Αλμανάκ Λογισμικού Ασφάλειας

από Ugnius Kiguolis - www - Ενημερωμένο | Τύπος: Όλα

Ως λογισμικό ασφάλειας ορίζεται η εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί να προβαίνει σε συγκεκριμένες ειδικές διεργασίες με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας και της εύρρυθμης λειτουργίας ενός συστήματος υπολογιστή. Τα λογισμικά ασφάλειας χωρίζονται σε δυο κύριες κατηγορίες: τα anti-virus και τα anti-malware. Το ιδανικό θα ήταν ο χρήστης να έχει εγκαταστημένα και τα δυο είδη λογισμικών, πολύ απλά γιατί το διαδίκτυο έχει ‘γεμίσει’ από πλήθος διαφορετικών ειδών ιών κι ανεπιθύμητων προγραμμάτων / αρχείων.

Το τελευταίο διάστημα, οι προγραμματιστές που ειδικεύονται στα anti-malware λογισμικά ασφάλειας έχουν εξελίξει και παρουσιάζουν πολύ προηγμένα προϊόντα, τα οποία σε γενικές γραμμές μπορούν να καλύψουν άνετα το κενό ενός anti-virus. Πλέον, αυτά τα προγράμματα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στην καταπολέμηση μεγάλου εύρους malware κυβερνο-απειλών, όπως πχ. spyware, adware, browser hijackers, ιοί ransomware, trojans, κλπ.

Όλα τα anti-spyware προγράμματα σχεδιάζονται για τον ίδιο σκοπό, δλδ. τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση ιών, καθώς και τη θωράκιση του συστήματος από μελλοντικές κυβερνο-απειλές. Ωστόσο, το κάθε anti-spyware έχει τα δικά του μοναδικά λειτουργικά χαρακτηριστικά. Αν και πολλά από αυτά μπορεί να βασίζονται στις ίδιες τεχνικές εντοπισμού και αφαίρεσης, ωστόσο υπάρχουν αρκετά που ξεχωρίζουν για τη διαφορετικότητά τους.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση ιών και PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) απαιτεί ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφάλειας. Η σωστή επιλογή του προγράμματος σαφώς και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ορθή πρόληψη και αντιμετώπιση των χιλιάδων διαδικτυακών απειλών που μπορούν ανά πάσα στιγμή να διεισδύσουν στο σύστημα ενός υπολογιστή. Κανείς δε θέλει να έχει εγκαταστημένο ένα anti-spyware το οποίο να μην είναι αποτελεσματικό ακόμα και στις περιπτώσεις των πλέον πρόσφατων ιών και PUPs!

Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι δεν είναι αξιόπιστα και ασφαλή όλα τα anti-spywares που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ολοένα κι αυξάνεται ο αριθμός των περιπτώσεων ψευδών/παραπλανητικών anti-spywares! Τα εργαλεία ασφάλειας anti-spyware και anti-virus που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία χρησιμοποιούν ύποπτες τεχνικές για τη διαδικτυακή προώθησή τους, αδυνατούν να εντοπίζουν και να αφαιρούν αποτελεσματικά επικίνδυνα κακόβουλα αρχεία, ενώ παράλληλα γίνονται η αιτία για εμφάνιση σημαντικών επιβραδύνσεων και γενικότερης δυσλειτουργίας συστήματος και web browsers. Φυσικά, προειδοποιούμε να ΜΗΝ αγοράσεις ή χρησιμοποιήσεις αυτού του είδους τα ύποπτα εργαλεία ασφάλειας!

Στο ioys.gr υπάρχει η ειδική ενότητα ‘Λογισμικό’ όπου μπορείς να βρεις αναλυτικές αξιολογήσεις προγραμμάτων ασφάλειας, καθώς και προτεινόμενους συνδέσμους λήψης για αξιόπιστα και αποτελεσματικά anti-spyware και anti-virus.

Κύριος σκοπός αυτής της ενότητας είναι να παρέχουμε αξιόπιστες προτάσεις ασφάλειας στους αναγνώστες μας, να προτείνουμε εκείνα τα προγράμματα ασφάλειας που έχει τεστάρει η ομάδα ειδικών του ioys.gr και γνωρίζουμε ότι είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά, και, παράλληλα, να τους προφυλάξουμε από τυχόν αγορά/λήψη/χρήση ψευδών και παραπλανητικών προγραμμάτων!

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η ομάδα ειδικών του ioys.gr επιμελείται σε καθημερινή βάση όχι μόνο τη συγγραφή και δημοσιοποίηση αναλυτικών οδηγιών αφαίρεσης διαφόρων ανεπιθύμητων και κακόβουλων προγραμμάτων / αρχείων, αλλά και τις αναλυτικές αξιολογήσεις λογισμικών ασφάλειας. Πριν τη δημοσιοποίηση ενός άρθρου, η ομάδα μας έχει τεστάρει εντατικά, αναλύσει, και επιβεβαίωσει σε πολλαπλούς υπολογιστές και συστήματα υπολογιστών, την εκάστοτε περίπτωση. Τέλος, η ενότητα ‘Λογισμικό’ μπορεί να βοηθήσει τους αναγνώστες να αποφύγουν να κατεβάσουν προγράμματα τα οποία είναι ύποπτα / κερδοσκοπικά / ανεπιθύμητα / κακόβουλα. 

Τα anti-spyware εργαλεία που προτείνουμε είναι και τα πλέον αποτελεσματικά και ασφαλή. Έχουν περάσει με επιτυχία διάφορα tests, όπως πχ. αποτελεσματικότητα μηχανής σάρωσης, μικρός χρόνος ολοκλήρωσης σάρωσης μολυσμένου συστήματος, υψηλή αποτελεσματικότητα στην ολοκληρωτική αφαίρεση ιών από το σύστημα, και αποτελεσματική θωράκιση συστήματος από επανεμφανίσεις ιών, αλλά και από μελλοντικές διεισδύσεις κακόβουλων / ανεπιθύμητων προγραμμάτων κι αρχείων, γενικότερα! Κάθε αξιολόγηση είναι φιλική προς τον αναγνώστη.

Επίσης, παρέχουμε αναλυτικές και τεκμηριωμένες συγκρίσεις anti-spyware προγραμμάτων, αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης/αφαίρεσης προγραμμάτων που ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσουν τους αναγνώστες μας να κερδίσουν χρόνο, αλλά και να αποφύγουν σπαζοκεφαλιάσματα σχετικά με την επιλογή / αντικατάσταση / και γενικότερη αξιολόγηση των λογισμικών ασφάλειας. Οι αξιολογήσεις των anti-spyware προγραμμάτων παρέχονται σε σύντομη και αναλυτική έκδοση.

Τελευταίες Επισκοπήσεις Λογισμικού

Ενημέρωση πληροφοριών: 2016-10-20

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες

Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση