού κι ολοκληρωτικής αφαίρεσης ιών και PUPs.

Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των ιών υπολογιστών εξαρτάται από το τύπο τους. Συνήθως, η παρουσία ενός ιού ισοδυναμεί με απώλεια δεδομένων και χρημάτων. Επίσης, τα κακόβουλα λογισμικά σχετίζονται με προβλήματα στην λειτουργία web browsers (αυθαίρετη αντικατάσταση και τροποποιήσεις όσον αφορά την προεπιλεγμένη Αρχική Σελίδα/μηχανή αναζήτησης/νέα καρτέλα browser), συνεχείς και σε μεγάλο όγκο εμφανίσεις εκνευριστικών και παραπλανητικών αναδυόμενων διαφημίσεων κι άλλων ειδών ύποπτου διαφημιστικού περιεχομένου, ανακατευθύνσεις σε διαφόρων ειδών ύποπτους και κακόβουλους ιστότοπους.

Ακόμα, η παρουσία ενός ιού ισοδυναμεί και με σημαντικές επιβραδύνσεις στις ταχύτητες του συστήματος και των web browsers, προβλήματα στο άνοιγμα και το τρέξιμο διαφόρων λογισμικών, πάγωμα οθόνης, κρασάρισμα συστήματος, εμφανίσεις ψευδών/παραπλανητικών σαρώσεων συστήματος, κτλ.

Ένα από κύρια χαρακτηριστικά των ιών είναι ότι δρουν παρασκηνιακά κι αθόρυβα, ενώ όσο βρίσκονται εγκαταστημένοι σε ένα σύστημα, εκτός των προαναφερόμενων προβλημάτων, μπορεί να οδηγήσουν σε κρυφή κι αυθαίρετη διείσδυση κι άλλων PUPs και ιών στο σύστημα-στόχο, σε ‘πλημμύρα’ spam, και μετατροπή του συστήματος σε botnet. Τις περισσότερες φορές, ο χρήστης-θύμα αντιλαμβάνεται ότι ο υπολογιστής του έχει μολυνθεί από ιό αφού πρώτα έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που φανερώνουν ξεκάθαρα την παρουσία ιού στο σύστημα-στόχο, όπως πχ. ύποπτες διεργασίες στο Task Manager, η ξαφνική κι αυθαίρετη εμφάνιση ύποπτων γραμμών εργαλείων στον web browser, περίεργες κι αυθαίρετες τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις συστήματος, σημαντικές επιβραδύνσεις, κλπ.

Εάν λοιπόν διαπιστώσεις και στον δικό σου υπολογιστή κάποια από αυτές τις ενδείξεις, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί από PUP ή malware. Για να καταλάβεις τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο καλείσαι να αντιμετωπίσεις και τι μέθοδο αφαίρεσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει πρώτα να ταυτοποιήσεις το είδος της μόλυνσης.

Ο καλύτερος, γρηγορότερος, κι αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να προβείς σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware.

Αν τώρα γνωρίζεις ήδη το όνομα του malware που έχει μολύνει τον υπολογιστή σου, τότε, εάν το επιθυμείς, μπορείς να δοκιμάσεις την χειροκίνητη αφαίρεση του malware. Για να κάνει το έργο σου ακόμα ευκολότερο, η ομάδα των ειδικών μας έχει ετοιμάσει αναλυτικούς οδηγούς αφαίρεσης ανά ιό.

Στη βάση δεδομένων μας θα βρεις πάρα πολλά malware. Για το κάθε malware ξεχωριστά υπάρχει και ο ανάλογος αναλυτικός οδηγός αφαίρεσης. Πάντως, η αποτελεσματικότερη και ευκολότερη επιλογή είναι η σάρωση συστήματος και η αυτόματη αφαίρεση χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware. Για να δεις ποια λογισμικά ασφάλειας προτείνουμε, μπορείς να επισκεφτείς την ενότητα Software (Λογισμικό).

Πρόσφατοι Ιοί που Προστέθηκαν στη Βάση Δεδομένων

Ενημέρωση πληροφοριών: 2016-09-06

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες

Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση
Κάντε μας Like στο Facebook